Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Postoji jakna koja štiti bicikliste od autonomnih vozila

Potencijalno rješenje za brige koje ćemo imati u budućnosti

Jedan kanadski student dizajna nedavno je na međunarodnoj dizajnerskoj konferenciji u Chicagu dobio nagradu za svoju inovaciju. U pitanju je – jakna za  bicikliste.

Izvjesni Philip Siwek je tako osmislio zanimljivo rješenje za probleme sutrašnjice. Jakna je to koja bi trebala povećati sigurnost biciklista na cestama na kojima prometuju autonomna vozila.

Pametna odjeća

U pitanju, dakako, nije prvi komad pametne odjeće, no Siwekova ideja ima potencijala. Vožnja po cestama istodobno s “robotiziranim” vozilima sigurno je nešto iz čega će se pojaviti problemi koje nismo predvidjeli.

Svi automobili s nekom razinom autonomije se oslanjaju na računalni vid, kamere, senzore, radare i sl. kako bi se snalazili u prostoru. Tako voze po prometnicama i izbjegavaju prepreke te druge sudionike u prometu.

U jednom takvom okruženju biciklisti možda postanu svojevrsna ugrožena vrsta. Naime, maleni su, okretni i brzi, a voze cestom pa ih autonomna vozila ne moraju nužno primijetiti svojim radarima.

Rizik od sudara s biciklistima povećava se  u uvjetima lošeg vremena koji smanjuju vidljivost putem lidara ili noću, kad kamere gube na preciznosti.

Reflektirajući QR kodovi

Potrebno je onda bicikliste dodatno označiti kako bi ih vozila “vidjela” u svim mogućim situacijama. Siwek je zato izradio prototip jakne koja na sebi ima visoko reflektivne površine u obliku 2D barkoda.

Foto: philipsiwek

Kad vozilo osvijetli biciklista u ovoj jakni, njegove kamere dobivaju vrlo jasan signal, kroz digitalni kod vidljiv sa svih strana, da se radi o biciklistu.

Dodatne reflektirajuće trake smještene su na rukave, stoga kad biciklist odluči skrenuti i dati rukom signal, autonomno će vozilo i taj pokret registrirati kao “davanje žmigavca”.

Jakna je, tvrdi Siwek, “kompatibilna s ljudskim vozačima”. Preko nje se može nositi i ruksak bez da ometa reflektirajuće signale, a i modernog je te neupadljivog izgleda.

Više o projektu i cjelokupnom procesu istraživanja moguće je saznati na webu ovog mladog dizajnera.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Automoto

Jedan startup već provodi pokusne letove

Tech

Kad se rukav jakne pretvori u upravljač

Tech

Treba biti geek i u tekstilnom smislu