Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Postoji jakna koja štiti bicikliste od autonomnih vozila

Potencijalno rješenje za brige koje ćemo imati u budućnosti

Jedan kanadski student dizajna nedavno je na međunarodnoj dizajnerskoj konferenciji u Chicagu dobio nagradu za svoju inovaciju. U pitanju je – jakna za  bicikliste.

Izvjesni Philip Siwek je tako osmislio zanimljivo rješenje za probleme sutrašnjice. Jakna je to koja bi trebala povećati sigurnost biciklista na cestama na kojima prometuju autonomna vozila.

Pametna odjeća

U pitanju, dakako, nije prvi komad pametne odjeće, no Siwekova ideja ima potencijala. Vožnja po cestama istodobno s “robotiziranim” vozilima sigurno je nešto iz čega će se pojaviti problemi koje nismo predvidjeli.

Svi automobili s nekom razinom autonomije se oslanjaju na računalni vid, kamere, senzore, radare i sl. kako bi se snalazili u prostoru. Tako voze po prometnicama i izbjegavaju prepreke te druge sudionike u prometu.

U jednom takvom okruženju biciklisti možda postanu svojevrsna ugrožena vrsta. Naime, maleni su, okretni i brzi, a voze cestom pa ih autonomna vozila ne moraju nužno primijetiti svojim radarima.

Rizik od sudara s biciklistima povećava se  u uvjetima lošeg vremena koji smanjuju vidljivost putem lidara ili noću, kad kamere gube na preciznosti.

Reflektirajući QR kodovi

Potrebno je onda bicikliste dodatno označiti kako bi ih vozila “vidjela” u svim mogućim situacijama. Siwek je zato izradio prototip jakne koja na sebi ima visoko reflektivne površine u obliku 2D barkoda.

Foto: philipsiwek

Kad vozilo osvijetli biciklista u ovoj jakni, njegove kamere dobivaju vrlo jasan signal, kroz digitalni kod vidljiv sa svih strana, da se radi o biciklistu.

Dodatne reflektirajuće trake smještene su na rukave, stoga kad biciklist odluči skrenuti i dati rukom signal, autonomno će vozilo i taj pokret registrirati kao “davanje žmigavca”.

Jakna je, tvrdi Siwek, “kompatibilna s ljudskim vozačima”. Preko nje se može nositi i ruksak bez da ometa reflektirajuće signale, a i modernog je te neupadljivog izgleda.

Više o projektu i cjelokupnom procesu istraživanja moguće je saznati na webu ovog mladog dizajnera.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Apps & Software

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne...

Tips & Tricks

Teško je sresti osobu kojoj prođe barem jedan dan, a da nije čula ili pročitala kraticu “PDV”. PDV je kratica od izraza “porez na...

Fun & Lifestyle

Postoji više načina kako se pišu mjeseci na engleskom, različiti formati koji se koriste i naravno, razlika između Britanskog Engleskog i Američkog Engleskog. Pokazat...

Fun & Lifestyle

Nije baš da svaki geek traži značenje istih brojeva na satu, ali smo odlučili napisati: što znače isti brojevi na satu? U nastavku slijedi...

Tips & Tricks

Saznajte brzinu interneta koju imate na vašoj lokaciji. Brzina interneta lako se može provjeriti, kao i procesi koji možda guše brzinu već na vašem...

Web & IT

Filmora, jednostavan i bogat program za uređivanje video sadržaja. Proizvod je tvrtke Wondershare Technology koji će udovoljiti svim vašim potrebama i kreativnim zahtjevima. Wondershare...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Automoto

Jedan startup već provodi pokusne letove

Gadget

Kad se rukav jakne pretvori u upravljač

Hi-tech

Treba biti geek i u tekstilnom smislu

Oglašavanje