Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Steven Spielberg – 10 najboljih filmova

Steven Spielberg, američki redatelj.

Steven Spielberg (rođen 18. prosinca 1946.) jedan je od najvećih filmskih redatelja svih vremena. Rođen u Cincinnatiju u saveznoj državi Ohio, Spielberg je bio jedan od predstavnika takozvanog „Novog Hollywooda“ tijekom 1970-ih, kad je snimao svoje prve filmove, a kasnije je postavio temelje modernog holivudskog blockbustera. Dosad je zaradio čak tri Oskara.

Steven Spielberg ujedno je i u komercijalnom smislu najuspješniji redatelj svih vremena. A kako i ne bi bio, kad je snimio velike i svjetski poznate hitove kao što su Ralje, trilogija o Indiani Jonesu (zaklopit ćemo nakratko oko na četvrti film), Boju purpura, Carstvo sunca, Spašavanje vojnika Ryana, Umjetnu inteligenciju, Rat svjetova, Avanture Tintina, Amistad, Igrač broj jedan, Lincoln, Munich itd. Njegova novija ostvarenja uključuju filmove poput Mosta špijuna, Priču sa zapadne strane i Fabelmanove. Fabelmanovi su, naravno, izašli koncem prošle godine i osvojili brojne nagrade.

Također, Steven Spielberg jedan je od osnivača kompanija Amblin Entertainment i DreamWorks. Što se tiče njegovih filmova, oni spadaju u različite žanrove, pa tako Spielberg u svojem opusu ima komedije, drame, ratne filmove, znanstvenu fantastiku, komediju, biografije i pustolovine. Valjalo bi naglasiti da je na nekoliko filmova surađivao s vrhunskim glumcem Tomom Hanksom – kao što su filmovi Uhvati me ako možeš ili Terminal – a k tomu je bio producent na filmovima koje su režirali umjetnici poput Georgea Lucasa i Roberta Zemeckisa. U kontekstu rada s potonjima, Spielberg je sudjelovao u stvaranju trilogije Povratak u budućnost, ali i Ratova zvijezda.

Premda je Steven Spielberg imao nekoliko promašenih djela, kao što su Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje ili možda s pravom zaboravljena komedija 1941., i dalje je njegova filmografija u najvećoj mjeri prožeta kvalitetnim djelima. Činjenica je da Spielberg ima tolik broj izvrsnih filmova da je nemoguće precizno odrediti deset najboljih. Međutim, Geek.hr vam ovdje donosi deset šarolikih preporuka koje bi vam se mogle svidjeti. Budite uvjereni da čak i ako proširite listu vlastitim odabirom Spielbergovih filmova vrlo vjerojatno nećete zažaliti. U svakom slučaju, bacite se na čitanje i imajte na umu da je svaki od ovih filmova – izvanredan.

Avanture Tintina (The Adventures of Titnin, 2011.)

Žanr: Pustolovni, animirani

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig

Radnja ukratko: Vrhunski film koji nije često u fokusu, ali Steven Spielberg njime oduševljava. Priča prati Tintina, Snowyja i kapetana Haddocka dok traže blago takozvanog “Jednoroga”, broda kojim je nekoć upravljao Haddockov predak Sir Francis Haddock. Međutim, u svojoj se pustolovini suočavaju s opakim Ivanom Ivanovitchem Sakharineom, potomkom dušmanina Sir Francisa Haddocka.

E. T. vanzemaljac (E.T. The Extra-Terrestrial, 1982.)

Žanr: Sci-fi

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote

Radnja ukratko: Priča o Elliottu, dječaku koji se sprijatelji s izvanzemaljcem zvanim E.T. Spomenuti vanzemaljac igrom je slučaja ostao na Zemlji, a uz svoje prijatelje i obitelj, Elliott mu mora pomoći vratiti se kući.

Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark, 1981.)

Žanr: Pustolovni

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

Radnja ukratko: Indiana Jones predavač je i arheolog, ali ujedno i pustolov koji putuje svijetom i doživljava svakakve avanture. Jones će 1936. godine morati preduhitriti nacističku Njemačku i pronaći davno izgubljeni Kovčeg Saveza za koji legenda kaže da čini vojsku nepobjedivom. Klasik kojim je Steven Spielberg svijetu predstavio legendarnog junaka.

Indiana Jones i posljednji križarski pohod (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989.)

Žanr: Pustolovni

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Denholm Elliott, Alison Doody, Sean Connery

Radnja ukratko: Ovim filmom Steven Spielberg vraća nas u pustolovni svijet Indiane Jonesa. Jones u ovom ostvarenju traži svog oca, proučavatelja Svetog Grala, koga su međutim oteli nacisti. Jednom kad ga pronađe, on i Jones Stariji uputit će se u zabavnu pustolovinu kako bi pronašli sveti predmet.

Uhvati me ako možeš (Catch Me If You Can, 2002.)

Žanr: Biografski, komedija, drama

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken

Radnja ukratko: Steven Spielberg prikazuje nam priču Franka Abagnalea, čovjeka koji je prije svog 19. rođendana uspješno izveo prijevare u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara. Između ostalog, predstavljao se kao pilot Pan American World Airwaysa, liječnik iz Georgije, te župni tužitelj iz Louisiane. Zabavan i emotivan film u kojem briljiraju i DiCaprio i Hanks.

Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan, 1998.)

Žanr: Epski, ratni

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Tom Hanks, Edward Burns, Matt Damon

Radnja ukratko: Steven Spielberg vodi nas u Francusku tijekom 1944. godine. Radnja prati skupinu vojnika, predvođenu kapetanom Johnom Millerom, koja mora s neprijateljskog terena izvući vojnika Jamesa Ryana.

Ralje (Jaws, 1975.)

Žanr: triler

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Radnja ukratko: Klasik koji je Steven Spielberg snimio davnih 1970-ih. Šef policije Martin Brody uz pomoć biologa i profesionalnog lovca na morske pse lovi veliku bijelu psinu. Riječ je o ljudožderu koji napada kupače u njihovom mjestašcu. Od ovoga filma sledit će vam se krv u žilama, a možda nećete više biti tako skloni da uskočite u more na bezbrižno kupanje…

Jurski park (Jurassic Park, 1993.)

Žanr: Sci-fi, pustolovni

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum

Radnja ukratko: Na otoku u srednjoj Americi otvoren je tematski park s kloniranim dinosaurusima. Međutim, nakon nestanka struje, brojni dinosaurusi pobjegnu. Izvjesni paleontolog morat će zaštititi šačicu djece od stravične sudbine koja bi ih sve mogla zadesiti postanu li metom jurskih proždrljivaca.

Schindlerova lista (Schindler’s List, 1993.)

Žanr: Drama, povijesni

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes

Radnja ukratko: Steven Spielberg prikazuje nam priču o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio više od tisuću poljskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata, omogućivši im da rade u njegovim tvornicama. Potresan klasik koji će vas podsjetiti na tragediju holokausta.

Specijalni izvještaj (Minority Report, 2002.)

Žanr: Sci-fi

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton

Radnja ukratko: Steven Spielberg vodi nas u Washington, D.C., ali u 2054. godinu. Ondje Pretcrime, specijalizirani policijski odjel, unaprijed hvata zločince oslanjajući se na predviđanja skupine vidovnjaka. Međutim, stvar se zakomplicira jednom kad John Anderton, koji radi za spomenuti odjel, shvati da je upravo on optužen za idući zločin. Anderton nema izbora nego postati bjegunac i otkriti što je posrijedi.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati