Pratite nas

Sci-fi

Prokletstvo tugujuće žene – promašaj epskih razmjera

Objavljeno

-

U redu, moram priznati da ne bježim od dobrog horor filma i da sam doista polagao velike nade u ovaj dugo najavljivan film, koji je na kraju ispao sve osim dobrog horora.

Film Prokletstvo tugujuće žene (The Curse of La Llorona) je spin-off popularne franšize Conjuring, u kojoj se još nalaze filmovi Anabelle i The Nun. Autor im je poznati horor filmaš James Wan, dok je redatelj La Llorone Michael Chaves kojem je ovo dugometražni prvijenac.

Inspiriran meksičkom narodnom legendom iz 17. stoljeća o La Lloroni, tugućoj ženi koja u naletu ljubomore na preljub muža uzima ono što mu je najmilije, živote vlastite djece. Utopivši vlastitu djecu u rijeci, od grižnje savjesti i sama se baci u rijeku i utopi. Zbog svoje okrutnosti osuđena je na vječito lutanje zemljom kao utvara koja traži djecu koju bi zamijenila svojom i na kraju ih utopila. Iako je ta legenda još uvijek aktualna u zemljama Latinske Amerike, ona služi zastrašivanju djece poput naše verzije Babe Jage/Babe Roge.

Radnja se odvija 1973. u Los Angelesu, a u glavnoj ulozi nalazi se Linda Cardellini kao Anna, socijalna radnica i majka dvoje djece čiji se život u potpunosti mijenja nakon što svjedoči ubojstvu dvoje dječaka koje je socijalna služba preuzela od majke koja pokušava upozoriti na opasnost La Llorone. Samohrana majka na teži način shvaća što je to La Llorona u momentu kad se utvara okomi na njezinu djecu.

Da slučajno ne bi zaboravili na povezanost sa ostalim filmovima iz franšize Conjuring u jednom je kadru čak i lutka slavne Annabelle, a ulogu osobe koja zna sve o mitskoj utvari ima svećenik Perez, također iz istoimenog filma. Fascinantno mi je da se cijeli film vrti oko par jump-scareova već nekoliko tisuća puta viđenih u drugim filmovima, i pokušava predstaviti kao nešto dosad neviđeno i originalno. Otvaranje prozora na autu samo od sebe, kišobran koji mic po mic podiže vjetar mameći dijete da ga dograbi pa padne u bazen, pokušaj utapanja dok se pere kosa u kadi… I nikako ne smijem zaboraviti scenu u kojoj se odraz La Llorone vidi u ogledalu i ono pukne. Passé, kako bi rekli fancuzi, sve je to stvar prošlosti. Gotovo da nema scene koja ne sadrži bar jedna klišej.

Najparadoksalnije od svega je što se za film ipak značajnije franšize, glavna negativka La Llorona pojavi u naznakama ili frontalno tek u nekoliko kadrova, ni manje ni više prekrivena lošom zavjesom. A o onom nevidljivom ‘vjetru’ koji ih svako malo nekud baca po kući, ne želim uopće trošiti riječi. Radnja koja se dvije trećine filma događa u kući stvarno je odraz ili niskog budžeta, ili igranja na sigurno, ili nadom da će film sam od sebe živjeti na slavi prijašnjih filmova.

Da se imalo posvetilo ovoj tematici, mislim da radnja filma zasigurno ne bi završila u Los Angelesu, na ulicama tri metra od studija gdje se snimala, jer je to grad viđen već u milijun filmskih ostvarenja i dozivanje La Llorone, preko žene meksičkog porijekla miljama dalje od Meksika doista nema smisla. Film bi zasigurno dobio drugu dimenziju da je sniman u autentičnoj zemlji, na autentičnom podneblju sa stanovništvom koje s tom legendom živi od malih nogu. Sumnjam i da je utjecaj Crkve jak u Los Angelesu, koliko je jak i autentičan u Meksiku, tako da mjesto radnje stoji na klimavim nogama. A ova vrsta folklora koja se prenosi usmenom predajom s koljena na koljena doista je moglo poslužiti kao izvanredan izvor inspiracije za izuzetno dobar film. Činjenica da je tu prisutan element mitske Medeje, žene koja ubija vlastitu djecu trebao je samo pojačati taj impuls.

Lindu Cardellini gledali smo nedavno u oskarovskoj Zelenoj knjizi, i gledamo je u novim Osvetnicima, dok nam je Patricija Velasquez nakon prve dvije Mumije iz 2000-ih nestala s malih ekrana i sad se pojavila u trećerazrednom hororu. Obadvije briljiraju na sceni, i nisam u potpunosti siguran zašto su pristale na aranžman u tako loše odrađenom filmskom ostvarenju. Istina je da bi film, bez poprilično dobre glume i jedne i druge glumice kao očajnih majki na rubu ludila doista još više podbacio. Moram naglasiti, budući da je ovo film koji se najvećim dijelom oslanja na glumu same djece, da su uloge koje nose dječji glumci Roman Christou i Jaynee-Lynne Kinchen odrađene izvanredno. Pred mladim glumcima je doista perspektivna glumačka karijera i izvukli su maksimum iz scenarija.

