Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Stellar Data Recovery Pro jedan je od najboljih softvera za oporavak podataka (RECENZIJA)

Potreba za memorijskim prostorom sve je veća. Početkom 2000-ih imali smo računala čiji je hard disk rijetko prelazio 40 GB kapaciteta.

Ako se danas odlučite na kupnju računala ili laptopa, ne možete naći model koji ima manje od 256 GB, a nerijetko ćete kupovati cijeli terabajt diskovnog prostora. Čak štoviše, svatko od nas u džepu ima pametni telefon na kojem se 128 GB memorije smatra donjom granicom iskoristivosti.

Budući da su nam mobiteli i laptopi postali su primarna sredstva za prikupljanje i čuvanje podataka, postoji ozbiljna mogućnost da ostanemo bez njih zbog greške na disku ili slučajno formatirane particije.

Vremenom je razvijen specijalizirani softver za oporavak izgubljenih datoteka, zbog čega ćemo danas recenzirati Stellar Data Recovery Professional.

Stellar Data Recovery

Riječ je o jednom od najpoznatijih alata za oporavak podataka na svijetu. Nalazi se na svakoj listi najboljih softvera za ovu namjenu, što vjerojatno već znate ako ste tražili nešto slično. Svoju popularnost može zahvaliti i pozicijom na tržištu, jer se prvi put pojavio sada već davne 2000. godine. Brzo je postao popularan na platformama Windows i Mac jednostavno zato što odlično radi svoj posao. Njime ćete vratiti praktički sve izgubljene podatke poput fotografija, videa, audio zapisa, pa čak i nekih opskurnih formata koji se koriste u specijaliziranim nišama.

Što sve može Stellar Data Recovery Professional

Stellar Data Recovery ima čak šest ponuđenih verzija za kupnju, koje variraju cijenom i mogućnostima. Mnogima će čak i besplatna verzija biti dovoljna, budući da može spasiti podatke veličine do jednog gigabajta. Optimalan izbor bi bila Professional opcija, koja vraća podatke izgubljene zbog rušenja sustava, neispravnih tvrdih diskova ili particija. Ističem mogućnost oporavka RAW particije, što neki konkurenti ne nude. Stellar Data Recovery Professional jednako je učinkovit i s eksternim diskovima, USB flash memorijama, CD-ima i DVD-ima.

Stellar Data Recovery
Čarobnjak za oporavak pitat će vas što točno želite spasiti

Ako su vaši problemi još kompleksniji i zahtijevaju, recimo, oporavak podataka sa servera ili RAID polja, skrećem pozornost kako su te mogućnosti uključene u skuplje inačice ovog programa. Svejedno, Professional inačica donosi praktički sve što čak i profesionalci trebaju, stoga evo pregleda nekih tipova podataka koje će Stellar Data Recovery Professional spasiti nakon gubitka:

  • Dokumenti: Word, Excel, Powerpoint, PDF
  • Fotografije: JPEG, PNG, RAW, Photoshop, Illustrator
  • Audio: MP3, WAV, AIFF, AAC, Ogg
  • Video: MPEG-4, QuickTime, AVI, WMV
  • Archive: Zip, Gzip, RAR, Stuffit

Ako se ipak nađete u situaciji da neki tip podatka nije podržan, ovaj softver će ga svejedno spasiti. To čini tako što će zatražiti pet uzoraka istog tog (njemu nepoznatog) tipa podatka kako bi ih temeljito skenirao i shvatio o kakvom se zapisu radi. Potom će ponovno skenirati disk ili particiju vašeg računala i uspješno pronaći izgubljenu datoteku.

Kako se koristi Stellar Data Recovery Professional

Kada se koristi novi, nepoznati softver, posebno ovakav o kojem ovisi spašavanje vaših privatnih ili poslovnih podataka, onda s njime rukujete vrlo oprezno. Srećom, Stellar Data Recovery Professional ima jednostavno i pregledno sučelje. Odmah nakon pokretanja vodit će vas kroz cijeli postupak oporavka izgubljenih podataka, a na vama je da pritom tek klikate na ponuđene opcije. Nisu, dakle, potrebne nikakve napredne vještine da biste vratili nestale datoteke, nego samo par klikova mišem po jasnom i logički raspoređenom sučelju.

Moguće je točno definirati lokaciju gdje će se tražiti izgubljena datoteka

Prvi ponuđeni korak pitat će vas koji tip podatka želite oporaviti – dokumente, fotografije, e-mail ili nešto četvrto. Ovo je zaista zahvalna opcija, budući da skraćuje vrijeme skeniranja.

Slijedi novi prozor, gdje birate lokaciju koja će biti skenirana. Moguće je izabrati svaku pojedinu particiju ili datoteku, što donosi dodatne uštede u vremenu. Ako želite skenirati RAW particiju, potrebno je izabrati opciju ‘Can’t find drive’, koja je dodatno istaknuta malenim crvenim upitnikom pored ikone. Prilikom skeniranja Stellar Data Recovery Professional pokazat će novi prozor, u kojem donosi sve relevantne informacije poput vremena skeniranja, napretka skeniranja izraženog u postocima i slično.

