Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Selfie za mjerenje tlaka

Zbogom tlakomjerima?

Selfie za tlak? Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu dokazali su studijom na 1328 zdravih osoba da bi snimanjem vlastitog lica pametnim telefonima ubuduće mogli mjeriti visinu krvnog tlaka.

Naime, točnost mjerenja tlaka tijekom studije bila čak 95%, a rezultat se dobije za manje od 2 minute.

Riječ je o softveru koji radi uz pomoć kamere na pametnom telefonu, a koja bilježi protok krvi po licu.

Prateći intenzitet i kretanje svjetlosti reflektirane iz krvnih žila lica znanstvenici uz pomoć umjetne inteligencije, a koja računa visinu tlaka, dobili sve te impresivno podatke.

Naime, koža lica je toliko tanka da kroz nju prolazi svjetlost, a ona se potom odbija od hemoglobina i šalje ‘poruku’. Kamere mobitela dovoljno su osjetljive da pokupe određenu boju iz reflektirane svjetlosti. Ispitujući gustoću i cirkulaciju krvi po obrazima, nosu i čelu, znanstvenici su tako uspjeli utvrditi koliki je krvni tlak određene osobe.

Video selfie bi mogao biti napredak u kontroli tlaka jer radi se o beskontaktnoj, neinvazivnoj i jednostavnoj metodi mjerenja i praćenja visine tlaka”, smatra dr. Kang Lee, koji je bio i voditelj studije.

Zasad je potreban video selfie od dvije minute, ali stručnjaci su uvjereni da bi se to moglo smanjiti i na tridesetak sekundi.

Ipak, istraživanje je provedeno u kontroliranim uvjetima u studiju s kontroliranim osvjetljenjem, a ne u svakodnevnom okruženju pacijenta. Dodatna ispitivanja radit će se i na različitim tipovima kože, jer među prvim sudionicima nisu bili oni s jako svjetlom i jako tamnom kožom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

“Pritisak” društvenih mreža tjera korisnike da na svojim profilima postavljaju savršene fotografije. A stalna potraga za savršenom “fotkom” može imati negativan utjecaj na samopouzdanje...

Sci

Gubljenje dodira sa stvarnošću i jedan ozbiljan poremećaj

Gadget

Personalizirani emotikoni

Oglašavanje