Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Radite od kuće? Čuvajte se inspekcije zaštite na radu

I tako, petak (nije 13-i, ali kao da je) upada osoba u godinama u ured bez kucanja, bez pozdrava, bez legitimiranja. S vrata viče da je iz Državnog inspektorata i da nam je došao prekontrolirati zaštitu na radu (meni je to izgledalo kao da je došao i rekao “E sad ću vam se krvi napiti)”,  – piše Krunoslav Ris s FlyStartup.com
Znao sam da su krenuli u lešinarenje tako da sam se bio pripremio, ali naravno da nisam imao sve što je bilo potrebno (to sam tek kasnio otkrio) tako da sam ju spremno posjeo na stolicu, izvadio fascikle i čekao pitanja.

INSPEKCIJA ZAŠTITE NA RADU

Prvenstveno će od vas tražiti sljedeće (ovo govorim za IT firme):

 • osobne iskaznice djelatnika koji se zateknu u uredu
 • dosje djelatnika koji podrazumijeva:
  • ugovor o radu
  • dokaz da je djelatnik položio zaštitu na radu (u ovlaštenom uredu)
   *NAPOMENA: Dužni ste poslati djelatnika na polaganje ispita u roku od 30 dana od dana kada je sklopljen ugovor o radu. Ako djelatnik to nije napravio u zakonskom roku, predviđena kazna je do 30.000,00 kn za tvrtku i do 10.000,00 kn za odgovornu osobu. Više o kaznama možete pročitati ovdje:http://www.inspektorat.hr/Upload/Documents/VodicUgostiteljstvoTurizam/VodicZNR.pdf
  • dokaz da je djelatnik obavio redovan godišnji ili dvogodišnji pregled vida (ovo se može napraviti na medicini rada)
 • ako vam djelatnik nije u uredu, nego na terenu, onda obavezno:
  • putni nalog
  • radni nalog (ako ga ima)
  • ako je na godišnjem onda odluku o rješenju za godišnji odmor
  • ako je djelatnik na bolovanju onda liječničku notifikaciju o bolovanju
 • Uvjerenje o osposobljenosti radnika za pružanje prve pomoći za slučaj ozlijede na radu ili izvanredne bolesti. U svakoj tvrtki morate imati barem jednu osobu s ovim uvjerenjem. (ovo se može napraviti na medicini rada)

Osim papirologije (koja je vjerujte jeftinija), morate također imati i ovo:

 • Zidni ormarić prve pomoći koji sadržava:
  Riblja mast, sterilna gaza 1 m, sterilna gaza 1/2 m, sterilna kompresa 5 x 8 (5 kom.), zavojna vata 50 gr., higijenska vata 100 gr., kirurške rukavice, škare, flaster 2,5 cm x 5 m, trokutna marama, prvi zavoj br. 1, prvi zavoj br. 2, prvi zavoj br. 3, flaster strip 6 x 10 cm, vodikov peroksid 100 ml, kaliko zavoj s tkanim rubom 8 cm x 5 m (10 kom.), sigurnosna igla (4 kom.), sapun, mrežasti zavoj br. 5 a 2 m te vata higijenska 50 gr. Zidni nosač predviđen je za lako smještanje na željeno mjesto. – Ljekarne, Metro, cijena je između 400,00 kn i 700,00 kn, vodite samo računa da ima sve ovo što sam naveo.
 • Knjigu nadzora iz područija zaštite na radu – ovo možete kupiti u Narodnim novinama, cijena je oko40,00 kn.
 • Aparat za gašenje požara oko 500,00 kn.
 • Elaborat o procijeni opasnosti na radnom mjestu ili:
  Ispitivanja u radnom okolišu (buka, mikroklima, kemijske štetnosti, osvjetljenost)
  Obuhvaća ispitivanje fizikalnih (temperatura, vlažnost i brzina strujanja zraka, osvijetljenost, buka i vibracije) i kemijskih čimbenika (koncentracija plinova, para i prašina).
  Poslodavac je dužan obavljati ispitivanja u radnom okolišu: 

u radnim prostorijama u kojima proces rada koji se u njima obavlja utječe na temperaturu, vlažnost i brzinu strujanja zraka;
 u radnim prostorijama i u radnim prostorima izvan radnih prostorija  u kojima u procesu rada nastaje buka i vibracija;
 u kojem se pri radu koriste ili proizvode opasne tvari;
 u kojem pri radu nastaju opasna zračenja te
 u kojem je pri radu potrebno osigurati odgovarajuću rasvjetu.
  Svrha ispitivanja pojedinih parametara radnog okoliša je utvrditi koliko su nalazi ispitivanja u granicama utvrđenim propisima i normama koje se odnose na pojedina područja.
Poslodavac je dužan obaviti u rokovima koji ne mogu biti duži od dvije godine, a za nepoštivanje ove obveze predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kn. Cijena ovog elaborata je od 1000,00 kn na više. Ovisno o prostoru (veličini) u kojem se nalazite.

