Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geek

Psiholog i psihijatar: Razlika i definicija između dvije struke

Razlika između psihologa i psihijatra mnogima na prvu nije do kraja jasna. Napisat ćemo malo na tu temu, i pojasniti definicije za oba spomenuta pojma. Što je psiholog, a što je psihijatar? U kratkim crtama ćemo obrazložiti razliku između psihologa i psihijatra.

Psihički problemi, posebno danas u moderno vrijeme, sve su češća pojava, no ipak je to zdravstveno stanje kojeg se mnogi srame. Možemo čak biti toliko hrabri i kazati da je psihički poremećaj tabu tema na našem području.

Statistički podaci Zapadnih zemalja govore nam da su kod njih psihička oboljenja mnogo učestalija, no trebamo uzeti u obzir činjenicu da se kod nas rijetko prijavi nelagoda psihičkog stanja osobe. I danas mnogi smatraju da se bilo koji psihički problem povezuje sa psihijatrijskim ustanovama, a da su osobe bilo kojeg psihičkog problema naprosto luđaci. U neznanju je problem. Idemo pojasniti razliku između psihijatra i psihologa.

Psiholog je osoba sa završenim studijem psihologije

Psiholog je osoba koja je završila studij psihologije. Po definiciji, psihologija je prirodna i društvena znanost koja se bavi moždanim procesima i njihovim izražavanjem u ponašanju čovjeka. U početcima, psihologija je bila disciplina filozofije, da bi se 1879.godine izdvojila kao zasebna znanost. Više na temu definicija psihologije možete pročitati na wikipedija stranicama.

Dakle, psiholog će pratiti ljudsko ponašanje i psihu. Pokušat će procijeniti osobu, sagledati stavove pojedinca, pamćenje i utjecaj raznih životnih čimbenika na njegovo ponašanje. Segment psihologije, klinička psihologija, bavi se proučavanjem i liječenjem različitih psihičkih problema kod pojedinca, ili grupe ljudi. Psiholog može biti zaposlen u školskim ustanovama, poduzećima, raznim institutima i bolničkim ustanovama. Savjetovanje sa psihologom može biti od velike pomoći. Mnogi će osjetiti olakšanje i bolje psihičko stanje već i nakon razgovora sa psihologom.

Često ljudima pomažu blagi lijekovi, zajedno s psihoterapijom, da se otisnu i vrate svoj život i razmišljanje u stanje prije psihičkih tegoba. Ipak, psiholog ne može propisati lijekove. Stres na poslu, prekidi u ljubavnim vezama i drugi čimbenici mogu dovesti do psihičkih problema. Takve se poteškoće mogu ukloniti psihoterapijom, uz moguću terapiju lijekovima koje može propisati psihijatar.

Psihijatar je liječnik, sa završenim studijem medicine

Psihijatar je liječnik, dakle osoba koja je završila studij medicine, i specijalizirala psihijatriju. Psihijatrija je znanost, medicinska struka, koja se bavi nastankom, razvojem i manifestacijama bolesti ljudske osobnosti koji proizlaze iz subjektivnog individualnog života, ili odnosa osobe s okolinom.

Još na temu psihijatrije, povijesni razvoj psihijatrije i konceptualni modeli psihijatrije, možete pročitati na wikipedija stranicama.

Liječnik psihijatar je osoba koja je specijalizirala dijagnosticiranje i liječenje mentalnih bolesti, za liječenje duševnog (psihičkog) stanja.

Psihijatar se bavi liječenjem duševnih poremećaja, od kojih možemo izdvojiti: shizofrenija, depresivni poremećaj, PTSP, fobija, demencija, razne ovisnosti i slične poremećaje.

Psihijatar radi u zdravstvenim ustanovama, ili u privatnoj praksi. Može propisati lijekove, i liječiti psihoterapijom.

Psihički problemi koje često ignoriramo

Što je psiholog, a što je psihijatar

Neki psihički poremećaji stvaraju nam probleme svakodnevno, tako često da ih zanemarujemo i smatramo ih normalnima. Stres, hormonalni poremećaji, i razni psihički problemi prate nas kroz život, a mi ih uzimamo pod normalno.

Svaka vrsta ekstrema je negativna osobina. Ako ste previše „nabrijani“ ili pak imate premalo energije, to nije u redu. Bezvoljne osobe, manjak seksualne želje, ili velika želja za hranom, sve su to simptomi određenog poremećaja psihičkog stanja. Razgovor s psihologom, ili psihijatrom svakako može pomoći.

Brze promjene raspoloženja, rast i opadanje energije, ili iznenadne potrebe za snom, simptomi su koje ne trebate zanemariti.

Disfunkcionalno ponašanje traži stručnu pomoć. Ako se osjećate disfunkcionalno, svakako potražite pomoć psihologa, ili psihijatra.

Prevelika briga za neke stvari u životu, i stalni strah za zdravlje simptomi su koje psiholog može zajedno s vama riješiti. U slučaju da se postavi ozbiljnija dijagnoza, psihijatar može propisati lijekove.

Psiholog i psihijatar često rade zajedno

Pristup liječenju psihičkih problema često dovodi do toga da psiholog i psihijatar rade zajedno (povezano) s pacijentom. Psiholog provodi opsežna testiranja, i razgovore s pacijentom, da bi se dobila što bolja psihološka analiza. Mišljenje psihologa od velike je važnosti za nastavak liječenja, koje provodi psihijatar. Uspostavljanje dijagnoze je preciznije. Propisivanje najbolje kombinacije lijekova, kao i doziranje pojedinog lijeka mnogo je učinkovitije, ako je osoba obavila razgovore sa psihologom, pa kasnije i sa psihijatrom.

U slučaju psihičkih problema, uvijek se prvo možete obratiti psihologu. Ako psiholog ustanovi određene psihičke tegobe, koje su teže po naravi psihičke bolesti, pacijenta će uputiti da se obrati psihijatru. Također, psiholog će dati svoje mišljenje, što će nastavak liječenja kod psihijatra olakšati.

Mentalno zdravlje osobe je kompleksno, i područje je opsežno, zbog čega je izuzetno važno reagirati na pravi način. Ako smatrate za sebe, da imate psihičke probleme, svakako se obratite za pomoć. Možete se prvo javiti psihologu, na razgovor, koji će savjetovati o nastavku liječenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati