Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Pregled CMS platformi – WordPress, Joomla, Drupal

Donosimo vam kratak pregled najzastupljenijih Content Menagment System (CMS) platformi na Internetu u slučaju da u dogledno vrijeme planirate kreirati vlastite web stranice. Sva su tri CMS-a besplatna te open-source što omogućava konstantnu nadogradnju od strane internacionalne zajednice okupljene oko CMS platformi u pitanju.

Content menagment system služi kao svojevrsna kontrolna ploča za developere, odnosno sučelje za direktno upravljanje sadržajem i funkcijama Internet stranice. CMS je sastavljen od back-enda čija je svrha prije spomenuto upravljanje sadržajem od strane web administratora ili web developera, te front-end koji predstavlja krajnji izgled stranice na Internetu, odnosno gotovi proizvod.

Nijedan CMS nije dominantan u svim područjima za koji bi se potencijalni web-site mogao koristiti. Stoga, ako vas primjerice odbija pomisao na programske jezike, a planirate izraditi jednostavan blog ili news portal, naša bi preporuka  definitivno bila koristiti WordPress. WordPress je iznimno user-friendly, back-end (kontrolno sučelje) uglavnom funkcionira na drag&drop principu,  odnosno prilagođeno je za „širu publiku“ dok je istovremeno sposoban podržati idejno kompleksnije Internet stranice.

U slučaju da posjedujete nadogradivo tehničko predznanje u web developmentu, a potrebana vam je Internet stranica kompleksnijih, prilagodljivih funkcija, Drupal bi bio najbolji odabir. Prostor između jednostavnosti i direktnosti WordPress-a, te Drupalovog kompleksnijeg okruženja, popunjava Joomla kao treći CMS ovog pregleda.

Na stranicama sva tri CMS-a ćete bez problema pronaći pregršt već izrađenih (besplatnih) tema odnosno template-a koje je moguće bez velike muke iskoristiti za realizaciju idejnog koncepta vaše Internet stranice. Također, sva tri CMS-a imaju iznimno predanu online zajednicu koja će vam vrlo rado priskočiti u pomoć ako (čitaj: kada) zapnete u nekom segmentu izrade. Uz ekstenzivu online podršku, na Internetskim video servisima postoji mnoštvo besplatnih tutoriala koji će vas jednako dobro uputiti u osnove kao i u naprednije funkcije CMS-a kojeg odaberete. Ako se upustite u dizajnerske vode, stvar koju će vam svaki dizajner preporučiti je za početak naučiti koristiti CSS programski kod u svrhu najefikasnije prilagodbe izgleda dizajnirane teme vašeg Internet mjesta.

WordPress

 • WordPress je započeo kao inovativna blogerska platforma sa naglaskom na jednostavnost korištenja. Zbog konstantno povećavajuće količine tema, plugin-ova te widgeta ovaj CMS dosta je zastupljen i u Internet stranicama drugih namjena.
 • Tehničko predznanje nije potrebno; vrlo je intuitivno izrađen, izrada nove web stranice je brza i jednostavna. Copy-paste sadržaja iz primjerice MS Worda vrlo je lagano za razliku od Joomle ili Drupala.
 • Dovoljno je snažan da web developeri mogu kreirati raznovrsnu Internet stranicu za klijenta, te uz minimalnu količinu instrukcija za korištenje klijent može bez poteškoća preuzeti administriraciju.
 • Prepoznat je po iznimno velikoj količini početnih tema, izvrsnoj zastupljenosti u domeni tutorijala što čini ovaj CMS idealnim za početnike u Web developmentu.
 • Količina prije spomenutih add-on komponenti ovaj CMS čini privlačnim i tehnički potkovanijoj populaciji budući omogućuje ekstenzivno proširivanje funkcionalnosti web stranice.
 • Instalacija: WordPress Instalacijski Forum
 • Primjeri web stranica: www.ghosthorses.co.uk , www.znanost.geek.hr , www.observer.com

Drupal

 • Drupal je moćan alat za stvaranje kompleksnih Internet stranica. Preporučen je za web developere sa predznanjem iz programiranja
 • Od ova tri CMS-a, Drupal zahtjeva najveću razinu ekspertnosti, no zato je sposoban podržati realizaciju kompleksnijih, kreativnijih i detaljnijih ideja kada je Izrada web stranica u pitanju.
 • Ako niste u prilici posvetiti dovoljno vremena učenju rada u Drupalu ili plaćanju nekoga tko zna, ne bismo preporučili ovaj CMS za početnike
 • Drupal sa svakom novom verzijom postaje sve više user-friendly; poznat je po iznimnoj sposobnosti tagiranja i organizacije kompleksnog sadržaja. Preporučljivo ga je koristiti za svestrane web stranice, društvene mreže, forumske platforme za puno korisnika te online dućane.
 • Instalacija: Drupal Instalacijski Forum
 • Primjeri web stranica: www.louvre.fr , www.grammy.com , www.metmuseum.org

Joomla

 • Joomla nudi zlatnu sredinu između programerski orijetiranih raznovrsnih mogućnosti Drupala i user-friendly sučelja WordPress-a.
 • Relativno nekomplicirana istalacija i setup, te nije potrebna velika vremenska investicija u razumijevanje Joomline strukture i terminologije.
 • Joomla dopušta izgradnju web stranica sa kvalitetnom strukturnom fleksibilnosti sadržaja dok je istovremeno jednostavna i intuitivna za korištenje.
 • Podržava izgradnju društvenih mreža i online dućana jednako dobro koliko i jednostavnije forme Internet stranica.
 • Instalacija: Joomla Instalacijski Forum
 • Primjeri web stranica: www.mtvgreece.gr , www.thefashionspot.com , www.unric.org
Credit: trends.builtwith.com
Credit: trends.builtwith.com
Credit: trends.builtwith.com
Credit: trends.builtwith.com
1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...