LEŠINARENJE…

Dakle, u svojoj firmi stvarno želim imati sve po PS-u (pravilima struke), ali ono što me stvarno smeta je što nitko iz mjerodavnih institucija nije bio u stanju napraviti kratak seminar o tome što je sve potrebno  jednoj novoj firmi kako bi bila u skladu sa slovom zakona. Jednostavnu TO DO listu.

Na nadležnoj stranici Državnog inspektorata ne piše doslovno ništa, ili se ja jednostavno ne mogu snaći tamo koliko je intuitivno napisana, pogledajte: http://www.inspektorat.hr/cesta-pitanja/kategorija/Zastita-na-radu/MdJsHyHFQkyUAZ0ZAYyEsw
Jako me je zasmetala činjenica da čim  je inspektor došao, bio je spreman napisati kaznu. Zašto recimo nije mogao dati nekakav rok, od recimo deset radnih dana, gdje sam se trebao uskladiti, pa ako se nisam uskladio neka me onda kazni? Strašno mi je zasmetala i činjenica što se kazne ne kreću u srazmjerima poslovanja ili dobiti, nego se mjere u desetinama tisuća kuna.
Te tisuće kuna se zarađuju vjerojatno kao na monopolu, pa cifra od 50.000,00 kn za firmu i odgovorne osobe je ionako nešto što bezobrazni, lopovski poduzetnik ima u lijevom džepu. Dragi inspektor, uvažen i cijenjen, ne shvaća da je to jedno radno mjesto u Slavoniji. Da je to stopiranje investicije za ovu godinu za malu tvrtku, krivo sam se izrazio, samoinvesticije jer investiciju nismo ni tražili.
Jako me smeta i što sam doživio stav kojim se inspektor odnosio prema meni kao da sam najgori šljam i kriminalac, a ne netko tko puni taj proračun iz kojeg se njemu isplaćuje plaća i koji plaća smrdljivi sindikat koji ga čuva kao pitona u ZOO vrtu.

ŠTO RADITI KADA SE “UKAŽU”?

Za početak dajte im što imate. Ako nešto nemate, nipošto nemojte reći da to nemate. Recite da vam je u knjigovodstvu, u stanu, u autu, bilo gdje. Recite da imate taj glupi komad papira koji nosi toliku kaznu. Inspektor će vam u izvještaju tražiti dopunu papirologije i dati vam jedan do dva dana da ga donesete. Ta dva dana u “Lijepoj njihovoj” je dovoljno da nabavite i nadopunite dokumentaciju (npr. medicina rada vam može izdati nalaz pregleda vida. itd…). Znam da mislite da je neetično, i da nije lijepo lagati, ali to je jedini način da preživite u ovoj nakaradnoj državi gdje vam jedan činovnik može raditi o glavi, o muci, o nečemu što ste godinama stvarali.

ZAKLJUČAK

Iskreno, mislim da je u našem uredu, realna opasnost da se nešto dogodi (osim mog srčanog udara) je jednaka nuli. Ako dođe do požara jedino što možemo napraviti je izaći iz ureda. Mi radimo s računalima, ne radimo s kemikalijama, teškim strojevima i opasnim materijalom.
Sama inspekcija ne služi onomu čemu bi trebala, a to je briga za radnike. Oni služe kao produljena ruka vlasti koja puni državni proračun i čine sve kako bi ispunila dnevnu normu u ubiranju dodatnih sredstava kako bi podobna i povlaštena kasta još malo živjela na grbači radnika. Ovo su moja iskustva, vjerujem da postoje još stvari koje nisam nabrojao jer nisam znao, ali ću ih dopisati čim saznam.

Izvor: FlyStartup

5 komentara

Možda će vas zanimati