Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

PVC prozori kroz povijest

 

Zbog svojih odličnih toplinskih karakteristika i prihvatljive cijene, PVC stolarija je danas popularan izbor kod odabira stolarije za stanove, obiteljske kuće i poslovne objekte.  

Kratica PVC u stvari znači polivinil klorid, vrsta plastike koja je široko rasprostranjena u raznim proizvodima (treća najkorištenija vrsta plastike, odmah iza polipropilena i polietilena). Sam PVC je relativno rano otkriven – još 1835. sasvim slučajno ga je otkrio francuski kemičar Henri Victor Reginault, tako da se taj polimer formirao unutar vinil klorida (sirovina za dobivanje PVC-a) ostavljenog na suncu određeno vrijeme.

Slična stvar se ponovila i 1872. kada ga je ponovo otkrio Nijemac Eugen Baumann. U oba slučaja nije došlo do nikakve primjene takvog proizvoda već je neiskorišten padao u zaborav sve do 1926. kada je američki inovator Waldo Seman unaprijedio proces proizvodnje PVC-a koji se polako počeo koristiti u preradi, a 50-ih godina prošlog stoljeća proizvodnja i prerada PVC-a doživljavaju svoj pravi procvat.

Tih 50-ih godina se u Njemačkoj počinju proizvoditi i prvi PVC prozori. U to vrijeme su se sastojali od jedne komore, a sam PVC još nije bio dovoljno kvalitetan pa su takvi prozori imali trajnost od 5-7 godina, relativno brzo su požutjeli i percepcija javnosti je bila da je to proizvod niže kvalitete, pogotovo u SAD-u.

Dok su u SAD-u 60-ih i 70-ih godina muku mučili s proizvodnjom kvalitetnije PVC stolarije i promjene percepcije javnosti prema tim proizvodima, u Europi (posebno u Njemačkoj i Velikoj Britaniji) PVC prozori postaju sve popularniji kako im kvaliteta raste.

Tijekom godina broj komora unutar PVC profila raste na dvije i tri komore, a 1979. godine napravljen je prvi prozor s dvostrukim ostakljenjem. Ovakvi prozori postaju već vrlo ozbiljan i kvalitetan proizvod i kupci ih dobro prihvaćaju te im popularnost i prodaja brzo rastu.

Ranih 2000-ih predstavljeni su PVC profili s četiri komore te je na neki način počela utrka u broju komora u profilima te njihovoj sve većoj toplinskoj učinkovitosti.

Danas se već proizvode i PVC profili i s 8 komora te toplinskom izolacijom ispod 1 W/m2K. (jedinica za toplinsku vodljivost, manje je bolje) dok su stariji prozori s dvije komore imali toplinsku vodljivost profila oko 2 W/m2K, što je značajna razlika u uštedi energije.

Naravno, ne utječe samo broj komora profila na PVC prozoru na njegovu kvalitetu, no u zadnjem desetljeću kvaliteta samih PVC profila, a samim time i PVC stolarije jako raste te su danas PVC prozori vrlo kvalitetan, dugotrajan, estetski prihvatljiv i cjenovno vrlo konkurentan proizvod pa tako u Velikoj Britaniji 80 posto svih novougrađenih prozora su od PVC-a. Potpuno suprotno nekom vjerovanju kako se na zapadu izbacuje taj tip proizvoda.

Kao što u ovom članku možete vidjeti, od samih ranih otkrića PVC-a pa do današnjih vrlo kvalitetnih prozora bilo je potrebno čak nekih 150 i više godina.

Izvori: stolarijapvc.hr , https://en.wikipedia.org/wiki/Window

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Apps & Software

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne...

Tips & Tricks

Teško je sresti osobu kojoj prođe barem jedan dan, a da nije čula ili pročitala kraticu “PDV”. PDV je kratica od izraza “porez na...

Fun & Lifestyle

Postoji više načina kako se pišu mjeseci na engleskom, različiti formati koji se koriste i naravno, razlika između Britanskog Engleskog i Američkog Engleskog. Pokazat...

Fun & Lifestyle

Nije baš da svaki geek traži značenje istih brojeva na satu, ali smo odlučili napisati: što znače isti brojevi na satu? U nastavku slijedi...

Tips & Tricks

Saznajte brzinu interneta koju imate na vašoj lokaciji. Brzina interneta lako se može provjeriti, kao i procesi koji možda guše brzinu već na vašem...

Web & IT

Filmora, jednostavan i bogat program za uređivanje video sadržaja. Proizvod je tvrtke Wondershare Technology koji će udovoljiti svim vašim potrebama i kreativnim zahtjevima. Wondershare...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje