Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Stiže iPhone 15: Saznali smo 5 noviteta najnovijeg modela

Hoće li iPhone 15 dobiti USB-C priključak? Hoće li iPhone 15 serija imati tanje okvire? Hoće li Apple povećati cijene iPhonea do kraja godine?

Foto: RYO Alexandre / Shutterstock.com

Apple je dva i pol tjedna udaljen od svog najvažnijeg ovogodišnjeg događaja, na kojem bi trebao biti predstavljen sljedeći iPhone, kojeg neslužbeno zovemo serija iPhone 15. Iako još ne očekujemo Appleov uređaj, kruže glasine o sljedećim iPhoneima koji će značajno odstupiti od svog tradicionalnog dizajna. Neka od velikih pitanja koja ljudi postavljaju su: Hoće li iPhone 15 dobiti USB-C priključak? Hoće li iPhone 15 serija imati tanje okvire? Hoće li Apple povećati cijene iPhonea do kraja godine? Hoće li Pro modeli dobiti veće nadogradnje?

Nećemo znati sa sigurnošću dok Apple ne organizira sljedeći iPhone događaj, koji će se održati 7. rujna. Ali, evo nekih od najvećih i najvjerodostojnijih glasina koje će Vam dati ideju o tome što možete očekivati od serije iPhone 15…

Dobrodošao USB-C, zbogom Lightning

Ova glasina godinama kruži raznim kuloarima, ali bi se 2023. napokon mogao dogoditi prelazak s Lightning porta na USB-C port. To je vjerojatno potaknuto pritiskom Europske unije, koja se godinama zalaže za zajednički standard naplate. Prošle godine, EU je uspio usvojiti zakon kojim se od Applea zahtijeva da opremi svoje iPhone uređaje USB-C priključcima do 2024. ako ih želi prodavati unutar njezinih granica.

Ako se to dogodi, pitanje je hoće li Apple sve modele iPhonea prebaciti na USB-C ili samo one koji se prodaju u EU. Apple već modificira iPhone modele regionalno, kao što je učinio s iPhoneom 14 – američka verzija ima elektronički SIM, dok druge varijante zadržavaju SIM utor. Međutim, prema Aviju Greengartu, analitičaru tvrtke Techsponential, postoje dobri razlozi za prelazak svih iPhonea na USB-C:

Postoje veća razmatranja o ekosustavu, sigurnosti i dodatnoj opremi s priključkom za napajanje, pa mislim da je vjerojatnije da će Apple premjestiti sve iPhoneove globalno na USB-C u vremenskom okviru za iPhone 16 kako bi bio u skladu s europskim propisima.

Prema nekim drugim glasinama, samo će modeli iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max ove godine dobiti USB-C priključke. Možda bi se potpuna tranzicija mogla dogoditi sljedeće godine s iPhoneom 16.

Dynamic Island se proširuje na sve modele

Apple će vjerojatno nastaviti s prodajom četiri modela iPhonea s linijom iPhonea 15. Glasine upućuju na općenito sličan dizajn u svim segmentima, osim što će se izrez koji mijenja oblik iPhonea 14 Pro, poznat kao Dynamic Island, naći na svim modelima. Ta glasina dolazi od direktora tvrtke Display Supply Chain Consultants, Rossa Younga, koji je objavio u prošlogodišnjem tweetu da ne očekuje da osnovni modeli iPhonea 15 imaju višu stopu osvježenja poput Appleovih Pro iPhonea jer to opskrbni lanac ne može podržati.

Tanji okviri

Od Applea se očekuje da će koristiti novu tehnologiju proizvodnje pod nazivom “low-injection pressure over-moulding” za izradu Pro iPhonea. Ovo je ista metoda koja se koristi za neke modele Apple Watcha. Pomoći će Appleu smanjiti veličinu okvira za djeliće milimetra, što bi zauzvrat omogućilo vrlo malo povećanje površine zaslona.

Lakša mogućnost popravka

Unutrašnjost iPhonea 15 Pro i iPhonea 15 Pro Maxa također je predviđena za redizajn koji će im olakšati popravke. Unutarnji dijelovi promijenjeni su kako bi odgovarali onima u iPhoneu 14 i iPhoneu 14 Plus, koji su prošle godine primili unutarnje promjene.

Zanimljivo je da Apple nije raspravljao javno o ovom internom redizajnu, ali su promjenu primijetili stručnjaci za popravke u iFixitu, koji su rekli da je očito da se Apple vratio u radionu kako bi preradio interijere i neprimjetno ih integrirao u svoje iPhone uređaje.

Nadogradnja bežičnog punjenja

Svi modeli iPhonea 15 podržavat će bežično punjenje od 15 W koristeći Qi2 otvoreni standard. Ako se ovo pokaže točnim, to će značiti da bi iPhone 15 mogao otvoriti cijeli novi svijet uređaja za bežično punjenje koji mogu napuniti uređaj punom brzinom. Apple je prethodno ograničio otvorene standarde bežičnog punjenja na 7,5 W, ostavljajući punu brzinu punjenja od 15 W za dodatke s licencom Apple MagSafe.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...