Pretpregled dokumenata prije spašavanja znatno skraćuje vrijeme oporavka

Kad skeniranje završi, skenirane podatke možete provjeriti na tri načina. Na raspolaganju su vam

  • File type: ova opcija slaže sadržaj po tipu podataka
  • Tree view: prikazuje sadržaj na temelju strukture direktorija
  • Deleted list: prikaz isključivo obrisanih i izgubljenih podataka

U praksi ćete se najviše zadržati na ‘Deleted list’, koja potom dijeli sadržaj na ‘Recycle bin’ i ‘Raw data’. U prvoj se datoteci nalaze podaci koje ste vi obrisali, bilo slučajno ili namjerno. U drugoj ćete naći sadržaj koji je zbog različitih razloga (virus ili kakva havarija) nestao s vašeg diska.

Za svaki pronađeni dokument moguće je dobiti preview, za što je potrebno tek kliknuti na njega. Stellar Data Recovery Professional vam na taj način pruža mogućnost pregleda dokumenta prije nego pokrenete oporavak. Budući da oporavak može potrajati, ovo je zaista zahvalna opcija – ako to nije dokument kojeg tražite, jednostavno ćete kliknuti na sljedeći. A kada nađete traženi file, izaberite dugme ‘Recover’ kako bi vraćanje podataka moglo započeti. Povedite računa kako će brzo skeniranje posao obaviti za nekoliko minuta, dok će duboko skeniranje potrajati znatno duže. U slučaju da imate velik disk i puno podataka na njemu, cijeli proces može potrajati i nekoliko sati. Baš zato je korisna opcija izbora pojedine particije ili datoteke, kao što sam već spomenuo.

Koliko ovaj softver košta?

Kao što je rečeno u uvodu, postoji nekoliko varijanti Stellar Data Recovery softvera. Besplatna opcija skromna je mogućnostima i ograničena je na fajlove veličine do jednog GB. Nekima će i ovo biti dosta, ali imajte na umu da sve ostale varijante ovog softvera mogu oporavljati neograničenu količinu podataka. Kao što ste mogli primijetiti, koristio sam Professional verziju programa, koja je best-buy opcija i nju vam preporučam. Koristit će i profesionalcima, dok će one skuplje opcije koristiti uglavnom specijalizirane kompanije. Prilikom kupnje pripazite na padajući izbornik za opcije Standard, Professional i Premium, jer kod njih osim godišnje možete kupiti i doživotnu licencu. Nešto je skuplja, ali je daleko isplativija. U slučaju Professional opcije, godišnja pretplata iznosi 89 dolara, dok ona doživotna košta 149 dolara. Naravno, ako niste zadovoljni proizvodom, novac ćete dobiti nazad.

Na raspolaganju je više verzija programa, svaki s različitom cijenom i mogućnostima

Zaključak

Stellar Data Recovery Professional jedan je od najboljih softvera za oporavak podataka. Osim učinkovitosti, potrebno je istaknuti brojne opcije oporavka te jednotavno i pregledno sučelje. Podržava velik broj formata, zbog čega ga rado koriste firme i pojedinci koji se profesionalno bave spašavanjem podataka. Korisnička podrška odgovara na svaki upit u roku od 24 sata, a na raspolaganju imate i telefonski razgovor s tehničkom službom ili chat tijekom radnog vemena. Ako se dvoumite oko kupnje, preporučam isprobavanje besplatne verzije. Ona će vam dati jasnu sliku je li ovaj softver pravo rješenje za vas, nakon čega možete posjetiti službenu stranicu i preuzeti punu inačicu programa.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Ako govorimo o modernom digitalnom okruženju, scenariji gubitka podataka nisu neuobičajeni, a jedna od najizazovnijih situacija javlja se kada RAID nizovi naiđu na probleme...

Aplikacije i softver

Naši Apple uređaji pohranjuju sve, od lozinki naših bankovnih računa do dragocjenih obiteljskih fotografija s rođendana, vjenčanja i drugih proslava. Zato je uznemirujuće kad...

Aplikacije i softver

Iako Apple uređaji slove za vrlo kvalitetne uređaje, većina iPhone ili iPad korisnika tijekom svog života susrela se s bar jednim od sljedećih problema:...

Aplikacije i softver

PDF je akronim koji označava format datoteke “Portable Document Format”. U prijevodu na hrvatski to bi značilo da se radi o prijenosnom formatu dokumenta,...

Aplikacije i softver

Na recenziji imam SwifDoo PDF, alat za uređivanje i konverziju pdf dokumenata. Pdf zapisi su među najkorištenijim digitalnim formatima. Zapravo, većinu dokumentacije za bilo...

Aplikacije i softver

Osobna računala danas se nalaze praktički u svakom domu. Od nekadašnje luksuzne igračke prerasli su u nezaobilazan i nezamjenjiv alat, kojem je potrebna briga...

Aplikacije i softver

Wondershare Recoverit je program za spašavanje podataka i vrlo je jednostavan za korištenje. Dostupan je kako za Windows okružje, tako i za MacOS uključujući...

Aplikacije i softver

Mnogi od nas svakodnevno koriste kamere za snimanje zanimljivih i bitnih trenutaka. Naši smartfoni su prepuni fotki i videa, koje zatim čuvamo ili dijelimo...