Pratite nas

Hi-tech

Robot za deaktivaciju bombi će odsad imati i osjet dodira

Tko kaže da roboti mogu biti samo “strojevi za ubijanje”?

Objavljeno

-

Foto: Gov.Uk


Dolaze sjajne vijesti iz Velike Britanije. Naime, roboti za deaktivaciju bombi će dobiti osjećaj dodira. Tako će pri deaktiviranju raznih eksplozivnih naprava operateri osjećati točno ono što roboti drže ili dodiruju.

Roboti i bombe

Roboti koji se koriste za nalaženje i deaktiviranje eksplozivnih naprava nisu ništa novo u svijetu. Već se duži niz godina koriste u operativnim jedinicama vojske i policije razvijenijih zemalja. Do sada su već otklonili mnogobrojne prijetnje širom svijeta te spriječili stradavanja civila i članova antiterorističkih jedinica.

Uvijek je bilo korisnih robotskih rješenja iz te sfere. Možda je najzanimljiviji primjer onaj kada je tugujući otac napravio najjeftinijeg takvog robota na tržištu zbog tragično preminulog sina u Iraku.

Vojsku i policiju čak više ne mora brinuti ni mogućnost terorističkih prijetnji koje se mogu pojaviti u moru. Tj. ispod vode, kad dolaze u obliku plutajućih mina i eksploziva koji se postavlja na dno. Ili, primjerice, kao eksplozivnih naprava koje teroristi mogu postavljati s donje strane trupa broda. Kopno i voda nisu, dakle, nikako neupoznati sa sposobnostima ovakvih vrsta robota.

Specijalne rukavice

U jedinicama specijaliziranima za deaktivaciju bombi i drugih eksplozivnih naprava se roboti koriste, dakako, na daljinsko upravljanje. Tako omogućuju operaterima da po život opasnim stvarima rukuju sa sigurne udaljenosti.

Ministarstvo obrane Velike Britanije je objavilo kako će im u skoroj budućnosti  pritom pomagati nova tehnologija “uzvraćanja dodira”. Nju su razvile čak 4 kompanije koje ju žele prodati britanskoj vojsci.

Tehnologija naziva “advanced haptic feedback” omogućit će tako operaterima da pomoću specijalnih rukavica osjećaju dodir robotskih “prstiju” za vrijeme dodirivanja eksplozivnih naprava. Ne treba ni napominjati da će im to uvelike olakšati rukovanje robotom te smanjiti mogućnost od eksplozija.

Ministarstvo obrane je već naručilo robote od kompanije Harris, čiji robot T7 osim povratnog dodira ima i HD kamere te prilagodljive sustave za kretanje svim vrstama terena.

Hi-tech

Xiaomi svoj Poco brend pretvara u novu tvrtku

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Xiaomi

Prošle godine Xiaomi je uspio nadmašiti OnePlus lansiranjem snažnog Pocophone F1 pametnog telefona kojeg su opremili Snapdragon 845 procesorom, i to sve za samo 300 dolara. Kineska tvrtka najavila je da će se taj pod-brend sad pretvoriti u potpuno novu tvrtku naziva Poco. Izvršni direktor tvrtke izjavio je za TechCrunch kako je došlo vrijeme da Poco postane samostalan.

Foto: Xiaomi

Xiaomi je četvrti najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, a posebno je popularan u Indiji. Iako se pretežito bavi prodajom uređaja srednjeg i nižeg ranga, 2018. godine lansirao je Poco pod-brend kako bi se mogao natjecati s pametnim telefonima visokog ranga kao što su Samsung, OnePlus i drugi.

Xiaomi već ima svoje pod-marke, a to su Mi/ Redmi, koje su stvorili za prodaju pametnih telefona, računala, televizora i drugih proizvoda u Europi i na drugim tržištima. Ti pod-brendovi ostaju pod Xiaomijem, dok će se Poco pretvoriti u potpuno novu tvrtku.

