Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Robot Spot testiran u borbenom treningu s francuskom vojskom

Foto: Saint-Cyr Coëtquidan / @SaintCyrCoet

Spot, robotski pas tvrtke Boston Dynamics, bio je jedan od nekoliko robota koje je francuska vojska testirala tijekom treninga u vojnoj školi na sjeverozapadu Francuske. Korišten je tijekom dvodnevnog treninga s ciljem “mjerenja dodane vrijednosti robota u borbenom djelovanju”, rekao je školski zapovjednik Jean-Baptiste Cavalier.

Vježbe su imale za cilj potaknuti studente na razmišljanje o tome kako bi roboti mogli biti raspoređeni u budućim borbama. Studenti su kreirali tri ofenzivne i obrambene misije, a Spot se koristio prvenstveno za izviđanje.

Scenarije su studenti izvodili prvo bez, a zatim uz pomoć robota. Osim toga, korišteno je i daljinski upravljano vozilo nalik na tenk, nazvano OPTIO-X20, naoružano topom i Barakudom te oklopljeni dron na kotačima dizajniran da pruži zaklon vojnicima.

Roboti su navodno usporili operaciju, ali su zaštitili vojnike, a jedan je vojnik rekao da je “umro” u pravoj vježbi bez Spota, ali da je drugi put preživio zahvaljujući izviđanju robota. Trajanje baterije je navodno predstavljano problem, jer je Spotu usred jedne vježbe ponestalo energije, piše Engadget.

U objavljenom tweetu vojne škole Saint-Cyr Coëtquidan navodi se da je robote vojsci omogućio i posudio europski distributer Shark Robotics i Nexter Group.

S druge strane, proizvođač Spota, Boston Robotics, naveo je da zna da njihove robote koristi francuska vojska, ali da nije upoznat s ovom specifičnom vježbom.

Neke od ranih robota tvrtke Boston Dynamics, uključujući Atlasa, financirao je američki vojni ogranak DARPA, ali tvrtka se polako odmakla od svojih vojnih veza. Trenutni uvjeti i odredbe tvrtke zabranjuju upotrebu robota “za nanošenje štete ili zastrašivanje bilo koje osobe ili životinje te kao oružje ili za osposobljavanje bilo kojeg oružja”.

Ipak, spomenuta tvrtka nije nužno protiv korištenja robota za zaštitu vojnika, a objasnili su iz tvrtke da još uvijek razmišljaju o ideji upotrebe robota za izviđanje i druge pasivne zadatke u borbenim misijama.

Roboti slični Spotu tvrtke Ghost Robotics već su raspoređeni od strane američke vojske za patroliranje zrakoplovnim sektorom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Apps & Software

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne...

Tips & Tricks

Teško je sresti osobu kojoj prođe barem jedan dan, a da nije čula ili pročitala kraticu “PDV”. PDV je kratica od izraza “porez na...

Fun & Lifestyle

Postoji više načina kako se pišu mjeseci na engleskom, različiti formati koji se koriste i naravno, razlika između Britanskog Engleskog i Američkog Engleskog. Pokazat...

Fun & Lifestyle

Nije baš da svaki geek traži značenje istih brojeva na satu, ali smo odlučili napisati: što znače isti brojevi na satu? U nastavku slijedi...

Tips & Tricks

Saznajte brzinu interneta koju imate na vašoj lokaciji. Brzina interneta lako se može provjeriti, kao i procesi koji možda guše brzinu već na vašem...

Web & IT

Filmora, jednostavan i bogat program za uređivanje video sadržaja. Proizvod je tvrtke Wondershare Technology koji će udovoljiti svim vašim potrebama i kreativnim zahtjevima. Wondershare...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Prije dvadesetak godina CIA je stvorila robotskog soma po imenu Charlie kojeg su koristili za prikupljanje podataka

Hi-tech

Cilj je modernizirati vojsku i pružiti bolju zaštitu i potporu svim vojnicima

Hi-tech

Ako pilot projekt bude uspješan, tvrtka Hyundai planira staviti DAL-e robota u svaki Hyundai i Kia prodajni salon.

Hi-tech

Robot nosi naziv Mobile Charging Robot, a nevjerojatno podsjeća na robota R2-D2 iz filmskog serijala Ratova zvijezda.

Oglašavanje