Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Predstavljaju novu raketu: Blue Origin se sprema za mjesec

Kompanija Blue Origin je 2018. godine dobila 500 milijuna dolara za razvijanje New Glenn rakete, koja bi mogla letjeti do određenih točaka u svemiru, te se ponovo vratiti na matičnu planetu.

Rakete privatnih kompanija u velikom su usponu

Kao inspiracija poslužila je raketa Falcon Heavy kompanije SpaceX, a u posljednje dvije godine se o projektu nije mnogo čulo, sve dok kompanija prije nekoliko dana nije podijelila nove informacije.

Zainteresirani su tako mogli vidjeti da je u pitanju raketa koja po dimenzijama premašuje sve aktualne rivale, a posebno kada je u pitanju prednji dio rakete, čije bi dimenzije u budućnosti mogle omogućiti i transport većih satelita. Pored toga su predstavljeni i BE-3U motori, koji su uspješno testirani, tako da se eksperti koji rade na projektu sada mogu koncentrirati na hardver.

Prvi testni let je još uvijek daleko, a pretpostavlja se da će New Glenn, kada jednom bude poletio, biti ozbiljna konkurencija raketi Falcon Heavy, a u planu je i veća New Armstrong letjelica, koja će postati direktna konkurencija SpaceX Starship raketi.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Plan za vraćanje astronauta na Mjesec podrazumijeva i novo vozilo koje će se moći kretati po površini našeg prirodnog satelita. Zato NASA sada traži...

Tech

Indijski znanstvenici tvrde da su napravili specijalne cigle za gradnju na Mjesecu, koje bi omogućile podizanje objekata na našem prirodnom satelitu u svrhu njegovog...

Tech

Već od sljedeće godine