Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Pregled CMS platformi – WordPress, Joomla, Drupal

Donosimo vam kratak pregled najzastupljenijih Content Menagment System (CMS) platformi na Internetu u slučaju da u dogledno vrijeme planirate kreirati vlastite web stranice. Sva su tri CMS-a besplatna te open-source što omogućava konstantnu nadogradnju od strane internacionalne zajednice okupljene oko CMS platformi u pitanju.

Content menagment system služi kao svojevrsna kontrolna ploča za developere, odnosno sučelje za direktno upravljanje sadržajem i funkcijama Internet stranice. CMS je sastavljen od back-enda čija je svrha prije spomenuto upravljanje sadržajem od strane web administratora ili web developera, te front-end koji predstavlja krajnji izgled stranice na Internetu, odnosno gotovi proizvod.

Nijedan CMS nije dominantan u svim područjima za koji bi se potencijalni web-site mogao koristiti. Stoga, ako vas primjerice odbija pomisao na programske jezike, a planirate izraditi jednostavan blog ili news portal, naša bi preporuka  definitivno bila koristiti WordPress. WordPress je iznimno user-friendly, back-end (kontrolno sučelje) uglavnom funkcionira na drag&drop principu,  odnosno prilagođeno je za „širu publiku“ dok je istovremeno sposoban podržati idejno kompleksnije Internet stranice.

U slučaju da posjedujete nadogradivo tehničko predznanje u web developmentu, a potrebana vam je Internet stranica kompleksnijih, prilagodljivih funkcija, Drupal bi bio najbolji odabir. Prostor između jednostavnosti i direktnosti WordPress-a, te Drupalovog kompleksnijeg okruženja, popunjava Joomla kao treći CMS ovog pregleda.

Na stranicama sva tri CMS-a ćete bez problema pronaći pregršt već izrađenih (besplatnih) tema odnosno template-a koje je moguće bez velike muke iskoristiti za realizaciju idejnog koncepta vaše Internet stranice. Također, sva tri CMS-a imaju iznimno predanu online zajednicu koja će vam vrlo rado priskočiti u pomoć ako (čitaj: kada) zapnete u nekom segmentu izrade. Uz ekstenzivu online podršku, na Internetskim video servisima postoji mnoštvo besplatnih tutoriala koji će vas jednako dobro uputiti u osnove kao i u naprednije funkcije CMS-a kojeg odaberete. Ako se upustite u dizajnerske vode, stvar koju će vam svaki dizajner preporučiti je za početak naučiti koristiti CSS programski kod u svrhu najefikasnije prilagodbe izgleda dizajnirane teme vašeg Internet mjesta.

WordPress

 • WordPress je započeo kao inovativna blogerska platforma sa naglaskom na jednostavnost korištenja. Zbog konstantno povećavajuće količine tema, plugin-ova te widgeta ovaj CMS dosta je zastupljen i u Internet stranicama drugih namjena.
 • Tehničko predznanje nije potrebno; vrlo je intuitivno izrađen, izrada nove web stranice je brza i jednostavna. Copy-paste sadržaja iz primjerice MS Worda vrlo je lagano za razliku od Joomle ili Drupala.
 • Dovoljno je snažan da web developeri mogu kreirati raznovrsnu Internet stranicu za klijenta, te uz minimalnu količinu instrukcija za korištenje klijent može bez poteškoća preuzeti administriraciju.
 • Prepoznat je po iznimno velikoj količini početnih tema, izvrsnoj zastupljenosti u domeni tutorijala što čini ovaj CMS idealnim za početnike u Web developmentu.
 • Količina prije spomenutih add-on komponenti ovaj CMS čini privlačnim i tehnički potkovanijoj populaciji budući omogućuje ekstenzivno proširivanje funkcionalnosti web stranice.
 • Instalacija: WordPress Instalacijski Forum
 • Primjeri web stranica: www.ghosthorses.co.uk , www.znanost.geek.hr , www.observer.com

Drupal

 • Drupal je moćan alat za stvaranje kompleksnih Internet stranica. Preporučen je za web developere sa predznanjem iz programiranja
 • Od ova tri CMS-a, Drupal zahtjeva najveću razinu ekspertnosti, no zato je sposoban podržati realizaciju kompleksnijih, kreativnijih i detaljnijih ideja kada je Izrada web stranica u pitanju.
 • Ako niste u prilici posvetiti dovoljno vremena učenju rada u Drupalu ili plaćanju nekoga tko zna, ne bismo preporučili ovaj CMS za početnike
 • Drupal sa svakom novom verzijom postaje sve više user-friendly; poznat je po iznimnoj sposobnosti tagiranja i organizacije kompleksnog sadržaja. Preporučljivo ga je koristiti za svestrane web stranice, društvene mreže, forumske platforme za puno korisnika te online dućane.
 • Instalacija: Drupal Instalacijski Forum
 • Primjeri web stranica: www.louvre.fr , www.grammy.com , www.metmuseum.org

Joomla

 • Joomla nudi zlatnu sredinu između programerski orijetiranih raznovrsnih mogućnosti Drupala i user-friendly sučelja WordPress-a.
 • Relativno nekomplicirana istalacija i setup, te nije potrebna velika vremenska investicija u razumijevanje Joomline strukture i terminologije.
 • Joomla dopušta izgradnju web stranica sa kvalitetnom strukturnom fleksibilnosti sadržaja dok je istovremeno jednostavna i intuitivna za korištenje.
 • Podržava izgradnju društvenih mreža i online dućana jednako dobro koliko i jednostavnije forme Internet stranica.
 • Instalacija: Joomla Instalacijski Forum
 • Primjeri web stranica: www.mtvgreece.gr , www.thefashionspot.com , www.unric.org
Credit: trends.builtwith.com
Credit: trends.builtwith.com
Credit: trends.builtwith.com
Credit: trends.builtwith.com

1 komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Microsoft nije govorio o svojim velikim planovima za operativni sustav Windows na Build 2021 eventu koji se održao ovog tjedna, jer se priprema za...

Hi-tech

Čovjek koji je ostao paraliziran od vrata na dolje u nesreći prije više od deset godina, napisao je rečenice koristeći računalni sustav koji zamišljeni...

Web & IT

WordPress je i dalje najpopularniji CMS u svijetu interneta. Dočekali smo 2021. godinu, još jedna u nizu vladavine popularnog CMS-a. U tom kontekstu, ovom...

Future

Znanstvenici su ugradili set mirisnih receptora insekata u uređaj koji hrani receptore određenim mirisima te čita kako reagiraju na te mirise.

Oglašavanje