Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Rusija istražuje pritužbu na Netflix LGBT sadržaj

Foto: Pixabay

Ruski dužnosnici istražuju pritužbu protiv Netflixa nakon što je javni povjerenik za zaštitu obitelji optužio tvrtku za kršenje zakona o “gay propagandi”.

Prema tvrdnjama povjerenika, određeni Netflix sadržaj s LGBTQIA+ temama je ocijenjen kao prikladan za osobe starije od 16 godina. Ruski zakoni ne dozvoljavaju distribuciju “propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima” među populacijom mlađom od 18 godina.

Ako Ministarstvo unutarnjih poslova u konačnici ocijeni da je Netflix prekršio zakon, prijeti mu kazna do milijun rubalja, što je u protuvrijednosti oko 13.400 dolara. Osim toga, usluga bi mogla biti privremeno obustavljena, piše Engadget.

Netflix je za ruski medij Vedomosti objasnio da tvrtka nije pronašla nikakav LGBT sadržaj koji je ocijenjen kao prikladan za populaciju iznad 16 godina, u studenom kad su izvršili detaljan pregled. Uz to, novine su također ovog mjeseca izvijestile da bi dužnosnici mogli zabraniti streaming servisima prikazivanje serija i filmova koji prikazuju “netradicionalne seksualne odnose”, uključujući naslove poput Pedeset nijansi sive i Billions.

Europski sud za ljudska prava 2017. godine utvrdio je da zakon o “propagandi” koji je donesen 2013. godine, diskriminira LGBTQIA+ osobe i krši europska ugovorna pravila i pravo na slobodu izražavanja. Aktivisti i zapadne države također su kritizirale takav zakon.

U međuvremenu, Rusija cilja na strane tehnološke tvrtke na široj razini. Tvrtke kao što su Apple, Meta, Google, TikTok, Telegram i Twitter morat će uspostaviti službena prisustva u zemlji do kraja godine, ako to već nisu učinili.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Reed Hastings, suosnivač Netflixa i njegov izvršni direktor tijekom 25-godišnje povijesti tvrtke, najavio je prošli tjedan da se povlači sa svoje pozicije. Kraj je...

Internet

Elon Musk predstavio je ideju koja bi po njegovom mišljenju riješila tenzije između Kine i Tajvana. Naime, sugerirao je da bi se tenzije između...

Tech

Šef ruskog svemirskog programa najavio je da će se Rusija povući s Međunarodne svemirske postaje nakon 2024. godine. Jurij Borisov, upravitelj Roscosmosa, objasnio je...

Aplikacije i softver

Prema navodima agencije Reuters, Rusija ja kaznila platforme Airbnb, Twitch i Pinterest zbog kršenja državnog zakona o osobnim podacima. Sud u Moskvi naložio je...