Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Pogledajte deset najubojitijih borbenih zrakoplova na svijetu!

Borbeni zrakoplovi najupečatljivije su oružje svake vojske: njihova brzina, pokretljivost i naoružanje čine ih nezamjenjivom sastavnicom bilo koje vojne sile. No koji je među njima – gledajući s aspekta korisnosti za njegovog vlasnika – najubojitiji za protivnika?

Donosimo vam deset trenutno najboljih borbenih zrakoplova na svijetu, a njihov je poredak temeljen na nekoliko kriterija: naoružanju, brzini, dosegu, pokretljivosti, stealth-tehnologiji, odnosno na trenutno dostupnim podacima svakog od njih. Napominjemo kako se lista sastoji isključivo od operativnih strojeva, tako da na njoj nećete naći neke razvikane zrakoplove, no koji su još uvijek u procesu razvoja.

10. Čengdu J-10 (Kina)

Prvi kineski zrakoplov koji se približio zapadnim standardima u smislu performansi i mogućnosti jest J-10. Uveden je u upotrebu 2005. godine, a osim Kine, ovaj aparat koristi i zrakoplovstvo Pakistana.

Čengdu J-10 (Credit: atimes.com)

Čengdu J-10 (Credit: atimes.com)

9. Saab JAS 39 Gripen

Gripen je višenamjenski borbeni zrakoplov kojeg proizvodi švedska kompanija Saab. Koriste ga Šveđani, Česi i Mađari, a svojevremeno je bio najizgledniji kandidat da zamijeni prastare MiG-21 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

JAS-39 Gripen (Credit: manilalivewire.com)

JAS-39 Gripen (Credit: manilalivewire.com)

8. Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon

Američki F-16 jedan je od najuspješnijih zrakoplova četvrte generacije: proizvedeno je preko 4.500 komada, koristi ga 26 država i dokazao se u brojnim borbama širom svijeta. U sastavu američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) nalazi se od 1978. godine, a ostat će u arsenalu još cijelo jedno desetljeće, kad će ga zamijeniti F-35.

F-16 Fighting Falcon (Credit: Wikipedia)

F-16 Fighting Falcon (Credit: Wikipedia)

7. Mikojan MiG-31

Jedan od najbržih zrakoplova trenutno u upotrebi, MiG-31 predstavlja odgovor na NATO-ove krstareće projektile i bombardere B-1. Isprva zamišljen kao presretač, vremenom je evoluirao u višenamjenski zrakoplov sposoban za čitavu lepezu borbenih operacija.

MiG-31 (Credit: Wikipedia)

MiG-31 (Credit: Wikipedia)

6. McDonnel Douglas F-15 Eagle

Mada je u upotrebi preko tri desetljeća, F-15 je još uvijek iznimno opasan protivnik svakom neprijateljskom zrakoplovu. Podatak o preko stotinu pobjeda u zračnim borbama i niti jednim oborenim F-15, čini ga najubojitijom borbenom letjelicom Hladnog rata. U sastavu američkog zrakoplovstva ostat će najmanje do 2025. godine, a osim USAF-a, koriste ga još Izrael, Japan i Saudijska Arabija.

F-15 Eagle (Credit: Youtube)

F-15 Eagle (Credit: Youtube)

5. Suhoj Su-35

Ovaj je aparat zapravo unaprijeđena verzija Su-27, a u upotrebi je od 2012. godine. Riječ je o višenamjenskom zrakoplovu sposobnom za let po svim vremenskim uvjetima, a trenutno ga koristi samo Rusija.

Su-35 (Credit: defencetalk.com)

Su-35 (Credit: defencetalk.com)

4. Dassault Rafale

Rafale je temeljni zrakoplov francuskog zrakoplovstva i mornarice. Ima revolucionaran obrambeni sustav koji pilotu omogućuje iznimnu preglednost situacije te istovremeno virtualno smanjuje uočljivost aparata na protivničkim radarima. Riječ je sigurnosnom sustavu imena SPECTRA, francuske proizvodnje, koji je još uvijek pod oznakom vojne tajne. Iako ga trenutno koriste tek Francuzi, interes za kupnjom Rafalea izrazili su Egipat, Indija i Katar.

Dassault Rafale (Credit: Wikipedia)

Dassault Rafale (Credit: Wikipedia)

3. Eurofighter Typhoon

Ovaj izniman borbeni stroj rezultat je zajedničkog rada nekoliko europskih zemalja: Njemačke, Italije, Velike Britanije i Španjolske. Osim navedenih, još ga koriste Austrija i Saudijska Arabija. U uporabu je uveden 2003. godine, gdje će ostati duboko u 21. stoljeću, kao osnova NATO-ove europske zračne moći.

Eurofighter Typhoon (Credit: eurofighter.com)

Eurofighter Typhoon (Credit: eurofighter.com)

2. Boeing F/A-18 E/F SuperHornet

F/A-18 E/F osnovna je borbena letjelica američke mornarice. Riječ je o znatno unaprijeđenom zrakoplovu F/A-18 C/D Hornet, s kojim dijeli tek vizualnu sličnost. Ni najmanje se ne pretjeruje kad se SuperHorneta zove višenamjenskim zrakoplovom: usporedbe radi, u Vijetnamskom ratu čak je deset različitih borbenih zrakoplova izvršavalo zadaće koje danas izvršava SuperHornet.

F/A-18 E/F SuperHornet (Credit: socalscanner.com)

F/A-18 E/F SuperHornet (Credit: socalscanner.com)

1. Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor

F-22 Raptor nalazi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva i gotovo je u potpunosti nevidljiv za radare. Jedini je aparat pete generacije trenutno u upotrebi. Iako je uveden u sastav USAF-a prije deset godina, većina njegovih komponenti još uvijek je pod oznakom vojne tajne. USAF drži kako je F-22 superioran kako aktualnim, tako i borbenim zrakoplovima koji tek trebaju ući u upotrebu, kao što su kineski J-20 i ruski T-50.

F-22 Raptor (Credit: Wikipedia)

F-22 Raptor (Credit: Wikipedia)

2 komentara

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...