Pratite nas

Crypto

Što je Ethereum i zbog čega se izdvaja od drugih kriptovaluta?

Objavljeno

-

U zadnjih nekoliko godina, a posebice u zadnjih godinu dana, svijet kriptovaluta naglo se popularizirao. Samim time, i sve vezano uz njega postalo je izuzetno zanimljivo široj publici. Buđenjem interesa za svijet kriptovaluta našli ste se u moru raznih informacija, što je razumljivo dovelo do svojevrsne konfuzije i mnogobrojnih pitanja. Jedno od njih je i ono navedeno u naslovu ovog članka – Što je Ethereum? Kao jedna od prvih kriptovaluta koje su se pojavile, Ethereum je već poznato ime, te se trenutno nalazi na drugom mjestu prema ukupnoj tržišnoj vrijednosti.

Povijest Ethereuma

Tko uopće stoji iza stvaranja Ethereuma? Ethereum je stvoren od strane Vitalika Buterina krajem 2013., koji je svoj početni koncept – tj. ideju podijelio s nekolicinom prijatelja. Svjestan ‘’curenja’’ informacija Buterin je očekivao kritiku, no ipak se to nikada nije dogodilo. Velika zahvala stvaranju Ethereuma ide i Vitalikovom ocu, koji ga je od malena uveo u svijet kriptovaluta i već 2012. ga je upoznao s Bitcoinom… Sam projekt javno je predstavljen u siječnju 2014. godine, te tada počinje za javnost interesantna priča o Ethereumu i svemu što sa sobom nosi. Što je Ethereum zapravo i koja je njegova funkcija u svijetu kriptovaluta saznajte u nastavku teksta.

Što je Ethereum i kako funkcionira?

Za početak, kako bi mogli razumjeti Ethereum, njegove mogućnosti i njegov mogući utjecaj na kompletno društvo, važno je upoznati njegove osnovne značajke i shvatiti kako se iste zapravo razlikuju od standardnog pristupa. Pitanje što je Ethereum je veoma opširno, a kratak odgovor na to bio bi blockchain mreža koja je omogućuje svima stvaranje decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora.
Ono što svakako morate znati, jest činjenica da je Ethereum decentralizirani sistem, što znači da nije kontroliran od strane bilo kojeg vladajućeg tijela. Velika većina online usluga, poslova i tvrtki bazira se na centraliziranom sistemu kontroliranom od strane već spomenutog vladajućeg tijela. Decentraliziranost i je sama ključna ideja kriptovaluta i blockchaina.
Iako je vrijeme već mnogo puta pokazalo da centraliziran sustav ima mnogo mana, on se i dalje koristi, te je neophodan u situacijama gdje uključene strane nemaju povjerenja jedna u drugu. Centralizirani sistem podrazumijeva i centraliziranu kontrolu, što također znači i veću ranjivost aplikacija i online servisa koji koriste taj način rada. Spomenuti su naime podložniji hakerskim napadima, te iznenadnim nestašicama struje. Još jedna od stavki koja ne ide u korist centraliziranom sustavu poslovanja jest i potreba za određenom količinom osobnih podataka. Uzmimo za primjer sveprisutne društvene mreže, na kojima se uvijek traže osobni podaci ili pak pristup podacima iz vašeg mobilnog telefona. Kasnije isti mogu s lakoćom biti ukradeni od strane samih radnika, suradnika ili pak hakera. To je svojevrsna invazija privatnosti na koju smo nažalost navikli, no ne mora sve funkcionirati na taj način.


Ovdje se u priču na velika vrata vraća sama tema ovog članka – Ethereum. Budući je Ethereum decentralizirani sistem, rekli smo da ne podliježe ničijoj kontroli, potpuno je autonoman, te funkcionira sam za sebe. Samim time, on nema niti ono što zovemo klasična slaba točka, a prisutno je kod gore pomenutih centralnih sustava. Ethereum platformu naime vodi tisuće volontera diljem svijeta, sto zapravo znači da se sustav nikada ne gasi, uvijek postoji netko tko je u određenom trenutku aktivan.

Što je još važnije, sve privatne informacije, ostaju poznate samo vlasniku istih, dok sadržaji poput aplikacija, videa i sl; ostaju pod potpunom kontrolom onoga tko ih je i napravio. Na ovaj način nismo prinuđeni složiti se s raznim pravilima dijeljenja i korištenja nametnutim od strane servisa kao što su primjerice YouTube ili App store.

