Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Rad od kuće – izazov za mreže: Mogu li infrastruktura i internet sve to podnijeti?

Rad od kuće, zatvaranje škola i fakulteta i izolacija zbog koronavirusa izazvali su u dijelovima Europe nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, pa su u pojedinim zemljama provideri pozvali korisnike na racionalno ponašanje kako bi se izbjegao kolaps sustava.

Zapadnoeuropski provideri telekomunikacijskih usluga ipak tvrde da mogu izaći na kraj s povećanim internet prometom, ali i da rade na povećanju svojih kapaciteta, prenose europski mediji.

U njemačkom data centru DE-CIX (Commercial Internet Exchange) u Frankfurtu, drugom po prometu informacija internet čvoru na svijetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Europi, 15. ožujka navečer zabilježen je novi svjetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici DE-CIX centra ipak tvrde da bi mogli osigurati neophodnu frekvencijsku širinu za besprijekornu interkonekciju, čak i kada bi sve tvrtke u Europi prešle na rad od kuće.

Glasnogovornik Njemačkog telekoma (Deutsche Telekom) izjavio je za Handelsblatt da je ta tvrtka još u siječnju pripremila planove za izvanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj očuvanje funkcioniranja infrastrukture, a da za sada nema nekog posebnog opterećenja mreže.

Predsjednik njemačkog IT udruženja “Bitkom” Achim Berg kaže da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog koronavirusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nova opterećenja, pošto se ona obično javljaju navečer, po završetku radnog vremena.

On je pojasnio da se opterećenje mreže u najvećoj mjeri može pripisati video-streamingu. Streaming video snimaka čini oko 60 posto ukupnog protoka podataka.

Zahtjevi rada od kuće i nastave preko interneta razmjerno su skromni. Čak i video-konferencije s razmjerno malim brzinama od 2 i 8 megabita u sekundi su moguće bez problema, rekao je Berg.

Britanci vole igrice

Mark Jackson, urednik britanske web stranice ISPreview, kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje njegove brzine u vrijeme masovne upotrebe.

Čini se kako Britanci vrijeme koje moraju provesti kod kuće vole ubiti igranjem igrica. Najveća svjetska platforma za računalne igre Steam, u nedjelju je u zabilježila rekord s više od 20 milijuna igrača aktivnih u isto vrijeme.

Talijani pojačano pričaju mobitelima

Slična stvar zabilježena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom koronavirusa i gdje je obvezna izolacija uvedena u mnogim pokrajinama na sjevernom, industrijski razvijenom dijelu zemlje.

Direktor Telekoma Italija Luigi Gubitosi izjavio je da je njegova tvrtka kod kabelskog interneta zabilježila porast aktivnosti od 70 posto, djelom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput Fortnite i Call of duty.

U Italiji je, međutim, pored interneta, zabilježen i značajan porast mobilnog prometa. Mobilna aplikacija WhatsApp priopćila je da je u Italiji zabilježen porast poruka i poziva od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Microsoft zabilježio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće.

Španjolci, koristite fiksni telefon!

Španjolska ima jedan od najboljih širokopojasnih interneta u Europi. U toj zemlji ima više brzih optičkih kabela nego u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji zajedno, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantira da ne može biti problema.

Vodeće španjolske telekomunikacijske tvrtke u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze fer i razumno koriste internet i usluge mobilne telefonije.

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacijskih tvrtki porastao je proteklih dana za 40 posto, broj mobilnih poziva za 50 posto, a broj poruka preko mobilne aplikacije WhatsApp porastao je peterostruko.

Operateri su pozvali korisnike da u radno vrijeme downloadaju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da veće dokumente ne šalju u vidu attachmenta u mailovima, već da šalju linkove ka tim dokumentima, da kada god je moguće koriste fiksne telefonske linije umjesto mobilnih uređaja, i da aplikacije koje služe za zabavu, za streaming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

SAD: “Ne znamo kako će se infrastruktura ponašati!”

Milijuni ljudi u SAD-u, također, rade i uče od kuće, zbog čega internet mrežama prijeti opasnost od naprezanja do krajnjih granica.

Jednostavno ne znamo kako će se infrastruktura ponašati, rekao je za The New York Times nekadašnji predsjednik Federalne komisije za komunikacije Tom Wheeler.

Ono što predstavlja internet protok dovoljan za nekoliko kućnih računala, možda neće biti dovoljan kada na to dodate učenike i studente koji će veći dio dana pohađati nastavu od kuće.

A takvu situaciju, njujorški list je ilustrirao odgovarajućom karikaturom, uz pitanje: Dakle, radimo od kuće. Može li internet to podnijeti?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Apps & Software

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne...

Tips & Tricks

Teško je sresti osobu kojoj prođe barem jedan dan, a da nije čula ili pročitala kraticu “PDV”. PDV je kratica od izraza “porez na...

Fun & Lifestyle

Postoji više načina kako se pišu mjeseci na engleskom, različiti formati koji se koriste i naravno, razlika između Britanskog Engleskog i Američkog Engleskog. Pokazat...

Fun & Lifestyle

Nije baš da svaki geek traži značenje istih brojeva na satu, ali smo odlučili napisati: što znače isti brojevi na satu? U nastavku slijedi...

Tips & Tricks

Saznajte brzinu interneta koju imate na vašoj lokaciji. Brzina interneta lako se može provjeriti, kao i procesi koji možda guše brzinu već na vašem...

Web & IT

Filmora, jednostavan i bogat program za uređivanje video sadržaja. Proizvod je tvrtke Wondershare Technology koji će udovoljiti svim vašim potrebama i kreativnim zahtjevima. Wondershare...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Unatoč popuštanju pandemije COVID-19, mnogi nisu željni povratka u urede. Oko 80 zaposlenika Applea napisalo je u priopćenju Timu Cooku da preispita planove koji...

Gaming

Blizzard je objavio u srijedu da trenutna situacija s pandemijom koronavirusa čini izvođenje konvencije kao što je BlizzCon previše teškim te da se BlizzCon...

Web & IT

Tvrtka Facebook više neće uklanjati postove u kojima korisnici navode da je koronavirus “ljudski proizvod”; odnosno da je kreiran u laboratoriju ili da ga...

Web & IT

Google testira novu funkciju koja bi trebala olakšati ljudima pretragu dostupnosti bolničkih kreveta i medicinskog kisika. Uz pomoć funkcije Q&A na Mapsu, omogućeno je...

Oglašavanje