Igrajući se onom najbitnijom vezom na svijetu, roditelja i djeteta, ovaj film imao je nekoliko mogućnosti postati spektakularan. Ima folklornu pozadinu, mogao se smjestiti u autentičnu okolinu i oko njega se mogla izgraditi autentična priča. Nažalost, dobili smo poluproizvod, patetični narativ, igranje sa svijećama kao u seansama s početka 20. stoljeća, rasipanim vrećicama čaja koje štiti od zla i strašilo zamotano u bakine zavjese.


Ocjena: 1,5/5

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci-fi

Pripremite se! Dolazi druga sezona serije Altered Carbon

Objavljeno

-

Objavio

Netflix je objavio teaser trailer za drugu sezonu SF serije Altered Carbon koji je ujedno poslužio kao najava službenog datuma izlaska druge sezone. Glavnu će ulogu tumačiti Anthony Mackie, a druga sezona serije stiže 27. veljače, što je čak više od dvije godine od emitiranja prve sezone.

Uz glavnu ulogu u seriji ćemo gledati i Lelu Loren kao Danicu Harlan, Simone Missick kao Trepp; Dinu Shihabi kao Dig 301, Torbena Liebrechta kao pukovnika Ivana Carreru i Jamesa Saitoa kao Tanasedu Hidekija. Od starih poznatih likova, ponovo ćemo gledati Renée Elise Goldsberry kao Quellcrist Falconer, Chrisa Connera kao Edgara Poea, ali i Willa Yuna Leeja kao originalnog Takeshija Kovacsa.

Serija će nastaviti pratiti radnju trilogije Richarda K. Morgana, odnosno drugi roman: Broken Angels – čiji naslov nosi i zadnja epizoda druge sezone.

Nastavi čitati

Sci-fi

Nova adaptacija Kingove novele The Stand dolazi krajem godine

Objavljeno

-

Objavio

Nova u nizu adaptacija Stephena Kinga, novela The Stand napokon je dobila datum izlaska. Unatoč tome što je započela s produkcijom tijekom prošle jeseni, zbog veličine produkcije, doći će na CBS All Access tek krajem ove godine. Showrunner adaptacije je Josh Boone.

Knjiga, koja je jedna od Kingovih većih djela, spaja horor, znanstvenu-fantastiku, fantaziju i dramu te tvori epsko putovanje, koje je već prije adaptirano u četverodijelnu seriju za ABC 1994. godine.

Nakon pandemije gripe koja ubija 99% svjetske ljudske populacije, radnja se fokusira na sukob među preživjelima koji dolazi nakon rasapa civiliziranog društva. Dok dobro predvodi mudra i dobronamjerna Majka Abigail, zlo predvodi demonski Randall Flagg.

Zvijezde serije su: James Marsden, Amber Heard, Heather Graham, Odessa Young, Jovan Adepo, Owen Teague, Henry Zaga, Brad William Henke, Eion Bailey, Katherine McNamara, Hamish Linklater, Alexander Skarsgård, Greg Kinnear i Whoopi Goldberg.

Uz puno veći budžet i manja ograničenja od prethodne adaptacije, The Stand na male ekrane dolazi krajem 2020.

Nastavi čitati

Sci-fi

Stigao je trailer za Penny Dreadful: City of Angels

Objavljeno

-

Objavio

Stigao je prvi trailer za nadolazeći spin-off serije Penny Dreadful, koji nosi naziv Penny Dreadful: City of Angels. Kao što sam naziv nove serije da naslutiti, radnja serije smještena je u grad Los Angeles. Izvršni je producent John Logan, poznat po filmovima o Jamesu Bondu Skyfall i Spectre.

Sljedeće poglavlje serijala započinje 1938. godine u Los Angelesu, u vremenu i mjestu duboko ukorijenjenom meksičko-američkim folklorom i pogođeno društvenim napetostima.

Priča će pratiti sukob između likova povezanih s božanstvom Santa Muerte i ostalima koji su povezani sa Sotonom. Penny Dreadful: City of Angels bit će uzbudljiva mješavina natprirodnog i napete stvarnosti tridesetih godina prošlog stoljeća, stvarajući nove okultne mitove i moralne dileme unutar autentične povijesne pozadine. Nova Penny Dreadful imat će i potpuno nove likove i glumce.

Natalie Dormer nalazi se u ulozi demona pod imenom Magda, kraljice pakla koja može mijenjati oblik. Glumica je svoj lik opisala kao “slasno, višedimenzionalno uzbuđenje” i “agenta kaosa koji može posijati sjeme nemira“.

Prvi trailer pokazuje nam nekoliko lica Natalie Dormer, a što nas zapravo čeka saznat ćemo tek 26. travnja kada serija stigne na male ekrane.

Nastavi čitati

Preporučeno