Usporedba Ethereuma i Bitcoina

Nadalje, kada govorimo o vezi Bitcoina i Etheruma; važno je razumjeti da iako se provlače stalne usporedbe između dvoje spomenutih, radi se o dvjema potpuno različitim projektima, koji su stvoreni s potpuno različitim ciljem.
Bitcoin je prva kriptovaluta na svijetu, te sistem transfera novca, izgrađen na temelju i poduprt od strane inovativne tehnologije zvane blockchain. On spada u kriptovalutu prve generacije. Ethereum je pak preuzeo tehnologiju koja se krije iza samog Bitcoina, i razgranao njene mogućnosti.

Radi se o potpuno novoj mreži sa vlastitim internet pretraživačem, kodnim jezikom i načinom plaćanja. Ipak, možda i najvažnija stavka cijele price jest to što korisnici mogu izrađivati decentralizirane aplikacije na Ethereumovom blockchainu. Kada govorimo o aplikacijama, one mogu biti potpuno nove, ili pak prerađeni centralizirani već postojeći projekti. To je zapravo ono sto iz cijele priče isključuje treću stranu i sve dodatne troškove i komplikacije koje ista donosi.

Kako bi vam olakšali poslužiti ćemo se primjerom Facebooka. Svi lajkovi i shareovi od strane korisnika bilo da se radi o spotovima i pjesmama najdražih pjevača ili slikama najdražih glumaca, donose izravan profit kompaniji Facebook; dakle radi se o jednostranoj prednosti.

Sada se vratimo na Ethereum i moguću verziju spomenute društvene mreže na njihovoj mreži. U takvom bi slučaju profit bio obostran, dakle i korisnici društvene mreže i umjetnici bi imali određene pogodnosti u vidu nagrada za širenje pozitivne komunikacije i potporu. Sada se jasnije vidi kakve prednosti donosi Ethereum i na njemu bazirane aplikacije, potpuna sloboda kreativnosti i isključivanje bilo kakve treće strane iz cijele priče.

Da li je Ethereum kriptovaluta?

Jedna od neizostavnih nedoumica vezanih za Ethereum jest i pitanje ima li on zapravo svojstva kriptovalute? Budući se radi o decentraliziranoj platformi, koja tezi ponašanju decentralizirane mreže za izradu aplikacija i decentralizirane internetske mreže, logično je da se pojavljuje potreba za valutom koja će financirati radnje vezane uz održavanje platforme.

Tu na scenu stupa Ether. Ether je svojevrsna digitalna imovina, koja ne zahtjeva prisustvo treće strane prilikom plaćanja, što nas opet vraća na samu srž Ethereumova postojanja. Međutim Ether se ne ponaša samo kao digitalna valuta, već i kao svojevrsno gorivo za same aplikacije koje su dio Ethereum mreže. Matematika je vrlo jednostavna; ukoliko korisnik želi napraviti određene promjene na nekoj od aplikacija Ethereum platforme, mora platiti određenu pristojbu koju zatim plaća u Etheru. Pristojbe se izračunavaju na temelju složenosti promjene koju korisnik želi izvršiti na nekoj od aplikacija; dakle koliko će energije i vremena iziskivati spomenuta promjena.

Kako kupiti Ethereum?

Budući da je Ethereum jedna od najstarijih kriptovaluta, možete ga kupiti na svakoj Bitcoin mjenjačnici ili burzi, a sam postupak je veoma jednostavan. Nakon registracije na neku mjenjačnicu (CoinBase je jedna od najpoznatijih), morate potvrditi svoj identitet, nakon čega na mjenjačnici možete jednostavno s karticom kupiti jednu od četiri kriptovaluta koje trenutno nude: Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Bitcoin Cash.

Investiranje u Ethereum

Sada kada ste saznali što je Ethereum vjerujemo da sami možete vidjeti da se u njemu krije puno potencijala. Ethereum je danas jako bitan i na njemu i njegovom blockchainu temelji se mnogo aplikacija. Same kriptovalute i blockchain tehnologija su tek u fazi razvoja i sasvim očekivano bi bilo da ukoliko krenu u masovnu upotrebu i donesu novu tehnologiju ljudima njihova cijena raste. Nažalost, nitko sa sigurnošću ne može znati hoće li cijena neke kriptovalute rasti ili ne, te je upravo zbog toga investiranje u kriptovalute veoma rizično. Nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti.

Vjerujemo da sada već možete zaključiti kako su primjene i namjene Ethereuma zaista mnogobrojne i raznolike. Nadamo se da smo vam bar djelomično razjasnili priču koja se krije iza projekta pod imenom Ethereum i da ćete sada ukoliko vas netko pita što je Ethereum znati dati dobar odgovor na pitanje.

