Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Ove godine i robotika na sve popularnijem događanju Dan i noć na PMF-u

Sve popularnije događanje Dan i noć na PMF-u ove će se godine održati 08. travnja od 10 do 16 sati na nekoliko lokacija u gradu. Ovo događanje održava se jednom godišnje na PMF-u i osnovna namjera mu je približiti sve odjele i područja kojima se bavi fakultet široj javnosti i pogotovo mladima koji će uskoro birati svoje životno zanimanje. Ove godine će sedam odsjeka PMF-a među kojima su Biologija, Fizika, Geofizika, Geografija, Geologija, Kemija i Matematika predstaviti program predavanja, prezentacija, demonstracija, radionica, igara, natjecanja, kvizova i interaktivnih izložbi. Dio radionica i predavanja bit će dostupan online na adresi https://daninoc.pmf.unizg.hr/, a znanstveno-popularni scenski spektakl uživo održat će se navečer na Horvatovcu 102a.

Međutim, osim mnogobrojnih online aktivnosti, ove godine će se predstaviti i jedan vrlo zanimljiv kabinet odsjeka za Matematiku koji će predstaviti robotiku i sve što se u tom kabinetu razvija, gradi i promišlja. Odjel je uz pomoć sredstava osiguranih u okviru projekta P.04.2.1.10.0011 Uvod u robotiku, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, opremio ovaj zanimljivi kabinet koji će zasigurno pokrenuti veliki interes za STEM discipline kod djece i mladih što i predstavlja osnovni cilj ovog projekta.

Pripreme za radionice i natjecanje koje će se održati na Matematičkom odsjeku koji obrazuje svoje post-diplomante za nastavnički smjer u kojem informatika i robotika igraju važnu ulogu, su u punom jeku, a za sve koji će sudjelovati u ovim jednostavnim robotičkim igrama i natjecanjima osigurane su i nagrade. 

Predstavljanje robota na Matematičkom odsjeku 8. travnja između 11 i 16 sati.

Na dan održavanja manifestacije na lokaciji BIjenička 30, novi edukacijski roboti i arene Matematičkog odsjeka PMF-a biti će predstavljeni. Kroz ovu zabavnu manifestaciju na otvorenom uvjerit će posjetitelje da nije lako proći robotom kroz labirint, precizno robota provesti po crti ili ugurati uz pomoć robota lopticu u gol. Zvijezde programa, roboti, biti će predstavljeni na tri arene ispred zgrade Matematičkog odsjeka.

Svi zainteresirani osim što će vidjeti kako se to radi moći će i probati „uvjeriti“ robote da prolaze arenom za praćenje crte ili labirintom te kako ih naučiti da igraju nogomet. Studenti završne godine diplomskog studija matematika i informatika nastavničkog smjera ukratko će predstaviti način na koji roboti vide svijet oko sebe te kako se kreću kroz prostor, nakon čega će svi zainteresirani moći probati upravljati robotima.

Nakon kratke edukacije i testne vožnje održat će se natjecanja za djecu i mlade u kojima se mogu okušati u upravljanju robotima pomoću mobitela ili tableta. Najs(p)retniji će osvojiti i vrijedne nagrade, a osim što će se jako dobro zabaviti, zasigurno će i naučiti nešto novo.  

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim...

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Za ovaj moderni sindrom sigurno niste još čuli

Tech

Svake godine ponovno se suočavamo s nezapamćenim vrućinama. Ili ih stvarno ne uspijevamo zapamtiti, ili su vrućine svake godine sve veće, tolike da ih...