Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Robot za najnaprednije recikliranje smeća na svijetu

Dodirom prepoznaje različite materijale i razvrstava ih

MIT je predstavio robota koji može dodirom prepoznati i odvajati plastiku, papir i metal.

Razmišljali vi o recikliranju sekundarnih sirovina i očuvanju prirode ili ne, fascinantna je vijest da ne baš lagani posao ručnog odvajanja otpada kojim se bave ljudi sada može obavljati – robot.

Znanstvenici MIT CSAIL laboratorija proizveli su, naime, robota pod nazivom RoCycle, opremljenog senzorom koji može prepoznati veličinu objekta i 2 senzora koji reagiraju na pritisak. Zato je u stanju dodirom prepoznati radi li se o papiru ili plastici, jer mu AI govori kakav je povratni “osjećaj” pritiskanja raznovrsnih materijala.

Temeljem toga može razvrstati materijale, a u stanju je detektirati i prisutnost metala, s obzirom na to da senzori mogu provoditi struju, kao što se moglo vidjeti u  videu iznad.

Ruke RoCycle robota su izrađene od specijalnih materijala pod nazivom “auxetics” kojima su strukturni elementi savijeni u opuštenom stanju, no kad se primjenjuje istezanje, razvijaju se i rastu u veličini.

Svaki robotov prst uključuje ljevoruku i desnoruku “auxetiku”, kojom se omogućuje više dinamike u kretanju nego kod drugih robota čije ruke koriste kompresore i zračne pumpe.

Znanstvenici robota najprije planiraju poboljšati i opremiti ga sustavom vizualnog prepoznavanja objekata kako bi jednog dana doista mogao zamijeniti radnike koji rade u reciklaži.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Future

Serija robota koji ulaze u međusobnu interakciju i prave različite konstrukcije dobila je ime Roombots, što ukazuje na njihovu osnovnu namjenu te budućnost u...

Hi-tech

Istraživači jedne tvrtke u San Diegu osmislili su način kako printati fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme. Trik je...

Hi-tech

Na ulicama Tunisa pojavio se policijski robot koji patrolira kako bi se uvjerio da građani te zemlje poštuju karantenu tijekom epidemije koronavirusa. Kada primijeti...

Hi-tech

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja...

Oglašavanje