Detalji o budućim Poco proizvodima još nisu poznati, a šef Poco brenda Alvin Tse izjavio je da Poco radi na drugim pametnim telefonima i ostalim kategorijama proizvoda. Također nije poznato koje će resurse (proizvodnja, marketing) nova tvrtka dijeliti s Xiaomijem.

Poco će se pridružiti prepunom i relativno teškom tržištu koje nije puno poraslo u posljednjih nekoliko godina. Xiaomi odnedavno proizvodi i premium uređaje poput K20 Pro i CC9, pa će se Poco osim s ostalim proizvođačima, također natjecati i s vlastitim tvorcem.

Nastavi čitati

Hi-tech

Kina lansirala prvi širokopojasni satelit

Objavljeno

-

Objavio

Prvi kineski širokopojasni satelit s komunikacijskimkapacitetom od 10 gigabajta u sekundi lansiran je u 11:02 sati po lokalnom vremenu iz Centra za lansiranje Jiuquan.

Satelit, koji je napravila svemirska kompanija Galaxy Space, sa sjedištem u kineskoj prijestolnici Pekingu, lansiran je na nosaču raketa Kuaizhou-1A (KZ-1A).

Riječ je o prvom satelitu navedene kineske firme i on će se nalaziti u nižoj Zemljinoj orbiti, navode kineski mediji.

Globalna mreža

Ova vrsta satelita u niskoj orbiti pomaže stabilnom i brzom signalu u pustinjama i oceanima, kao i brzim vozovima i avionima do kojih nekada ne dopire telekomunikacijski signal.

Navodi se kako Galaxy Space želi izgraditi mrežu širokopojasnih satelita u nižoj orbiti i tako stvoriti globalnu 5G komunikacijsku mrežu.

Raketa KZ-1A je niskotarifni nosač s čvrstim gorivom i visokom pouzdanošću.

Nastavi čitati

Gadget

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice dostupne svima

Objavljeno

-

Objavio

Danas su bežične slušalice na vrhuncu popularnosti i definitivno se radi o jednom od najpoželjnijih gadgeta uopće. Velika potražnja učinila je svoje – tržište je odgovorilo bujanjem ponude, ali i agresivnim obaranjem cijena. To nas je dovelo u situaciju da više ni kupci s vrlo ograničenim budžetom ne moraju u startu odustati od bežičnih modela.

U današnjoj ponudi, popularna internet trgovina eBay donosi nam OVEVO Q65 Pro bežične slušalice po super jeftinoj cijeni.

Slušalice podržavaju novi Bluetooth 5.0 standard tako da se brže uparuju, nema kašnjenja i gubitka kvalitete, a i troše manje baterije. Inače podržavaju dvokanalnu TWS tehnologiju (True Wireless Stereo) što znači da se svaka slušalica istovremeno uparuje s pametnim telefonom za razliku od velike većine konkurentskih slušalica koje se prvo međusobno upare, a onda s pametnim telefonom.

Vrlo su lagane, samo 4,5 grama, a svaka slušalica ima mikrofon tako da možete primati telefonske pozive. Isto tako, slušalice imaju i bateriju od 55mAh, dok kutija za punjenje ima bateriju od 500mAh tako da ih možete nekoliko puta napuniti. S jednim punjenjem mogu raditi oko 6 sati što je poprilična izdržljivost. Na sebi imaju dodirne senzore tako da reagiraju na dodir tako da kada želite pojačati ili stišati zvuk, primiti i završiti telefonski poziv i slično samo ih dodirnete. Uz Hi-Fi kvalitetu i duboki bas zasigurno ćete uživati u glazbi.

Slušalice su otporne na znojenje, ali i kišu te prskanje vodom tako da ih uvijek i u svakoj prilici možete koristiti, bez obzira u kojoj se prilici nalazite.

OVEVO Q65 Pro bežične slušalice možete pronaći na eBayu po cijeni od 14,59 eura.

Nastavi čitati

Preporučeno