Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Škole u New Yorku zabranile ChatGPT – chatbota koji sam piše eseje i odgovara na pitanja

Foto: Shutterstock

Sve javne škole u New Yorku blokirale su pristup ChatGPT modelu na svojim mrežama i uređajima zbog straha da bi ga učenici mogli koristiti za varanje pri pisanju eseja i rješavanju zadataka.

Jenna Lyle, glasnogovornica gradskog odjela za obrazovanje, rekla je da odluka proizlazi iz “zabrinutosti oko toga kakav utjecaj ChatGPT može imati na učenje učenika, ali i zbog zabrinutosti oko sigurnosti i točnosti podataka koje takav program generira”, prenosi The Guardian.

Što je ChatGPT?

Ako do sada još niste čuli za kontroverzni ChatGTP koji je digao dosta “tehnološke prašine” u zadnje vrijeme, evo o čemu je riječ. OpenAI, nezavisna zaklada za istraživanje umjetne inteligencije koju su 2015. godine osnovali Elon Musk i Sam Altman, razvila je chatbot pod nazivom GPT-3 (skraćenica za “Generative Pre-trained Transformer 3”).

GPT-3 je umjetna inteligencija za obradu jezika koja je trenirana na velikom skupu podataka i sposobna je generirati tekst sličan onome koji bi mogao biti napisan od strane čovjeka. ChatGPT se može koristiti za različite zadatke, poput prevođenja jezika, odgovaranja na pitanja, pisanja programskih kodova i generiranja sadržaja. U medijima je dobio pozornost zbog svojih naprednih mogućnosti i potencijalnih primjena. Međutim, važno je napomenuti da, kao i svi sustavi umjetne inteligencije, GPT-3 ima ograničenja i nije sposoban potpuno reproducirati ljudsko razmišljanje ili ponašanje. Ipak, ono što je zastrašujuće je koliko je ChatGPT dobar pri obavljanju zadataka koji su mu zadani i koliko je teško uopće uočiti da se radi o sadržaju kojeg je stvorila umjetna inteligencija.

Zabrana chatbota u njujorškim školama

Odluka o zabrani ChatGPT-a u njujorškim školama dolazi uslijed straha da bi mogao učenike potaknuti na plagiranje.

“Unatoč tome što alat može dati brze i jednostavne odgovore na pitanja, on ne razvija vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, koje su ključne za akademski i cjeloživotni uspjeh”, objasnila je Lyle.

Međutim, bez obzira na ovu odluku, pojedinačne škole još uvijek mogu zatražiti pristup ChatGPT-u u svrhu obrazovanja vezanog uz tehnologiju i umjetnu inteligenciju.

Iz organizacije OpenAI su naveli sljedeće: “Ne želimo da se ChatGPT koristi u obmanjujuće svrhe u školama ili bilo gdje drugdje, tako da već razvijamo sustav kako bismo pomogli svima da identificiraju tekst koji generira taj sustav.

Štoviše, prošli mjesec, izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, tweetao je da je ChatGPT “nevjerojatno ograničen, ali dovoljno dobar u nekim stvarima da stvori pogrešan dojam veličine”.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Sa sve bržom evolucijom AI chatbot sustava kao što su ChatGPT, VALL-e i BlenderBot 3 te njihovim sve većim sposobnostima generiranja teksta u rangu...

Aplikacije i softver

ChatGPT je došao da ostvari dugotrajni strah čovječanstva od umjetne inteligencije (AI) i njenog skorog preuzimanja svijeta… Samo, tko je znao da će to...

Automoto

Nakon stalnog povećanja cijena tijekom proteklih nekoliko godina, Tesla ih je sada drastično smanjila u svojoj ponudi električnih vozila u Europi i SAD-u, u...

Internet

Twitter je zabranio račune nekoliko istaknutih novinara iz novinskih organizacija kao što su CNN, New York Times i Washington Post. Među onima čiji su...