Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Što je Dropshipping, kako funkcionira i kako izbjeći prevarante?

Internet se radikalno promijenio pojavom trgovina kao što su Amazon, E-bay, te u novije vrijeme Gearbest, Aliexpress i mnoge druge. Ako imate otvoren račun na socijalnim mrežama, prvenstveno mislimo na Facebook ili Instagram, mogli ste primijetiti reklame sa jako niskim cijenama proizvoda brendova za koje nikada niste čuli. Ipak, proizvodi izgledaju jako primamljivo, a niska cijena je faktor koji će vas potaknuti na kupovinu. U nastavku ćemo pojasniti pojam Dropshipping, kako funkcionira i na što trebate paziti kao potencijalni kupac.

Spomenuti artikli, kao i trgovine koje rade pod nekim brendom, gotovo su sigurno pojedini prodavači koji proizvode preprodaju putem Shopify sistema za trgovinu. Ne znači da je takva trgovina (razmjena) loša sama po sebi, ali se sistem može iskoristiti na štetu kupca.

Reklame koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite, često i jesu neka vrsta prijevare. To ne znači da nećete dobiti proizvod, ali je vrlo vjerojatno da nećete biti zadovoljni kupljenim. Nemojte imati previše velika očekivanja, posebno kada kupujete artikle koji vam se već na prvu čine ekstremno povoljnima. Naučite prepoznati legitimne trgovine, i one koje to nisu. Izbjegavajte kupovinu putem online trgovina koje nude ekstremno niske cijene, i za koje ne možete pronaći recenzije korisnika koji su već kod njih kupovali.

Dropshipping nije prevara, ali ima prevaranata koji koriste tu platformu

Trgovac koji koristi dropshipping metodu je posrednik. Vi napravite narudžbu na njegovoj stranici, ali će druga kompanija (proizvođač, trgovac ili trgovina) isporučiti proizvod na vašu adresu. Prvi trgovac (kod kojeg ste napravili narudžbu) će uzeti svoj dio, bez potrebe da brine o inventaru ili stanju na skladištu. Ova tehnika poslovanja poznata je već dugo i koristi se svugdje u svijetu. Riječ je o legitimnom poslovanju, i načinu smanjivanja troškova skladištenja na više lokacija, brige o inventuri i na kraju bržoj isporuci naručenih proizvoda.

Problemi se pojave kada pojedini trgovci (osobe) žele iskoristiti sistem za brzu zaradu. Shema brzog bogaćenja je također stvar koju mnogi koriste, i dropshipping sistem je pogodno tlo za takve malverzacije. Prevarant ne treba mnogo: dovoljno je da pokrene web trgovinu, i osmisli oglašavanje na društvenim mrežama. Osoba koja prodaje nema trošak skladištenja, niti ima proizvode na stanju. Kada kupite neki proizvod, vaša se narudžba proslijedi prema krajnjem dobavljaču, koji će napraviti isporuku na vašu adresu.

Recimo da neka tvornica u Kini prodaje artikl po cijeni $3 komad. Dropshipper može na svoju web trgovinu taj artikl prodavati po cijeni od $15 po komadu, i napraviti reklamnu kampanju koja oduzima dah. Taj trgovac (dropshipper) nikada neće ni vidjeti proizvod koji prodaje, neće ga morati isporučiti, niti pregledati. Nije nikako upućen u kvalitetu proizvoda koji prodaje. On je zaradio 12USD, bez da je ikada vidio proizvod ili se uvjerio u kvalitetu artikla koji prodaje.

Loša kvaliteta kupljenih proizvoda

Većinom kupci budu prevareni kada rade rutinsku kupovinu, ili kupe proizvod impulzivno. Socijalne mreže imaju efikasne algoritme i ciljano nude reklame prema osobnim sklonostima svojih korisnika. Dobro osmišljena kampanja (prevaranta) dovest će odgovarajući proizvod do vas, i lako će vas zavarati ako ne pazite. Kupit ćete povoljan komad odjeće, gadget ili nešto drugo po povoljnoj cijeni, ali nećete biti zadovoljni proizvodom koji dobijete.

Recimo da kupite sunčane naočale RayBan, platite ih ispod realne cijene i smatrate da ste dobro prošli. Na stranicama internet trgovine su izgledale odlično, toliko realno da ste uvjereni kako kupujete original proizvod za male novce. Za nekoliko dana na vašu adresu dolazi paket, direktno iz Kine, u kojem se nalaze sunčane naočale. Problem je to, što niste dobili original kvalitetne RayBan naočale. Jeftina kineska kopija ne može se mjeriti s kvalitetom original sunčanih naočala. Naravno da se osjećate prevareno, čak i za nisku cijenu koju ste platili za njih. Kada ste kupovali, sve je izgledalo OK, i bili ste uvjereni da kupujete kvalitetan proizvod.

Trgovci koji traže brzu zaradu nisu nepoznanica u svijetu online trgovine. Mnogi od njih nikada ne pogledaju proizvod koji stave na prodaju, i ne mogu znati koliko je, ili nije, kvalitetan. Jedan od načina kako možete povećati šanse da ćete dobiti ono što ste naručili jest da se raspitate putem Interneta o iskustvima drugih koji su kupovali na istim lokacijama prije vas. Razna dropshipping iskustva mogu se pročitati na specijaliziranim forumima poput WM foruma ili drugim stranicama s recenzijama.

Kako radi dropshipping prevara?

