Geekmaxi
Gadgeti

Rabljeni mobiteli su sad izuzetno traženi

Razlog su sve veće cijene novih uređaja

Foto: Pixabay

Rabljeni mobiteli su sve više tražena roba. Tržište samih pametnih telefona raste svake godine, ali nekih većih napredaka po pitanju samih uređaja baš i nema. Sve se svodi na pokoji zgodni dodatak, ništa revolucionarno nije bitnije promijenjeno.

Kada se uzme u obzir da cijena novih pametnih telefona zna biti paprena, ne čudi podatak da su rabljeni mobiteli sve više traženi i da ta brojka neprestano raste.

U narednih 5 godina, kako navodi IDC, na rabljene će se pametne telefone potrošiti 52,7 milijardi dolara (ili u prosjeku 180 dolara po uređaju). Zanimljiv je to podatak o trendovima kojima bi se proizvođači i operateri možda mogli prilagoditi žele li svake godine nastaviti s rastom prodaje i prihoda.

Danas rabljeni uređaji više nisu većinski vezani samo za siromašnije zemlje, nego i za razvijene. To je tako zato što korisnici kalkuliraju pa s rabljenim i provjerenim znaju što ih čeka. Cijena također igra bitnu ulogu, jer ako je nešto kvalitetno, mnogima se čini nepotrebnim plaćati stotine dolara za nešto novo što je praktično jednako.

Također, pokazalo se da je nemali broj korisnika pomalo nezadovoljan novom generacijom uređaja pa se znaju vraćati prethodnima.

Sav taj skup uzroka je doveo do toga da se pametni telefoni mijenjaju u prosjeku svakih 18 do 20 mjeseci. Još prije godinu dana je statistika sugerirala da je do promjena dolazilo između 11 i 14 mjeseci. Brojke govore same za sebe.

To može biti i poticaj operaterima za reagiranje i davanje boljih ponuda.

Ako sve ostane tako kako jest i rabljeni mobiteli nastave divljati tržištem onda će prognoza koju daje IDC biti točna i već će se u 2020. godini prodati, odnosno kupiti, 222,6 milijuna rabljenih pametnih telefona diljem svijeta. U odnosu na 2015. godinu to će biti rast od 22,3%.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh