Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Popravljene greške koje su ugrožavale anonimnost korisnika Tor preglednika

Foto: Tor Project

Tor Project je nedavno objavio ažuriranje Tor preglednika (update 10.0.18), čiji je zadatak popraviti brojne greške. Prvenstveno je bio cilj sanirati ranjivost koja je web stranicama omogućavala praćenje korisnika putem instaliranih aplikacija.

Ranjivost koja je ugrožavala anonimnost korisnika putem aplikacija koje imaju na svojim uređajima otkrivena je u svibnju. Na popisu pogođenih, između ostalih, našao se i Tor preglednik.

Ovo nije prvi put da se Tor preglednik morao suočiti s kritičnim ranjivostima, s obzirom da se 2017. godine pojavio sigurnosni propust zbog kojeg je Tor otkrivao IP adrese korisnika.

Nova ranjivost funkcionira na način da se za svakog pogođenog korisnika kreira profil za praćenje te ID koji se temelji na jedinstvenoj konfiguraciji aplikacija koje korisnik posjeduje na svom uređaju. ID je potom moguće pratiti na različitim preglednicima, uključujući Firefox, Safari, Edge, Tor i Google Chrome, piše Bleeping Computer.

Naravno, ranjivost najviše pogađa Tor korisnike koji preglednik koriste kako bi zaštitili svoj identitet i IP adresu , s obzirom na to da web stranicama, pa čak i državnim organima, može omogućiti praćenje pravih IP adresa korisnika kada s Tor preglednika prijeđu na neki drugi preglednik.

Novim ažuriranjem 10.0.18 riješen je taj problem, a korisnici ga mogu preuzeti ako u okviru glavnog izbornika izaberu Help, potom About Tor Browser, nakon čega će preglednik automatski preuzeti dostupna ažuriranja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Novo istraživanje koje je provela tvrtka Atlas VPN otkrilo je koji web preglednik je bio najranjiviji tijekom 2022. godine. Prema podacima koje je predstavio...

Aplikacije i softver

Značajke popularne aplikacije Snapchat za razmjenu poruka i video chat, prvi su put dospjele u preglednike još u srpnju, ali samo na odabranim tržištima...

Internet

Microsoft već duže vrijeme na sve moguće načine pokušava pridobiti što više korisnika. Neki od načina na koje je to tvrtka pokušala postići bili...

Internet

Web stranica Tor Projecta, torproject.org, blokirana je od strane najvećih ruskih pružatelja internetskih usluga, a izvori tvrde da se Rusija sprema provesti potpunu blokadu...