Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

SteelSeries Apex 7 gaming tipkovnica [RECENZIJA]

SteelSeries krenuo je u obnavljanje svojih gaming proizvoda i do nas, barem što se tipkovnica tiče prvo je stigao – flagship model. Apex 7 je relativno klasična tipkovnica na kojoj je sve pojačano do maksimuma jer ona treba izazvati divljenje i zavist kod drugih.

Apex 7

SteelSeries se potrudio da njihov top model tako djeluje od trenutka kad vidite kutiju pa sve dok ne uzmete tipkovnicu u ruke. I definitivno kad je prvi put dodirnete osjećaj je super premium – metal s gornje strane je zaista vrhunske kvalitete i izgleda, sve djeluje relativno lagano a opet nekako vrlo čvrsto i pouzdano. SteelSeries tvrdi da je materijal od kojeg je izrađena gornja ploča legura aluminija koja se koristi za izradu aviona, to ne možemo baš provjeriti ali djeluje zaista izuzetno čvrsto.

Konačno kad se priključi na računalo RGB osvjetljenje je zaista najbolje i najljepše koje sam vidjela do sada, naprosto nije usporedivo ni s jednim drugim modelom u jačini i u načinu na koji se boje reflektiraju o metalnu površinu. Premium osjećaju jako doprinosi i odmor za dlanove koji se dobiva u paketu, a koji je izrađen od najfinijeg gumiranog materijala i na tipkovnicu se „povezuje“ putem magneta. Jedino u što ne mogu biti sigurna je trajnost ovog materijala, to je i ranije bila boljka kod nekih SteelSeries modela, ali je na dodir zaista osjećaj fantastičan.

Nema mnogo drugih detalja u smislu media tastera i slično, ali je tu volume kolutić koji je jako dobro izveden. S druge strane nalazi se USB port na kojeg možete priključiti miša ili drugu periferiju, a posebno mi se svidjelo što je dodatno osvijetljen jer osim što lijepo izgleda, vrlo je funkcionalno kada u mraku pokušavate uštekati miša ili flash disk. Konačno, uz njega ide USB kabel, koji možete i rutirati kroz interne kanaliće, ali ono što je vrlo interesantno je debljina kabela. Bez pretjerivanja, mene je na prvi mah podsjetio na strujni kabel od bojlera ili tako nekog jačeg uređaja.

Na kraju ima jednu čvrstu račvu gdje se dijeli na dva USB konektora. Sve ovo treba imati u vidu ako poželite tipkovnicu nositi negdje jer to može otežati stvari, ali za lakše rukovanje ugrađena je čičak traka kojom možete bar malo obuzdati kabel.

Odmah do volume kotačića nalazi se i jedna od glavnih novina ovog modela – OLED ekran na kojem možete prikazivati što god hoćete. Čak je softverom povezan s nekim aplikacijama kao što su CS:GO ili Spotify, pa vam se može prikazivati koliko ste protivnika ubili ili naziv pjesme koja trenutno svira. Mogu tu stizati i obavijesti s Discorda ili drugih chat programa što možda nije toliko loše, no može djelovati distraktirajuće.

Nažalost ono što je slučaj i kod drugih komponenta koje prate ovaj trend više ekrana, od miševa preko high-end gaming laptopa, jest da drugi ekran najčešće ne služi ničemu. Zapravo vas tjera da skidate pogled s glavnog ekrana, a kad igrate morate biti fiksirani na tok igre. Apexov ekran je smješten skroz u stranu pa je zapravo pitanje može li se iz standardnog zavaljenog položaja pročitati što na njemu piše. Ali što se tu može, proizvođači očigledno misle da su ovakve novotarije kul.

SteelSeries za ovu tipkovnicu koristi vlastite switcheve, a mi smo probali model sa standardnim crvenim (linearnim), a moguće je naručiti i sa smeđim (taktilnim) i plavim (clicky), ovisno o vašim preferencijama.

Tipke imaju hod do točke aktuacije (pritiska) od 2.0mm i deklarirani su na 50 milijuna klikova što je u rangu s ostalim proizvođačima mehaničkih tipki. U suštini, tipke su za nijansu neutralnije od Cherry MX red pa onaj tko je baš navikao na Cherry treba razmisliti može li se priviknuti na promjenu. S druge strane, neko tko je relativno nov u svijetu mehaničkih tipkovnica će se sigurno brzo naviknuti i na tipke koje se nalaze na Apex 7.

Zaključak

SteelSeries Apex 7 nesumnjivo predstavlja najbolje što tvrtka trenutno može ponuditi i sigurno ovakva kvaliteta predstavlja vrhunsko dostignuće u domeni gaming periferija. Ono što predstavlja problem je činjenica da u ovom rangu i po ovoj cijeni korisnici znaju biti jako izbirljivi – nekome je možda prioritet da koristi baš Cherry MX tipkovnice a netko je baš vezan za neki drugi brend. Sigurno je da Apex 7 predstavlja odličan proizvod ali još ostaje vidjeti kako će se pokazati na tržištu.

Model SteelSeries Apex 7
LED osvjetljenje RGB
Tipke Mehaničke – Red
Dodatno Palm rest, OLED ekran, USB pass-through
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...