Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Sextortion – seksualno iznuđivanje i ucjene osjetljivim sadržajem

Foto: Pixabay

Centar za kriminal na internetu agencije FBI (IC3) upozorio je na ozbiljno povećanje pritužbi na ucjene osjetljivim sadržajima od početka 2021. godine. Od siječnja do srpnja 2021. godine, takozvani “sextortion” žrtve je koštao ukupno čak osam milijuna dolara.

Savezna agencija primila je više od 16.000 pritužbi na seksualno zlostavljanje, a najveći broj žrtava spada u starosnu skupinu od 20 do 39 godina. Žrtve starije od 60 godina su također podnijele veliki broj prijava, dok su najmanje prijava podnijele osobe mlađe od 20 godina. Taj podatak ukazuje na to da napadači svoje žrtve ne biraju prema godinama.

Iznude ovakvog tipa se događaju kada napadači prijete potencijalnim žrtvama da će objaviti osjetljive i privatne videozapise ili fotografije ako ne plate traženu otkupninu. Napadi se najčešće događaju putem e-maila, dating stranica ili internetskih chatova, ali nije rijedak slučaj da se radi o osobama koje žrtve poznaju izvan virtualnog okruženja.

Sextortion funkcionira i kao e-mail prijevara, a prvi put se pojavio u srpnju 2018. godine, kada su napadači slali prijeteće mailove u kojima su tvrdili da su žrtve snimili tijekom pregledavanja porno stranica. Također, s prijetnjama su distribuirani i razni lanci malwarea i ransomwarea, prenosi Bleeping Computer.

Ipak, većina žrtava prijavljuje incidente u kojima je kontakt s napadačem bio dobrovoljan i uspostavljen preko dating stranica i aplikacija. Nakon što se razmijene osjetljive fotografije i videozapisi, slijede prijetnje da će se materijali pojaviti na društvenim mrežama ako žrtva ne plati traženi iznos novca. Da bi stvar bila još gora, napadači obično dođu i do lozinki za račune na društvenim mrežama, a pristupe i listi privatnih kontakata pa prijetnje postanu još ozbiljnije.

IC3 je podijelio nekoliko savjeta kako se zaštiti od pokušaja iznude na internetu:

  • Nikad nikome ne šaljite kompromitirajuće slike, bez obzira na to tko su ili za koga se predstavljaju!
  • Nikad ne otvarajte linkove i privitke osoba koje ne poznajete! Napadači putem malwarea (kojeg je moguće nesvjesno preuzeti klikom na određeni link ili privitak) mogu hakirati vaše račune i uređaje te pristupiti vašim privatnim podacima, fotografijama i kontaktima, a da bi stvar bila još gora, mogu pristupiti vašoj web kameri i mikrofonu bez vašeg znanja.
  • Isključite vaše web kamere i mikrofone (ako je to moguće) kad ih ne koristite!
  • Prekinite svaku komunikaciju s napadačem, a slučaj prijavite policiji!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Jeste li se ikada našli u situaciji da ste na svom mobitelu ili računalu naletjeli na oglas koji možete povezati s temom nedavnog razgovora...

Biznis i posao

Marketing putem e-pošte jedan je od najisplativijih načina za dosezanje ciljane publike. To je također izvrstan način za izgradnju odnosa s kupcima. Došlo je...

Aplikacije i softver

Sigurnosni stručnjaci tvrtke Bitdefender nedavno su otkrili novi malware koji je dobio naziv MosaicLoader. Malware se iznimno teško otkriva, a služi za instalaciju svih...

Internet

Sigurnosni stručnjaci su nedavno otkrili još jedno veliko curenje osjetljivih podataka i bazu od 1,2TB koja sadrži korisnička imena i lozinke, kolačiće preglednika, podatke...