Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

7 prednosti korištenja VPN usluge na internetu

Zanima vas što je VPN i koja je njegova namjena? Kako koristiti VPN usluge i koje su prednosti korištenja virtualne privatne mreže? Zašto je VPN sve popularnija usluga i na koji način odabrati idealni VPN za vaše potrebe?

VPN je kratica koja stoji iza pojma virtualna privatna mreža, a zapravo označava unutarnje veze lokalne mreže gdje se koriste kriptirani podaci kako bi se osigurala sigurna međusobna komunikacija. Konkretno, VPN znači da korisnici mogu unutar javne mreže (interneta) napraviti svoju virtualnu sigurnu mrežu putem koje mogu slati osjetljive podatke i sve što mora biti zaštićeno na kvalitetan način.

Virtualna privatna mreža zapravo tvori prividnu lokalnu mrežu, što korisnicima znatno olakšava rad u mnogim situacijama. Primjerice, ako s nekim kolegom trebate razmijeniti osjetljive podatke unutar lokalne mreže, a taj se isti kolega nalazi van grada – može se stvoriti VPN i tako zapravo nastaje virtualna lokalna mreža koja će vam omogućiti razmjenu podataka. U konačnici, VPN vam omogućava da kvalitetno zaštitite svoje podatke koje šaljete putem interneta i tako spriječite zloupotrebu, a isto tako dopušta vam anonimno surfanje po internetu tako da za sobom uopće ne morate ostavljati tragove.

Lako je zaključiti kako je VPN super usluga u mnogobrojnim prilikama, no da bismo u potpunosti raščistili situaciju – nabrojat ćemo nekoliko prednosti koje VPN donosi sa sobom. To će vam pomoći da shvatite u kojim je situacijama VPN pogodno rješenje i koja je sve njegova namjena.

Sigurnost podataka

Iako smo sigurnost do sada spomenuli već nekoliko puta, činjenica je da zaštita podataka na internetu postaje sve važniji zadatak. VPN korisnicima osigurava da svoje podatke enkriptiraju i tako šalju nerazumljive podatke koje hakeri ne mogu ‘pročitati’. Korištenje VPN-a jedan je od sigurnijih načina rada na internetu i možete biti sigurni kako će vaši podaci ostati tajni i neće biti meta hakerskog napada.

Udaljena kontrola

Tvrtke i kompanije koje imaju mnoštvo zaposlenika uglavnom funkcioniraju unutar zatvorenih sustava, odnosno putem vlastitih lokalnih mreža. No, kako rad na daljinu postaje sve popularniji, važno je pronaći i način kako zaposlenici iz svojih domova mogu pristupati lokalnim mrežama kompanija. Kao super rješenje nameće se VPN koji osigurava sigurnu virtualnu mrežu, tvoreći zatvoreni sustav koji korisnicima osigurava visok stupanj zaštite i sigurnosti.

Veća brzina

Brzina interneta jako ovisi o tome gdje se nalazite i u kojoj mjeri je razvijena infrastruktura u vašem području. Zbog toga, događa se da u razvijenijim mjestima imamo puno veću brzinu, nego u onim slabije razvijenim – što stvara određenu neravnopravnost među tvrtkama i pojedincima. Rješenje ovog problema može biti VPN koji će vam pomoći u podizanju brzine interneta, odnosno omogućit će vam brži transfer podataka. Uz brzinu, trebali bi porasti i svi ostali parametri slanja podataka, odnosno korištenja interneta.

Dijeljenje datoteka

Na tragu svega prije navedenog lako se može zaključiti kako je jedna od glavnih zadaća VPN-a slanje podataka. Uz to što su podaci na ovaj način zaštićeni, jedna od prednosti je i slanje podataka do više korisnika istovremeno. To vam omogućuje kvalitetniji rad u grupama te lakše baratanje velikim količinama podataka.

Promjena IP adrese

Današnji internet okrnjen je na mnoge načine, a ono što korisnicima često smeta je blokiranje određenih korisnika na temelju IP adrese, odnosno države iz koje korisnik dolazi. Takvo što nedavno su morale ukinuti web trgovine u Europi, no dio servisa iz udaljenijih zemalja još uvijek blokira zemlje iz regije. Ako želite pristupiti takvim stranicama VPN će vam osigurati da promijenite svoju IP adresu, koju možete postaviti na neku drugu zemlju – te tako pristupiti svemu svugdje.

Probijanje filtera

Neke države blokiraju veliki dio prometa i web stranica, onemogućujući tako korisnicima da se informiraju putem tih stranica. Tu cenzuru moguće je suzbiti putem VPN-a, koji se pokazao prilično kvalitetan alat za zaobilaženje raznih internet filtera i cenzura na webu.

Anonimnost

Posljednja prednost VPN-a koju ćemo spomenuti je mogućnost postizanja potpune anonimnosti na internetu. Za razliku od nekih drugih servisa, VPN vam omogućuje da anonimno pristupate i web stranicama i aplikacijama – čineći tako vašu online prisutnost potpuno anonimnom. Ako želite biti ‘nevidljivi’ na internetu, vrijeme je da nabavite VPN.

Zaključak

VPN je sve popularnija usluga na internetu i uz sve navedene prednosti sasvim je jasno zašto je tome tako. Ipak, dio korisnika muku muči s odabirom idealne VPN usluge. Ako vas zanima koji VPN odabrati, vrijeme je da posjetite web stranicu VPN recenzija i saznate koji je idealni VPN za vaše potrebe.

Vjerujemo kako smo vas uz mnogobrojne savjete i prednosti VPN-a zainteresirali za ovu uslugu i kako ćete razmisliti o njezinu korištenju. Mogućnosti je mnogo, a jedan od najvažnijih elementa svakako je sigurnost komunikacije i razmjene podataka. Osigurajte sebi bolje uvjete za rad i komunikaciju, nabavite VPN i uživajte u prednostima koje nudi.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati