Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Postoje kontaktne leće sa zumom i izoštravanjem

Izrađen je prototip

Znanstvenici su izradili prototip posebne robotske kontaktne leće koju je moguće kontrolirati pokretima oka. Ona kao reakciju na neke pomake može izvršavati naredbe o kojima smo mogli samo sanjati.

Mjesto radnje je Sveučilište California u San Diegu, to je dom biomimetičke meke leće koju je moguće kontrolirati elektrookulografskim signalom.

U pitanju su, ukratko, leće koje reagiraju na promjene u električnom potencijalu izazvane pokretima oka. Registrirajući signale leće se praktično pretvaraju u novi oblik korisničkog sučelja i mogu izvršavati zadane naredbe.

U praksi će to izgledati tako da će nositelje ovih naprednih leća jednostavnim treptanjem ili pogledom u stranu moći “zumirati” sliku te je izoštriti na zahtjev.

Foto: OnlineLibrary

Promjena žarišne duljine postiže se deformiranjem oblika meke leće i trenutno može varirati do 32%. Sustav koji je zasad u fazi dokaza koncepta ima puno potencijala. Nazire se primjena u vizualnim protezama, promjenjivim naočalama i lećama, kao i za robotičke svrhe.

Meke leće koje mogu mijenjati oblik već postoje, no novost je uspjeh izrade mehanizma za kontrolu istih od biomimetičkog (prirodno sličnog) mekog materijala.

Iako već zamišljamo primjenu u ljudskom oku i sličnu znanstvenu fantastiku, do tog cilja je dalek put istraživanja ovih tehnologija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje