Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Saudijska Arabija predstavlja SMS uslugu koja obavještava muževe ili očeve kada žene napuštaju zemlju

Vlasti Saudijske Arabije dale su novo značenje frazi „ženski pokret“ s inovativnom i kontroverznom SMS uslugom. Elektronički sustav koji prati kretanje preko granice, šalje poruku ženinom muškom staratelju kada ona pokuša napustiti zemlju, čak i u slučaju da njen staratelj (muž, otac ili neka druga muška osoba) putuje s njom. Sustav, koji također šalje obavijesti kada maloljetnici napuštaju zemlju, je zamjena za prijašnji Yellow Slip sistem, u kojem žena može dobiti odobrenje za putovanje jedino uz potpis muškarca na žutom papiru. Ovo je, kaže tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova, dio njihovog modernog e-vlada plana.

Očekivano, ovaj čin je izazvao uzbunu diljem svijeta, dovodeći do uspoređivanja Saudijske vlade s Talibanima. Naravno, bespuća interneta nedugo nakon pojavljivanja vijesti preplavili su cinični komentari u kojima se predlažu nova rješenja za apsolutnu kontrolu nad ženama poput ogrlica s električnim nabojem ili mikročipova. Kao da je vladajućima u jednoj od najkonzervativnijih zemalja na svijetu uopće potrebno davati nove ideje.

Inače Saudijkama je zabranjeno voziti auto, a također su im nedostupna mnoga radna mjesta. Ove godine je Saudijska Arabija poslala dvije svoje atletičarke na Olimpijske igre u Londonu, za razliku od 2008. kada im je bilo zabranjeno sudjelovanje.

Tko zna, možda na sljedećoj olimpijadi u Riu dočekamo saudijske žene koje će se na natjecanje dovesti vlastitim automobilom.

50 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Tri najveća mobilna operatera u Kini nedavno su, na zajedničkoj online konferenciji za medije, objavili puštanje u rad nove usluge – 5G poruka. Ove...

Fun & Lifestyle

Jeste li i vi za nepredvidljivu ljetnu razbibrigu s pametnim telefonom?

PR

Bonbon korisnici bonova od ožujka imaju još veće mogućnosti optimiziranja svoje potrošnje uz nove tjedne pakete interneta, razgovora i SMS-a. Rijetko tko nije primijetio...

Oglašavanje