Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Pripremate se za penziju? Ovo je najčešće zanemaren korak u planiranju mirovine

Pripremate se za penziju? Ovo je najčešće zanemaren korak u planiranju mirovine, a evo o čemu se radi
Shutterstock

Kada se govori o planiranju mirovine, rasprave se često fokusiraju na upravljanje investicijskim portfeljem i strategije ulaganja, elemente koji se mogu smatrati glamuroznijim aspektima financijskog svijeta. Tipično, osoba će se konzultirati sa financijskim savjetnikom, pri čemu se iznose detalji o imovini i troškovima. Savjetnik zatim pruža detaljno izvješće koje obuhvaća projekcije povrata, pretpostavke o inflaciji i, što može biti izazovno, procjenu potrebnog iznosa štednje za mirovinu. U mnogim slučajevima, savjetnik će predložiti sofisticiran financijski proizvod ili strategiju ulaganja kako bi se postigao ciljani iznos štednje.

Počinjanje planiranja mirovine ili bilo kojeg financijskog plana s fokusom isključivo na ulaganju može se usporediti s odlaskom u kupnju namirnica na prazan želudac. Vođeni trenutačnim impulsima, osoba može nekritički birati proizvode koji su privlačni na prvi pogled, ali koji ne doprinose stvaranju cjelovitog i zdravog obroka. Na sličan način, fokusiranje isključivo na ulaganje može rezultirati portfeljem koji izgleda impresivno, ali ne zadovoljava stvarne potrebe i ciljeve pojedinca.

Jedan od ključnih, ali često zanemarenih koraka u planiranju mirovine je razvijanje osobne vizije mirovine. To uključuje razmišljanje o pitanjima poput mjesta stanovanja, mogućnosti honorarnog rada, hobijima, posjedovanju dodatnih nekretnina, planiranju obiteljskih događaja poput vjenčanja, frekvenciji zamjene automobila i slično. Nakon što se definiraju odgovori na ova pitanja, moguće je kvantificirati snove i ciljeve. Pristup koji polazi od vizije mirovine ključan je za razlikovanje između pukog planiranja ulaganja i sveobuhvatnog planiranja mirovine. Takav pristup omogućuje korištenje novca kao alata za postizanje životnih ciljeva, umjesto da ulaganje postane cilj sam po sebi.

Sanjajte u koracima od 3-5 godina

Razvoj vizije često se može doživjeti kao izazovan zadatak. Važno je zapamtiti da se vizija može mijenjati i prilagođavati, baš kao i sami pojedinac. Za njezino oblikovanje nije potrebna trajnost kakvu pruža marker, već fleksibilnost poput one koju pruža olovka, uz spremnost na korištenje gumice za brisanje. Put prema sigurnoj i ispunjavajućoj mirovini nije stvar velikih gesti, već je rezultat akumuliranog učinka promišljenih i dosljednih odluka.

Kako se vizija postepeno razjašnjava, ona postaje vodič, pomažući u filtriranju nepotrebnih informacija i donošenju odluka usklađenih s dugoročnim ciljevima. Vizija djeluje kao kompas, usmjeravajući prema željenom cilju u mirovini. Ona nije krut plan, već fleksibilna strategija koja evoluira s aspiracijama i životnim okolnostima pojedinca.

Umirovljenje – više od cilja

Odlazak u mirovinu često se pogrešno doživljava kao samo dostizanje cilja i prilika za opuštanje, dok je zapravo riječ o ostvarivanju vremenske slobode i pružanju prilike za angažman u aktivnostima izvan tradicionalnog zaposlenja. Umirovljenje, u njegovom pravom značenju, predstavlja vrijeme kada se osoba može posvetiti radnjama koje donose radost, svrhu i ispunjenje, neovisno o tome donose li te aktivnosti financijsku naknadu.

Klijentima se stoga preporučuje da budu ambiciozni u kreiranju svoje vizije mirovine. Razvijanjem smjele i velikopotezne vizije povećavaju se izgledi da se neka verzija tog sna ostvari. Prilikom planiranja idealne mirovine, važno je uzeti u obzir sljedeća pitanja:

  1. Koje su moje temeljne vrijednosti?
  2. Gdje bih želio/željela živjeti?
  3. Koje hobije želim prakticirati?
  4. Imaju li putovanja ulogu u mojim planovima?
  5. S kim želim provoditi svoje vrijeme?
  6. Što bih mogao/mogla požaliti ako ne poduzmem?

Ovo nisu jedina pitanja koja treba razmotriti, ali služe kao poticaj za daljnje razmišljanje.

Planiranje mirovine nije samo pitanje brojeva i ulaganja. Radi se o iskorištavanju prilike za stvaranje novog identiteta i života temeljenog na onome što pojedinac najviše cijeni, neovisno o zahtjevima poslovnog svijeta. Stoga, važno je zamisliti svoju idealnu budućnost, planirati postepeno i krenuti na put umirovljenja koji transcendira financijske aspekte.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati