Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Samo za iskrene fanove! Evo 10 najstarijih predmeta u Gospodaru prstenova

Samo za iskrene fanove! Evo 10 najstarijih predmeta u Gospodaru prstenova
Shutterstock

Međuzemlje, u Tolkienovom “Gospodaru prstenova“, jest drevna lokacija obilježena bogatom poviješću. Družina započinje svoju misiju uništenja Jednog Prstena 3018. godine Trećeg doba, nakon što su prethodila dva puna doba. Time se radnja odvija više od 7000 godina nakon stvaranja sunca od strane Vala Aulëa, koje obasjava Međuzemlje.

Tolkienova povijest seže do vremena prije stvaranja sunca, obuhvaćajući neizmjerno dug period. Zbog dugotrajne historije Međuzemlja, malo je ostalo od njegovih ranih dana, iako neki predmeti iz tog vremena i dalje postoje.

The Argonath (Pillars of Kings)

Argonat, ili Stupovi kraljeva, su monumentalni kipovi Isildura i njegovog brata Anáriona koje Družina susreće pri kraju putovanja niz rijeku Anduin, označavajući sjevernu granicu Gondora. Izgrađeni 1248. godine Trećeg doba, ti kipovi su stari koliko i rimski Koloseum.

The Rings of Power

Prstenovi moći, oko kojih se vrti radnja, iskovani su u Drugom dobu. Oko 1200. godine tog doba, Sauron, prerušen, pristupa vilenjacima, a pod njegovim vodstvom iskovani su prstenovi za vilenjake i ljude. Jedan Prsten, stvoren od strane Saurona, star je oko 5000 godina kada dođe u Frodov posjed, što je usporedivo sa starošću Stonehengea.

Narsil

Narsil, prekovan u Andúril, je mač kojeg je koristio Aragorn, a prije njega Isildur. Narsil je iskovao Telchar, kovač iz Prvog doba, čineći mač starim gotovo 7000 godina, što prethodi brončanom dobu.

The Evenstar (ili Elfstone)

Evenstar, srebrna ogrlica s bijelim dragim kamenjem, ili Elfestone, zeleni dragulj, oba su predmeta iz Prvog doba. Enerdhil, kovač dragulja iz tog doba, izradio je dragulj koji je kasnije pripao Galadriel.

Durinova sjekira

Durinova sjekira simbolizira vladavinu Durina Prvog, najstarijeg od sedam patuljaka, stvorenog od Aulë Vala. Njegova sjekira i kaciga ostale su unutar Khazad-dûma nakon njegovog pada.

Sting

Sting, zajedno s Glamdringom i Orcristom, pronađeni su od strane Bilba i društva patuljaka. Sting je kasnije prešao u Frodovo vlasništvo i odigrao ključnu ulogu u njihovim misijama.

Sva tri mača – Sting, Glamdring i Orcrist – iskovana su u vilenjačkom gradu Gondolinu tijekom Prvog doba. Budući da su ih izradili vilenjački kovači, mačevi su zasjali hladnim svjetlom kada su bili u blizini orkova. Izgubljeni oko vremena pada Gondolina, krajem Prvog doba, vjerojatno su opljačkani i skupljani od strane orkova i trolova dok ih nije ponovno otkrilo Thorinovo društvo.

Khazad-dûm (The Mines of Moria)

Khazad-dûm, poznatiji kao Rudnici Morije, veliko je kraljevstvo patuljaka koje je Družina prešla u “Družini prstena”. Osnovao ga je Durin više od 7000 godina prije nego što je Družina kročila u njega, što je prije stvaranja Sunca. Poznat po prosperitetu i mitrilu, Khazad-dûm je propao 1980. Trećeg doba kada su patuljci naišli na balroga, poznatog kao Durinova Pogibija.

The Ring of Barahir

Prsten Barahira, koji je Aragorn nosio, ukrašen je srebrnim dizajnom sa zelenim draguljem i simbolizira dvije isprepletene zmije. Prsten je iskovali vilenjaci prije putovanja u Međuzemlje i prije stvaranja Sunca. Finrod Felagund ga je donio u Međuzemlje, a nakon što ga je Barahir, ljudski poglavica, spasio, prsten je postao simbol dubokog prijateljstva. Prsten je tisućama godina stariji od Prstenova moći.

The Silmarils

Silmarili, tri najvažnija predmeta u Tolkienovoj mitologiji, nikada nisu prikazani u glavnoj seriji. Napravljeni od esencije Dva stabla Valinora, jedan je postao zvijezda, dok su druga dva izgubljena u oceanu i vatrenoj jami. Nisu uništeni, ali ih nije moguće povratiti.

The Palantíri

Palantíri, sedam čarobnih kugli korištenih za komunikaciju, darovani su Númenorejcima od vilenjaka. Nakon pada Númenora, doneseni su u Međuzemlje i postavljeni u Gondoru.

Korišteni za komunikaciju u kasnom Drugom i ranom Trećem dobu, prestali su se koristiti nakon što ih je Sauron iskoristio za manipulaciju. Teško je točno datirati Palantíri, ali vjeruje se da su stari najmanje 8000 godina, čime su stariji od najranijih ljudskih civilizacija na Zemlji.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Filmovi

Kultna filmska adaptacija “Gospodara prstenova” J.R.R. Tolkiena, koju je režirao Peter Jackson, imala je snažan utjecaj na svijet kinematografije, ekonomiju, pa čak i na...

Igre i gaming

Epic Games Store je popularnu BioShock: The Collection trilogiju nedavno ponudio besplatno, a zainteresirani igre mogu preuzeti besplatno sve do 2. lipnja, kada nas...

Filmovi

Gospodar prstenova je iznimno cijenjen pustolovni filmski serijal koji je osvojio srca milijuna ljudi diljem svijeta. Njegov fantastični uspjeh kombinacija je odličnog remek djela...