Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Rusija kaznila Airbnb, Twitch i Pinterest jer ne pohranjuju podatke lokalno

Foto: Unsplash/Caspar Camille Rubin

Prema navodima agencije Reuters, Rusija ja kaznila platforme Airbnb, Twitch i Pinterest zbog kršenja državnog zakona o osobnim podacima. Sud u Moskvi naložio je spomenutim tvrtkama da plate novčane kazne od po 2 milijuna rubalja (oko 37.700 dolara) zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih državljana u Rusiji.

Odluka je uslijedila nakon što je ruska regulatorna komisija Roskomnadzor u svibnju otvorila administrativne postupke protiv ove tri tvrtke, prenosi Engadget.

U godinama prije ruske invazije na Ukrajinu, američke tehnološke tvrtke privlačile su povremeno pozornost ruskih regulatora. To je u konačnici dovodilo do sukoba oko pristupa sadržaju, cenzuri i pohranjivanju lokalnih podataka. Otkako je počeo rat, te su se nesuglasice pojačale i po učestalosti i po ozbiljnosti, posebice zbog sankcija koje je uveo zapad.

U svibnju je, primjerice, Google predstavništvo podnijelo zahtjev za stečaj nakon što su vlasti zaplijenile bankovni račun tvrtke. Iz tvrtke su objasnili da je takav potez učinio “neodrživim” plaćanje zaposlenika i dobavljače u Rusiji.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Šef ruskog svemirskog programa najavio je da će se Rusija povući s Međunarodne svemirske postaje nakon 2024. godine. Jurij Borisov, upravitelj Roscosmosa, objasnio je...

Aplikacije i softver

Što se sve nalazi u mobitelu?

Aplikacije i softver

Nekoliko korisnih savjeta

Internet

Rusija ne planira blokirati YouTube, izjavio je ruski ministar za digitalni razvoj, priznajući da bi takav potez vjerojatno štetio ruskim korisnicima i da zato...