Dropshipping trgovina, model zarade
Dropshipping model

Unatoč tome, što dropshipping često etiketiramo kao posao lake zarade, shema sama po sebi nije loša. Promet po ovoj shemi doseže brojke od $102 milijarde u godini 2018., a očekuje se ukupni promet od preko $500 milijuna do 2025. godine. Možemo vidjeti koliko velika je industrija, i kako se brzo razvija. U tolikom prostoru je nemoguće otkriti svaku prevaru.

Prema kategoriji proizvoda, znamo da se čak 30% od ukupne prodaje odnosi na modne proizvode. Najviše se prodaje kozmetika Korejskih proizvođača. Nakon modnih komada, s udjelom od 22% slijede elektronski proizvodi. Ostatak otpada na druge kategorije, uključujući igračke, namještaj i razne dodatke.

Trgovine koje rade po principu prevare koriste internet stranice dizajnirane za brzo puštanje u rad, koje su jednostavne za upravljanje i ne iziskuju mnogo novca za održavanje. Često koriste fotografije s legitimnih trgovina, kao i tekst koji opisuje originalni proizvod u tim trgovinama. Za što lakši i brži početak, trgovci koji žele brzu zaradu prvenstveno biraju platformu Shopify. Da se razumijemo, Shopify je legitimna platforma s najvećim brojem online trgovina trenutno, ali je isto tako prvi odabir trgovcima koji žele iskoristiti naivne kupce. Shopify je automatizirani web CMS s posebnom namjenom za online trgovinu. Proizvodi koji se prodaju u trgovinama za brzu zaradu gotovo uvijek dolaze iz Kine, sa zaliha Aliexpress trgovine.

Jednom kada se internet trgovina pusti u rad, trgovac pokrene agresivno oglašavanje putem socijalnih mreža. Najčešće se oglašavanje radi na Facebook i Instagram platformi. Digitalni marketing je efikasan način da se uloženi novci brzo vrate, i da se ostvari značajan profit.

Trgovine koje rade na ovaj način lako se prepoznaju. Glavni razlog tome je što se nova trgovina pušta u rad jako brzo, koristeći dijelove, i metode već prije pokrenutih trgovina. Nema potrebe raditi potpuno novu web trgovinu od nule.

Brzo zatvaranje jedne trgovine, i otvaranje druge, važna je stavka da bi prevara trajala. Jednom kada se pojave negativne recenzije za pojedinu trgovinu, trgovac brzo pokrene novu, i nastavlja posao.

Brza online zarada ili ipak ne?

Jednim dijelom dropshipping je brzorastuća industrija prvenstveno zbog pojave novih trgovaca, koji žele zaraditi na internetu. Mnogi od nas sanjaju kontinuiranu pasivnu zaradu, dok rade od kuće. Zarada kao posredovanje je svakako moguća, ali se neće ostvariti tako lako. Da bi internet trgovina donijela prihode, potrebno je imati dobar plan, istražiti tržište, i dobro osmisliti reklamne kampanje. Jedan manji dio će biti u gubitku, i odustat će od dropshippinga.

Ironično, mnogi će uspješni trgovci svoje poslovanje podijeliti na internetu, na YouTube kanalu ili svojim profilima na društvenim mrežama. Za otkrivanje tajni uspjeha, kako zaraditi online, tražit će određenu svotu novca. Novi dropshipping član već u startu ima jedan znatan trošak. Dalje, za pokretanje posla prodaja preko interneta, potrebno je uložiti u marketing. Recimo da ste spremni davati $5 mjesečno za reklame na Facebook platformi, mjesečno možete imati znatan minus, ukoliko trgovina ne ostvaruje prodajne rezultate.

Svakako u kalkulaciju treba ubaciti i troškove održavanja bankovne kartice, proviziju prilikom protoka novca i konverzije valute. Veći troškovi se lako mogu pojaviti ukoliko nezadovoljni kupac zatraži povrat novca. Vraćanje robe, ako su kupci nezadovoljni, je jedan problem na koji također treba računati.

Kupovina preko interneta – pazite na neke stvari

Dropshipping prodaja nije loša sama po sebi. Kupac takvom kupovinom može ostvariti povoljnu cijenu, prvenstveno iz razloga što prodavač nema dodatne troškove skladišta, inventure isl… Ako ste kupili smartphone iz neke trgovine u Europi, a on vam na adresu dođe iz Kine, velike su šanse da ste kupovinu obavili preko posrednika. Taj isti smartphone možete direktno pronaći i kupiti na Aliexpress ili Gearbest, ali samo oni vještiji kupci. Legitimne dropshipping trgovine rade po modelu koji smo opisali, ali s tim da garantiraju za proizvod, vraćaju oštećenu robu, i rade povrat novca nezadovoljnim kupcima.

Problemi se javljaju kada kupac posjeti stranicu, odnosno internet trgovinu, koja je izrađena s namjerom da trgovac zaradi na brzinu. Takve trgovine često imaju agresivne reklamne kampanje putem socijalnih mreža. Reklamiraju kvalitetne proizvode, koji se prodaju po povoljnim cijenama, a na kraju kupcima isporuče jeftinu i slabo kvalitetnu kinesku kopiju.

Kako smo i na početku rekli, dropshipping prodaja sama po sebi nije prevara. Ipak, prevaranti se uvuku u taj sistem i koriste mogućnosti. Jedino što možemo napraviti, da vas savjetujemo da budete oprezni prilikom odabira proizvoda. Ako nešto zvuči i previše dobro da bi bilo istinito, potrebno je dobro razmisliti prije kupovine.

8 komentara

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...