Geekmaxi
Hi-tech

Slušalice koje mjere otkucaje srca

Istraživači s instituta Kaiteki i Bifrostec prezentirali su prototip tehnologije koja omogućava pretvaranje bilo kojih slušalica u medicinski instrument. Preciznije, u uređaj koji mjeri otkucaje srca.

Princip djelovanja zapravo je prilično jednostavan. Maleni uređaji u svakoj slušalici sposobni su mjeriti promjene tlaka u ušnim kanalima. Ovi podaci zatim se uz pomoć algoritma analiziraju te se na temelju njih procjenjuje broj otkucaja srca.

Prema tvrdnjama znanstvenika ovaj sistem može raditi s bilo kojim parom slušalica, što je definitivno dobra vijest. Ponajviše kada znamo da je Motorola prije nekoliko godina na tržište izbacila slušalice sposobne za mjerenje otkucaja srca, ali im je cijena bila tolika da na kraju nisu bile komercijalno isplative.

Ideja da se svake slušalice mogu pretvoriti u medicinski instrument uistinu je zanimljiva, a znanstvenici jednu od prvih primjena ove tehnologije vide kod rekreativnih sportaša. Većina njih uživa u glazbi dok se bave sportom, a sada će slušalice koje stavljaju u uši moći koristiti i kako bi imali bolji uvid u stanje svog organizma.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh