Brojne današnje gadgete odlikuju visoka tehnologija i pametni algoritmi, no uvijek se posebno oduševimo kad netko predstavi neki praktičan jednostavan proizvod koji unapređuje svakodnevne “sitnice koje život znače“, piše Vidi.hr
Jedna od takvih stvari je ovaj nož za mazanje maslaca koji je proizveo britanski proizvođač pekarskih proizvoda Warbutons, čija se oštrica grije, čime omogućuje da tvrdi maslac bez ikakvih poteškoća namažete na kruh ili toast čim ga izvadite iz hladnjaka.
Iskreno rečeno, mnogi ljudi (uključujući autora ovog teksta) davno su odustali od uživanja u jednostavnoj krišci kruha namazanoj pravim maslacem, zbog činjenice da ste maslac morali ostaviti neko vrijeme na toplom kako biste ga mogli namazati na kruh, što je u današnjem brzom ritmu života neprihvatljivo gubljenje vremena.
Stoga smo maslac gotovo izbacili iz brzog doručka ili gableca, te se okrenuli puno manje hranjivijim i bezukusnijim margarinima koji se ne rade od mlijeka već od biljnih masti, samo zato jer se lakše mažu.
Mada prehrambena industrija voli naglašavati kako su margarini zdraviji, jer ne sadrže kolesterol, ako pogledate popis sastojaka na bilo kojem od njih, postat će vam jasno da ta kemija ne može biti zdravija od klasičnog (posebice domaćeg) maslaca, a čak i da je, nitko ne može reći kako je margarin ukusniji.
Uglavnom, ovaj Warburtonsov nož bi mogao vratiti maslac na naše kriške kruha, pa se stoga uopće nismo libili uvrstiti ga među zanimljive gadgete na našem portalu posvećenom tehnološki osviještenoj publici.
Nož funkcionira na taj način da baterije smještene u dršci uključuju grijaći element u oštrici, koja se zagrije na 41,8 stupnjeva celzijusa, što je prema testovima inženjera i dizajnera koji su ga proizveli, idealna temperatura za polagano topljenje gornjeg sloja hladnog maslaca, što omogućuje njegovo “savršeno mazanje” na kruh ili toast.
Inače, jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da 28 posto ljudi maslac grije u mikrovalnoj pećnici, 8 posto na ploči tostera, 7 posto zagrijava vrh noža na plinskom plameniku, a našao se i manji postotak onih koji se za ovaj problem služe sušilom za kosu. Uh.
Naravno, najveći postotak ih ostavlja maslac duže vremena na sobnoj temperaturi, što nije nikako preporučljivo ukoliko ga se odmah čitavog ne potroši, već se višekratno vraća u hladnjak, što ga pretvara u idealan rasadnik bakterija.
Stoga je ovo izum za koji vjerujemo da bi se mogao krasno udomaćiti u našim domovima, uz bok jednako praktičnim jednostavnim gadgetima, poput miksera za capuccino na baterije, ili nožića za učinkovito i bezopasno guljenje krumpira.