Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Ruski hakeri ciljaju istraživanja drugih država vezana za cjepiva protiv Covid-19

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi s cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta.

Foto: Pixabay

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC) istaknuo je da su hakeri gotovo sigurno djelovali kao dio ruskih obavještajnih službi, ali nije precizirano koje su organizacije napadnute, te je li došlo do krađe podataka. Istaknuto je da napadi ipak nisu utjecali na daljnji razvoj cjepiva, a Rusija je demantirala tezu da ima bilo kakve veze s navedenim incidentima, prenosi BBC .

Upozorenja su ipak objavljena od službenih sigurnosnih službi, a informacije su potvrdili NCSC iz Velike Britanije, kanadski CSE i Nacionalna sigurnosna služba (NSA) iz SAD-a. Usprkos poricanjima, tvrdi se da je Rusija odgovorna, čime se zapravo nastavlja trend od prije nekoliko godine, u okviru kojeg nacionalne sigurnosne službe otvoreno optužuju hakerske grupe i zemlje za koje rade u nadi da će ih to obeshrabriti za buduće napade.

U ovom slučaju, neobično je to što agencije govore o “ruskim špijunima”, umjesto o hakerima koji su financirani od strane države, a optužbe su ozbiljnije zbog toga što je u pitanju trenutno najosjetljivija tema – razvoj cjepiva koje bi moglo zaustaviti pandemiju.

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi sa spomenutim cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta, a hakeri putem softverskih propusta ulaze u ranjive kompjuterske sustave i to uz pomoć malwarea. Hakeri preko malwarea WellMess i WellMail preuzimaju podatke s pogođenih uređaja.

Osim svega navedenog, ističe se da Rusi nisu jedini koji provode ovakve napade, s obzirom na to da hakeri iz svih zemalja konstantno pokušavaju doći do osjetljivih podataka rivalskih država.

Za razliku od drugih agencija koje za napade okrivljuju ruske špijune, američki NCSC tvrdi da je u pitanju hakerska grupa APT29, poznata još i kao The Dukes ili Cozy Bear. Pretpostavlja se da ova grupa radi za rusku obavještajnu službu, a prvi put je primijećena 2014. godine i već tada je istaknuto da predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biznis

Mnoge marketinške kampanje za influencere zaustavljene su ili potpuno otkazane zbog pandemije koronavirusa, jer brendovi koče svaku aktivnost koja bi se u trenutnoj klimi...

Web & IT

Spomenuta opcija prvo će se početi prikazivati građanima Velike Britanije, gdje je već započelo cijepljenje Pfizer-BioNTech cjepivom.

Web & IT

Facebook i Instagram će uklanjati sve one tvrdnje koje stručnjaci prepoznaju kao lažne.

Apps & Software

Potpredsjednik Facebooka podijelio je statističke podatke s novinarima u četvrtak.