Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Robot za deaktivaciju bombi će odsad imati i osjet dodira

Tko kaže da roboti mogu biti samo “strojevi za ubijanje”?

Dolaze sjajne vijesti iz Velike Britanije. Naime, roboti za deaktivaciju bombi će dobiti osjećaj dodira. Tako će pri deaktiviranju raznih eksplozivnih naprava operateri osjećati točno ono što roboti drže ili dodiruju.

Roboti i bombe

Roboti koji se koriste za nalaženje i deaktiviranje eksplozivnih naprava nisu ništa novo u svijetu. Već se duži niz godina koriste u operativnim jedinicama vojske i policije razvijenijih zemalja. Do sada su već otklonili mnogobrojne prijetnje širom svijeta te spriječili stradavanja civila i članova antiterorističkih jedinica.

Uvijek je bilo korisnih robotskih rješenja iz te sfere. Možda je najzanimljiviji primjer onaj kada je tugujući otac napravio najjeftinijeg takvog robota na tržištu zbog tragično preminulog sina u Iraku.

Vojsku i policiju čak više ne mora brinuti ni mogućnost terorističkih prijetnji koje se mogu pojaviti u moru. Tj. ispod vode, kad dolaze u obliku plutajućih mina i eksploziva koji se postavlja na dno. Ili, primjerice, kao eksplozivnih naprava koje teroristi mogu postavljati s donje strane trupa broda. Kopno i voda nisu, dakle, nikako neupoznati sa sposobnostima ovakvih vrsta robota.

Specijalne rukavice

U jedinicama specijaliziranima za deaktivaciju bombi i drugih eksplozivnih naprava se roboti koriste, dakako, na daljinsko upravljanje. Tako omogućuju operaterima da po život opasnim stvarima rukuju sa sigurne udaljenosti.

Ministarstvo obrane Velike Britanije je objavilo kako će im u skoroj budućnosti  pritom pomagati nova tehnologija “uzvraćanja dodira”. Nju su razvile čak 4 kompanije koje ju žele prodati britanskoj vojsci.

Tehnologija naziva “advanced haptic feedback” omogućit će tako operaterima da pomoću specijalnih rukavica osjećaju dodir robotskih “prstiju” za vrijeme dodirivanja eksplozivnih naprava. Ne treba ni napominjati da će im to uvelike olakšati rukovanje robotom te smanjiti mogućnost od eksplozija.

Ministarstvo obrane je već naručilo robote od kompanije Harris, čiji robot T7 osim povratnog dodira ima i HD kamere te prilagodljive sustave za kretanje svim vrstama terena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Hi-tech

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja...

Hi-tech

Istraživači na jednom od najvećih kineskih sveučilišta konstruirali su robota za kojeg kažu da može spasiti živote tijekom epidemije koronavirusa. Stroj se sastoji od...

Future

Grupa istraživača sa Sveučilišta u Osaki stvorila je hiperrealistično dijete-robota, koji je sposoban reagirati na bol izazvanu strujom u dodiru s kožom. Robot pod...

Oglašavanje