Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Opasan malware maskiran u “Windows Update”

Emotet mreža botova dodala je svojoj kolekciji alata još jedan mamac, a riječ je o dodatku koji se ponaša kao Windows Update poruka i od žrtava traži ažuriranje Microsoft Worda.

Nakon tišine koja je trajala skoro četiri mjeseca, ova maliciozna mreža ponovno je oživjela i 16. rujna započela nove spam kampanje, piše Bleeping Computer.

E-mailovi su sadržavali maliciozne datoteke i linkove koji vode do web stranica s kojih se preuzima malware. Kampanja se tad fokusirala na Njemačku i Poljsku, a oni koji su preuzeli zaražene datoteke i klikali na sumnjive linkove, na svoje uređaje su dovukli Emotet malware.

Primjer Emotet spam e-maila

Zaražena računala su se priključivala Emotet mreži botova, s obzirom na to da se malware ponaša i kao downloader, pa žrtve preko Emoteta preuzimaju i druge maliciozne datoteke.

Novi ‘Windows Update’ Emotet attachment

Emotet se smatra jednim od najraširenijih malwarea, a opasan je i zbog toga što na uređaje žrtava instalira i druge malware kao što su Trickbot i QBot koji kradu lozinke, podatke o kreditnim karticama i druge osjetljive informacije.

Emotet malware instaliran u Windowsu
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Web & IT

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi s cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta.

Web & IT

Gmail već neko vrijeme ima probleme koji su vezani s filterima za e-mail poruke, što omogućuje da potencijalno opasne poruke stignu u pretinac korisnika.

Web & IT

Prema navodima sigurnosnih stručnjaka, napadači su uspjeli provaliti u javnu mrežu preko phishing mailova .

Tips & Tricks

Microsoft Windows 10, May 2020 update već polako dolazi do krajnjih korisnika najnovijeg MS sustava, ali polako i oprezno, tek do određenog broja računara....

Oglašavanje