Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

RECENZIJA SOFTVERA: Gihosoft iPhone Data Recovery

Jeste li se ikad susreli s gubitkom podataka na mobitelu? Meni su pred nekih 6-7 mjeseci nestali svi podaci s mobitela. Da sam bio malo bolje upućen, a manje ljut, vjerojatno bih iskoristio neki kvalitetan softver za spašavanje podataka, kao što je, recimo, Gihosoft iPhone Data Recovery.

Riječ je izuzetno moćnom softveru koji može vratiti izgubljene podatke, bilo da je riječ o kontaktima, fotografijama, video/audio zapisima, Whatsapp i Viber porukama. To je, ukratko, jedan od onih alata koje bismo mogli nazvati “Fire and Forget”, jer kad ga jednom instalirate i pokrenete, većinu poslova će obaviti sam. Pritom je potpuno svejedno je li riječ o slučajnom brisanju podataka, gubitku uslijed nadogradnje iOS-a ili nečem trećemu. Povrat je uspješan čak i u slučaju ukradenog, razbijenog ili zaključanog uređaja. Imao sam priliku isprobati njegove mogućnosti i preporučam ga svima koji se brinu oko sigurnosti podataka na svome iPhoneu ili Macu. Evo zašto.

Instalacija

Najjednostavniji dio u cijeloj priči je instalacija ove aplikacije. Mada korisnici često lome zube već na ovoj stepenici prilikom instalacije kakvog programa, Gihosoft je cijelu stvar maksimalno pojednostavio i učinio je jasnom i preglednom i za potpune početnike. Sve što treba učiniti je ubaciti ikonu u mapu s aplikacijama i sav je posao gotov. Ne moraju se pritom raditi nikakva podešavanja, tweakovi, klikanja na one naporne kućice s kvačicama, baš ništa.

Korištenje programa

Prije nego pokrenete program Gihosoft iPhone Data Recovery, potrebno je poduzeti uobičajene mjere opreza. Ovo zapravo nije preporuka samo prije korištenja ovog programa, nego neka vam to bude navika i za ubuduće: uvijek napravite backup svojih podataka, bilo kroz iTunes, bilo na neki drugi način. Iz ovog što sam napisao ispada da plašim gubitkom podataka – to nije točno. U velikoj većini slučajeva sve će proći bezbolno i bez problema, no kad se problem dogodi, kasno je razbijati glavu. Tih nekoliko napornih minuta čekanja da se odradi backup itekako vrijedi čekati.

Ukoliko se ipak odlučite preskočiti ovaj korak (kojeg svejedno još jednom preporučam), dočekat će vas sam Gihosoft iPhone Data Recovery, koji će vas upozoriti na propust. Nakon što ste (nadam se) ipak napravili backup, program će zdušno krenuti u skeniranje vašeg uređaja. Ono je vrlo zahtjevno u vremenskom smislu, osobito ako ste zaštitili svoje podatke kakvom lozinkom.

Mogućnosti i značajke

Gihosoft iPhone Data Recovery svestran je program, kojim je moguće spasiti preko dvanaest tipova podataka. Potpuno mu je svejedno spašava li fotke, SMS, kontakte, WhatsApp, Viber, video, štogod. Također ne mari zašto je došlo do havarije: jesu li namjerno/slučajno obrisani podaci, je li telefon ukraden – s koje god strane da mu pristupite, on će posao odraditi jednako dobro. Povrat podataka je, inače, moguće raditi direktno s iOS uređaja, s iTunesa ili s iClouda, pri čemu su podržane sve iOS verzije, uključujući i posljednju.

Sučelje programa

Jedini dio programa koji zaslužuje poboljšanje jest sučelje. Nije baš na tragu najmodernijih programa za održavanje operativnih sustava, mada svoj dio posla odrađuje dobro. Sve relevantne informacije jasno su prikazane, s posebnim naglaskom na predpregled nađenih datoteka. Nakon toga vam ne preostaje puno opcija, nego kliknuti na “Next” i pričekati da se odradi povrat podataka.

Jedini dio koji sam našao upitnim jest nedostatak izbora kad sam radio povrat s iTunes backupa – nisam naišao na opciju da ga preskočim ako to ne želim nego želim, recimo, otići direktno u memoriju iPhonea i ondje odraditi skeniranje. Softver taj dio, rekoh, nema, nego pruža samo mogućnost backupa s iTunesa, bez obzira je li riječ o nekom aktualnom, ili možda nekom backupu starom nekoliko mjeseci. Nisam siguran jesam li možda propustio nešto prilikom testiranja programa – uvjeren sam da nisam – stoga ću poslati upit Gihosoft službi za korisnike, neka me oni prosvijetle.

Zanimljivo, kad izaberem samo backup poruka, u tom slučaju moj me izbor odnese direktno na memoriju iPhonea, gdje je skeniranje potrajalo 59 minuta (zauzeće memorije je 16 GB). U slučaju da izaberem kompletan sken, odmah me prosljeđuje na iTunes i ondje traži posljednji backup. Ne znam točno gdje je kvaka i zašto.

Gihosoft Giveaway – preuzmi ga besplatno!

Ovaj vrlo koristan program možete dobiti besplatno ako skočite na ovaj link i ondje ostavite svoj komentar. Besplatnu verziju možete preuzeti odmah, mada preporučam Pro opciju, koja je kudikamo moćnija. Postoji i inačica za operativni sustav Android, s kojom ćete jednako kvalitetno vratiti izgubljene podatke na mobitelima temeljenim na Googleovom operativnom sustavu. Nju preuzmite na ovoj poveznici.

Osim toga, postoji potpuno besplatan alat Gihosoft RePicvid Free Photo Recovery Software, kojim se uspješno spašavaju zagubljene i izbrisane fotografije na sustavima Windows. Isprobajte!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Ako vam se iPhone smoči, nemojte ga sušiti u vrećici riže, savjetuje Apple. Unatoč popularnosti te tehnike, stručnjaci su dugo upozoravali na nju, a...

Tech

Apple je počeo s isplatama u dugotrajnoj kolektivnoj tužbi zbog tvrdnji da je namjerno usporio određene iPhone uređaje u SAD-u. Podnositelji pritužbe dobit će...

Tech

Postoje dvije ugrađene postavke iOS-a koje Vam mogu pomoći očistiti značajnu količinu memorije na Vašem iPhoneu...

Aplikacije i softver

U svijetu sve naprednijih pametnih telefona, uređaji tvrtke Apple s operacijskim sustavom iOS i dalje se ističu pružajući korisnicima niz funkcionalnosti. Međutim, kupovina rabljenog...

Umjetna inteligencija

Od Applea nismo čuli mnogo o generativnoj umjetnoj inteligenciji, ali gotovo sigurno je pred vratima. Apple “puno” ulaže u umjetnu inteligenciju, kaže Tim Cook....

Tech

Apple je u ratu s otiskom prsta uređaja — korištenjem fragmenata jedinstvenih informacija specifičnih za uređaj za praćenje korisnika na mreži. Ove jeseni će...

Tech

Eleglide M1 Plus je moderan električni bicikl koji mnogi nazivaju “budžet” biciklom. Razlog zašto je to tako je činjenica da mu je cijena značajno...

Aplikacije i softver

Netflix radi na razvoju softvera koji će omogućiti igranje igrica putem smart TV-a i iPhone uređaja koji će preuzeti ulogu kontrolera, izvještava Bloomberg. Ovim...