Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Radnici prihvaćaju umjetnu inteligenciju, ali žele više smjernica o tome kako je koristiti

Radnici prihvaćaju umjetnu inteligenciju, ali žele više smjernica o tome kako je koristiti
Shutterstock

Zaposlenici i rukovoditelji podjednako žele iskoristiti prednosti umjetne inteligencije na radnom mjestu, ali nedostatak obuke i smjernica ostavio je mnoge u strahu da će biti osuđivani zbog korištenja, pokazalo je istraživanje koje je provela Asana.

Unatoč tome što 36% britanskih i američkih zaposlenika koristi umjetnu inteligenciju na tjednoj bazi na poslu, manje od četvrtine kompanija pruža bilo kakve smjernice svojim radnicima o tome kako bi trebali koristiti tehnologiju, pokazalo je novo istraživanje platforme za upravljanje radom Asana, saznajemo prema portalu Computer World.

Slučajevi upotrebe ove tehnologije brzo su se proširili od uvođenja generativnih AI alata u javnu domenu, a većina radnika koristi tehnologiju za pojednostavljenje zadataka i smanjenje takozvanog zauzetog posla. Prema izvješću, 30% zaposlenika ispitanih za izvješće trenutno koristi AI za analizu podataka, a 25% za administrativne funkcije. Međutim, mnogi žele stvari odvesti još dalje, s 45% ispitanika u SAD-u koji kažu da žele koristiti AI za brainstorming. U Velikoj Britaniji ta brojka iznosi 32%.

Istraživanje Asaninog Laboratorija za inovacije u radu sastoji se od odgovora 4546 stručnjaka znanja iz SAD-a i UK-a u srpnju 2023. i nastojalo je bolje razumjeti koliko su AI tehnologije postale sveprisutne na radnom mjestu. Nitko od ispitanih nije bio klijent ili zaposlenik Asane.

“Krećemo se u novu fazu uloge umjetne inteligencije na našim radnim mjestima”, rekao je Asanin CIO Saket Srivastava, u komentarima objavljenim uz izvješće. “Naša studija pokazuje da više zaposlenika sada prihvaća umjetnu inteligenciju na poslu i vide potencijal umjetne inteligencije da uštedi vrijeme i pomogne im da se usredotoče na više strateških zadataka.”

Potrebno je više smjernica

Nisu samo zaposlenici ti koji prihvaćaju prednosti umjetne inteligencije na radnom mjestu: 55% anketiranih rukovoditelja reklo je da koriste umjetnu inteligenciju za postavljanje ciljeva, dok 61% vjeruje da će tehnologija pomoći njihovim tvrtkama da postignu svoje ciljeve učinkovitije od tradicionalnih metoda. Posljedično, 51% rukovoditelja reklo je da bi bili spremni platiti više novca za alate na radnom mjestu ako ih pokreće AI.

Međutim, unatoč raširenom uvjerenju među ispitanicima da će umjetna inteligencija donijeti brojne prednosti na radnom mjestu, zaposlenici su zabrinuti da će biti negativno ocijenjeni zbog korištenja tehnologije na poslu, a 26% radnika zabrinuto je da će ih se smatrati lijenima za korištenje, a 20% priznalo je da se osjećaju prevarom zbog korištenja AI-ja na poslu.

Dok se vlade bore s time kako regulirati umjetnu inteligenciju, tvrtke također moraju početi preuzimati odgovornost za postavljanje politike, smjernica i obuke, a 48% zaposlenika želi više smjernica od svojih poslodavaca o tome kako koristiti umjetnu inteligenciju. Trenutačno je samo 24% anketiranih zaposlenika reklo da je primilo bilo kakve smjernice za korištenje umjetne inteligencije na poslu. U SAD-u je 23% tvrtki ponudilo obuku svom osoblju, što je brojka koja u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi niskih 13%.

Dugoročno gledano, to može utjecati na sposobnost tvrtke da zapošljava, s 39% ispitanih koji su izjavili da nedostatak obuke o umjetnoj inteligenciji utječe na njihove odluke da se pridruže tvrtki, a 59% je reklo da uzimaju u obzir transparentnost oko upotrebe umjetne inteligencije. prilikom ulaska u novu tvrtku.

“Postoje jasne prepreke, pri čemu neki zaposlenici gaje zabrinutost oko toga kako bi kolege i menadžeri mogli shvatiti njihovu upotrebu umjetne inteligencije, ali zaposlenici ne mogu sami upravljati ovom promjenom umjetne inteligencije”, rekao je Srivastava.

“Potrebne su im jasne smjernice za razumijevanje uloge umjetne inteligencije u njihovim funkcijama, zajedno s prilagođenom obukom i pristupačnim tehnologijama kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti umjetne inteligencije”, rekao je, dodajući da će organizacije koje to dobro shvate iskoristiti umjetnu inteligenciju na način koji otključava nove razine ljudske genijalnosti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...