Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Program za tajni nadzor telefona špijunira milijune Amerikanaca

Program za tajni nadzor telefona špijunira milijune Amerikanaca
Shutterstock

Zamislite da se svaki vaš telefonski poziv detaljno bilježi: s kim pričate, kada, gdje i koliko dugo. Ova stvarnost pogađa milijune Amerikanaca koji koriste mrežu AT&T. Program nadzora pod nazivom Data Analytical Services (DAS), prije poznat kao Hemisphere, provodi se u suradnji AT&T-a s saveznim i lokalnim vlastima.

Kako DAS funkcionira? Program koristi lančanu analizu, ciljajući ne samo one u izravnom kontaktu s osumnjičenicima, već i njihove kontakte, potencijalno uključujući i nevine osobe. Agencije za provođenje zakona imaju pristup cjelokupnom zapisu poziva preko AT&T-ove infrastrukture.

Program izaziva zabrinutost za privatnost i građanske slobode, djelujući bez sudskog nadzora i kršeći Četvrti amandman SAD-a. Suprotan je i američkom Zakonu o slobodi iz 2015., koji je ograničio skupljanje telefonskih zapisa od strane NSA. DAS zaobilazi ovaj zakon, dopuštajući AT&T-u da samostalno prikuplja podatke.

DAS je tajnovit i malo poznat javnosti, iako djeluje više od desetljeća. Financira ga Ured Bijele kuće za nacionalnu politiku kontrole droga (ONDCP), u okviru programa HIDTA. Financiranje je variralo, s promjenama administracija, od Obame do Trumpa i Bidena.

Program je predmet pravnih i političkih izazova. Senator Ron Wyden i drugi aktivisti izrazili su zabrinutost zbog njegove zakonitosti i utjecaja. DAS je suočen s tužbama i zahtjevima za javnom evidencijom, ali se uspio oduprijeti tim nastojanjima, tvrdeći da su zapisi u vlasništvu AT&T-a, a ne vlade.

Glasnogovornik AT&T-a ističe da tvrtka samo poštuje zakon u suradnji s vladom, unatoč zabrinutostima za privatnost i građanske slobode.

Glasnogovornik je izjavio da će komentare o pismu senatora Wydena ostaviti Ministarstvu pravosuđa, naglašavajući kako zakon obvezuje tvrtke da se pridržavaju sudskih poziva, naloga i naredbi vlade i agencija za provođenje zakona. Također, naglasio je da bilo koje informacije navedene u pismu senatora Wydena zahtijevaju sudski poziv, nalog ili sudsku naredbu.

Kako se zaštititi od nadzora programa DAS?

Iako nema nepogrešivih metoda, evo nekoliko načina za zaštitu od telefonskog nadzora:

1) Upotreba enkripcije: Enkripcija kodira podatke tako da ih samo namijenjeni primatelj može razumjeti. Aplikacije poput Signala, WhatsAppa ili Telegrama nude end-to-end enkripciju za glasovne pozive. Ipak, enkripcija ne štiti metapodatke poziva, a ovisi i o sigurnosti same aplikacije.

2) Korištenje alternativnih komunikacijskih metoda: Korištenje e-pošte, chatova, video poziva preko interneta, fiksne linije ili govornice može zaobići AT&T-ovu infrastrukturu. Međutim, ove metode također imaju svoje rizike i mogu biti manje praktične.

3) Alati i prakse za privatnost: Korištenje VPN-a može pomoći u maskiranju IP adrese i lokacije, anonimizirajući online aktivnost. Ali, ovo možda nije dovoljno za zaštitu od DAS-a, koji može pristupiti telefonskim zapisima i povezati ih s vašim stvarnim identitetom.

Program DAS je opsežan i tajanstven, kršeći privatnost i građanska prava milijuna Amerikanaca. Radi bez sudskog nadzora i suprotan je reformama Zakona o slobodi SAD-a. Nedostaje mu transparentnost i mjere zaštite od zlouporabe. DOJ bi trebao istražiti program i obavijestiti javnost o njegovoj prirodi i posljedicama.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Sjeverna Koreja je objavila da prati Bijelu kuću zahvaljujući svom novom špijunskom satelitu – za koji režim tvrdi da je pokrenut i radi, iako...

Aplikacije i softver

U digitalnom dobu, naša su sjećanja često zabilježena na fotografijama i videozapisima, čuvajući drage trenutke koji su nam dragi. Fotografije mature i škole neke...

Tech

Kina predlaže nove mjere za rješavanje problema ovisnosti o Internetu među djecom i tinejdžerima te promicanje društvenih vrijednosti. Kineska uprava za kibernetički prostor objavila...

Tech

HONOR nudi velik izbor pametnih telefona za svačiji ukus i džep, a žele ih i najveći ljubitelji mode i tehnologije. Donosimo pregled uređaja na...

Tech

Za iPhone prvu generaciju mobitela kada je debitirala 2007. godine, ljudi su izdvajali po 599 dolara. Petnaest godina kasnije, vjerovali ili ne, netko je...

Tech

Svi znaju da mobitel ne treba držati uz glavu, ali ima toga još...

Tech

Pametnim telefonima, bez kojih više gotovo i ne možemo, baterija je jedna od glavnih boljki. Brzo se isprazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet...

Tech

Korisni gadgeti uz pomoć kojih ćete iskoristili svoje pametne telefone do maksimuma...