Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Robot Spot testiran u borbenom treningu s francuskom vojskom

Foto: Saint-Cyr Coëtquidan / @SaintCyrCoet

Spot, robotski pas tvrtke Boston Dynamics, bio je jedan od nekoliko robota koje je francuska vojska testirala tijekom treninga u vojnoj školi na sjeverozapadu Francuske. Korišten je tijekom dvodnevnog treninga s ciljem “mjerenja dodane vrijednosti robota u borbenom djelovanju”, rekao je školski zapovjednik Jean-Baptiste Cavalier.

Vježbe su imale za cilj potaknuti studente na razmišljanje o tome kako bi roboti mogli biti raspoređeni u budućim borbama. Studenti su kreirali tri ofenzivne i obrambene misije, a Spot se koristio prvenstveno za izviđanje.

Scenarije su studenti izvodili prvo bez, a zatim uz pomoć robota. Osim toga, korišteno je i daljinski upravljano vozilo nalik na tenk, nazvano OPTIO-X20, naoružano topom i Barakudom te oklopljeni dron na kotačima dizajniran da pruži zaklon vojnicima.

Roboti su navodno usporili operaciju, ali su zaštitili vojnike, a jedan je vojnik rekao da je “umro” u pravoj vježbi bez Spota, ali da je drugi put preživio zahvaljujući izviđanju robota. Trajanje baterije je navodno predstavljano problem, jer je Spotu usred jedne vježbe ponestalo energije, piše Engadget.

U objavljenom tweetu vojne škole Saint-Cyr Coëtquidan navodi se da je robote vojsci omogućio i posudio europski distributer Shark Robotics i Nexter Group.

S druge strane, proizvođač Spota, Boston Robotics, naveo je da zna da njihove robote koristi francuska vojska, ali da nije upoznat s ovom specifičnom vježbom.

Neke od ranih robota tvrtke Boston Dynamics, uključujući Atlasa, financirao je američki vojni ogranak DARPA, ali tvrtka se polako odmakla od svojih vojnih veza. Trenutni uvjeti i odredbe tvrtke zabranjuju upotrebu robota “za nanošenje štete ili zastrašivanje bilo koje osobe ili životinje te kao oružje ili za osposobljavanje bilo kojeg oružja”.

Ipak, spomenuta tvrtka nije nužno protiv korištenja robota za zaštitu vojnika, a objasnili su iz tvrtke da još uvijek razmišljaju o ideji upotrebe robota za izviđanje i druge pasivne zadatke u borbenim misijama.

Roboti slični Spotu tvrtke Ghost Robotics već su raspoređeni od strane američke vojske za patroliranje zrakoplovnim sektorom.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

West Japan Rail Company, također poznata kao JR West, predstavila je svog divovskog robota koji bi trebao obavljati poslove koji se smatraju rizičnim za...

Tehnologija

Zbogom Spot, stigao je novi četveronožni robot! Upoznajte Kawasaki Bex! Bex je četveronožni robot koji je napravljen po uzoru na kozoroga, vrstu divlje koze...

Tehnologija

Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), dizajniran od strane istraživača Sveučilišta Johns Hopkins, uspješno je izvršio, s visokom preciznošću i bez pomoći ljudi, laparoskopsku operaciju...

Tehnologija

Roboti budućnosti će vrlo vjerojatno biti manji, pametniji i fleksibilniji. Znanstvenici sve više odbacuju krutu stranu robota kako bi ih učinili svestranijima. Jedan takav...