Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Sedam savjeta s kojima ćete snimati poput pravih profesionalaca

Vjerojatno ste već čuli izreku da je najbolji fotić onaj koji imate pri ruci. Možemo potvrditi da isto vrijedi i za video kamere. A s obzirom da su one na pametnim telefonima postale sve bolje, pouzdan su alat za snimanje videa u svakoj prilici. Većina novih pametnih telefona snima već u 4K ili barem Full HD rezoluciji a sa sve više prostora za pohranu, lakše je nego ikada snimati, pohranjivati i dijeliti snimljene video materijale.

Pa iako zvuči vrlo jednostavno, za dobiti onu savršenu snimku treba vam ponešto znanja i vještine. Najveći problem krije se u tome što očekujemo dobiti savršene snimke filmske kvalitete snimljene uređajem koji je bez sumnje kvalitetan, ali ipak ima svoja ograničenja. Želite li savršen video za online objavljivanje ili uhvatiti one posebne trenutke koje ćete kasnije podijeliti s obitelji i prijateljima, ovih 7 jednostavnih savjeta pomoći će vam u tome.

Iako se ova uglavnom odnose na pametne telefone, većina njih vrijedi i za druge uređaje za snimanje uključujući tablete, video kamere i sve popularnije sportske kamere.

S ogromnim rastom popularnosti streaming videa i servisa za objavljivanje video zapisa, važnije je nego ikad imati čvrste temelje i znanje kako snimiti dobar video zapis. Ako niste baš u potpunosti zadovoljni dosadašnjim pokušajima, primijenite naše savjete, ne bojte se eksperimentirati i snimajte, snimajte i snimajte.

Uvijek koristite stražnju kameru

Ovo se možda čini očitim pravilom, ali prelako ga zaboravljamo. Iako su prednje kamere itekako napredovale u svojoj kvaliteti još uvijek nisu dosegle razinu snimanja kvalitetnog i konzistentnog videa. Osim ako ne snimate kratak video selfie, uvijek ali baš uvijek koristite glavnu kameru sa poleđine telefona za snimanje videa.

Stabilnost i fokus

Vrlo je važno držati mobitel s obje ruke dok snimate video. Ako ste u mogućnosti, još bolje rezultate ćete dobiti ako koristite tripod ili ako mobitel naslonite na neku čvrstu i nepomičnu površinu. Važno je i da neprestano gledate u zaslon ekrana kako biste se uvjerili da je snimanje neometano. Pokušajte se oduprijeti iskušenju da gledate u scenu koju snimate. Od pomoći bi mogle biti i neke od aplikacija za snimanje koje omogućuju fokusiranje predmeta kojeg snimate.

Snimajte u landscape načinu

Kako su mobiteli postali sve veći, portret način snimanja čini se logičnim izborom i za snimanje videa. Ali imajte na umu da snimljen video materijal češće pregledavamo na većim zaslonima poput televizora ili prijenosnog računala pa portret način snimanja jednostavno nije dovoljno dobar. Čak i ako ćete nešto snimiti na brzinu, stvorite naviku da to uvijek bude u landscape načinu.

Omogućite gridove u opcijama kamere

Ako u postavkama kamere imate grid opciju, svakako ju uključite. Grid će prikazati zaslon omeđen pravokutnim poljima, a pomoći će vam kreirati bolju kompoziciju fotografije te video zapisa čiji će motivi uvijek biti u ravnini. Grid opciju je obično potrebno ručno uključiti ako postoji u postavama telefona, svakako ti i napravite.

Osvjetljenje

Osvjetljenje ima ogromnu ulogu u kvaliteti vaših fotografija i video snimki. Kao opće pravilo uzima se da predmet ili osoba koju snimate mora biti osvijetljena prirodnim svjetlom koje je u idealnom slučaju iza vas, odnosno kamere. Iako bi vam se možda čini logičnim za potrebe boljeg osvjetljenja uključiti bljeskalicu mobitela, napravite to samo u krajnjoj nuždi je može kompletno upropastiti snimljen zapis.

Kutovi snimanja

Najbolji način za snimiti video je snimati pod širokim kutom. Ukratko, to znači da biste se trebali namjestiti nekoliko metara od onoga što snimate kako biste bili sigurni da ćete uhvatiti sve bez da mičete kameru. Ponekad, kada snimate na primjer rođendan dobra ideja je snimati s sigurne visine kako biste iz te ptičje perspektive uspjeli sve uhvatiti u istom kadru.

Izbjegnite pomicanje i zumiranje

Kamere na pametnim telefonima ne mogu se brzo fokusirati pa je vrlo važno da se što manje mičete dok  snimate. Ako se baš morate pomaknuti, napravite to vrlo suptilno i polako kako bi kamera imala dovoljno vremena da se fokusira na svaku scenu.

Osim pretjeranog pomicanja, izbjegnite i pomicanje zooma. Iako smo ponekad u napasti da zumiramo ono što snimamo, kamere na pametnim telefonima još uvijek ne mogu producirati kvalitetnu snimku ako se koristi zoom. Ako se na nešto trebate fokusirati, primaknite se dok snimate, vrlo polako i pažljivo.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...