Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis

Pet najbogatijih tehnoloških tvrtki

Metoda koja se najčešće koristi za procjenu financijskog zdravlja tvrtke koja posjeduje dionice na burzi je odnos duga i kapitala.

Foto: Pixabay

Svatko tko je imalo upoznat s tehnološkom industrijom zna da tvrtke kao što su Amazon i Apple zarađuju ogroman novac, no tko zaista ima “najzdraviji” bankovni račun? Portal TNW je saznao i pronašao koje su tehnološke tvrtke pravi MVP (iznenađujuće, to nisu ni Amazon ni Apple), a evo i kako.

Metoda koja se najčešće koristi za procjenu financijskog zdravlja tvrtke koja posjeduje dionice na burzi je odnos duga i kapitala. To ukazuje na bilancu stanja tvrtke, koliko je tvrtka pozajmila za financiranje svojih sredstava (to jest dugovi), nasuprot koliko novca ima u svojim rezervama koje je generirala od svog prihoda (to jest sredstva u stopostotnom vlasništvu).

Veliki odnos duga i kapitala obično je povezan s visokim rizikom dionica, jer to znači da je tvrtka agresivno financirala svoj rast dugom. Idealan ili najčešći odnos ne postoji, a varira i od industrije do industrije, s obzirom na to da svaka ima različite kapitalne potrebe i stope rasta.

Ako pogledate odnos duga i kapitala, dobijete samo dosadne postotke, dok nas zanima samo čista gotovina. Upravo zato je portal TNW razmotrio razliku između čistog novca i duga tvrtke, ukazujući na količinu njenih zaliha za ulaganje u istraživanje i razvoj, marketing, prodaju ili spajanja i akvizicije. Rezerve se također mogu koristiti i za nagrađivanje dioničara u obliku dividendi ili otkupa dionica, indirektno nagrađivanje dioničara dok povećana nestašica neplaćenih dionica povećava cijenu dionica.

Međutim, bez obzira na to kako promatrate, velika rezerva je luksuz, tvrtki pruža fleksibilnost i snažan je pokazatelj zdravlja tvrtke. Dakle, evo najvećih rezervi koje je TNW portal pronašao prema posljednjim tromjesečnim izvještajima o zaradi.

1. Alphabet (GOOG) – Pozitivna bilanca od 100 milijardi dolara

Alphabet, Googleova matična tvrtka, ima ukupne zalihe gotovine u iznosu od 117 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 17 milijardi dolara. Rezultat je pozitivna bilanca od 100 milijardi dolara. To je najviša pozitivna bilanca bilo koje tvrtke s dionicama na burzi u SAD-u.

2. Microsoft (MSFT) – Pozitivna bilanca od 53 milijardi dolara

Microsoft ima ukupne zalihe gotovine u iznosu od 137 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 84 milijarde dolara. Rezultat je pozitivna bilanca od 53 milijarde dolara.

3. Facebook (FB) – Pozitivna bilanca od 49 milijardi dolara

Skup društvenih mreža i servisa, Facebook, ima ukupnu zalihu gotovine u iznosu od 60 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 11 milijardi dolara. Rezultat je pozitivna bilanca od 49 milijardi dolara.

4. Cisco (CSCO) – Pozitivna bilanca od 11 milijardi dolara

Dobavljač mrežne opreme Cisco ima ukupnu zalihu novca od 28 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 17 milijardi dolara. Rezultat je pozitivna bilanca od 11 milijardi dolara.

5. NVIDIA (NVDA) – Pozitivna bilanca od devet milijardi dolara

Proizvođač grafičkih kartica NVIDIA ima ukupnu zalihu gotovine u iznosu od 16 milijardi dolara i ukupan iznos duga od sedam milijardi dolara. Rezultat je pozitivna bilanca od devet milijardi dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Web & IT

Vlasnici dionica Microsofta, Amazona, Zooma i Tesle bilježe porast bogatstva…

Hi-tech

Sve veći broj zaposlenih širom svijeta radi od kuće u okviru mjera za usporavanje širenja koronavirusa, što je potaknulo potražnju za laptopima i perifernom...

Sci

Anonimna anketa zaposlenika najprestižnijih tehnoloških kompanija

Biznis

Burza dionica je tržište na kojem možete trgovati vrijednosnim papirima tvrtki, a ti papiri najčešće predstavljaju financijsko vlasništvo nad njenim dijelom. Osim trgovanja dionicama,...