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Crypto

Hakeri opljačkali kripto-mjenjačnicu Altsbit

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Cyber napadači uspjeli su ukrasti skoro sva sredstva iz mjenjačnice Altsbit, i tako korisnike ostavili bez kriptovaluta koje su čuvali na toj lokaciji.

Talijanska kripto-mjenjačnica objavila je na svom Twitter profilu kako je pretrpjela hakerski napad ozbiljnih razmjera, te da su napadači tom prilikom ukrali 1.066 Komodo (KMD) i 283.375 Verus (VRSC) coina, što zajedno iznosi oko 27 tisuća dolara. Mali dio sredstava koji se čuvao u odvojenim walletima ostao je siguran, a još uvijek nije poznato na koji su način napadači uspjeli ući u mjenjačnicu.

Mjenjačnica je nakon objave naišla na osudu korisnika, pa su mnogi iznijeli sumnje da se napad uopće dogodio, s obzirom na to da se špekulira kako se zapravo radi o prijevari u okviru koje su vlasnici odlučili zadržati sredstva korisnika i izvesti takozvanu “exit” prijevaru.

Nastavi čitati

Crypto

Antminer U3 [RECENZIJA] – uvod u svijet rudarenja

Objavljeno

-

Objavio

Da vas uvedemo u svijet rudarenja (digitalnih valuta) odlučili smo kupiti jedan povoljan i naravno, slabašan uređaj Antminer U3. Uzeli smo ovu ASIC jedinicu, tek toliko da vidimo kako radi, i koliko BitCoin-a može da rudari.

U nastavku ćemo predstaviti Antminer U3 uređaj za rudarenje BitCoin digitalne kripto valute.

Još jednom da spomenemo, riječ je o jeftinom uređaju, koji smo uzeli za testiranje, pa tako ne treba ni očekivati neke dobre rezultate kada se stavi u pogon. U3 je posebno izrađen za rudarenje BitCoin valute, i radi na ASIC principu, što se razlikuje od rudarenja uz pomoć grafičkih (GPU) kartica. Samim time, Antminer U3 bi trebao biti jači od GPU konkurenata, ali to nužno ne znači da će ovaj uređaj donijeti značajnu svotu novca u vaš digitalni kriptirani BitCoin novčanik.

Prvi pogled u originalno pakiranje

Kada gledate ponudu za kupovinu Antminer U3, na internet stranicama možete pronaći pakiranje sa odgovarajućim strujnim adapterom, i pakiranje bez adaptera. Mi smo se odlučili kupiti U3 bez strujnog adaptera, što se kasnije ispostavilo kao pun pogodak. U nastavku ćete saznati i zašto tako mislimo.

Kupili smo dakle naš prvi Antminer U3, čekali 2-3 tjedna, i dočekali originalnu kutiju, koja je doduše bila oblijepljena raznim poštanskim obrascima, carinskim deklaracijama i drugim sličnim ukrasima.

Original kutija – Antminer U3

Otvorili smo kutiju, i ugledali jedan srednje veliki hladnjak za CPU. Da, tako zapravo izgleda U3. Pored uređaja u kutiji se nalaze USB kabel, i strujni kabel, koji ide u malo jača (čitaj skuplja) PC napajanja.

Sadržaj kutije:
1x Antminer U3
1x strujni kabel
1x USB kabel

Kutija je kvalitetna, sa zaštitnom pjenom iznutra. Originalni strujni adapter ima izlaznu snagu DC 12V i 7,5A. Napomena: mi smo poručili uređaj bez adaptera.

Umjesto originalnog strujnog adaptera, za naš Antminer U3 smo kupili DC napojnu jedinicu izlazne snage 12V i 12,5A. Napajanje koje smo kupili koristi se često za napajanje LED traka, i lako se može pronaći u lokalnim trgovinama. Čak je bolje od originalnog, jer ima veću izlaznu snagu, i neće se pregrijati čak i kada Antminer U3 radi na maksimalnom opterećenju dulji period.

Antminer U3 specifikacije

Malo o brojkama, koje su realne, i ako se po njima uradi izračun, lako je zaključiti koliko je ili nije Antminer U3 isplativ za rudarenje.

Prema tehničkim specifikacijama, Antminer U3 ima hash rate (snagu rudarenja) 63.0GH/s. Ovaj broj nije u granicama profesionalnih uređaja, ali treba imati na umu da radi uz pomoć napojne od 150W. Potrošnja električne energije može se usporediti sa 2 stare žarulje (75W) na žarnu nit.

Antminer U3 ima 4 ugrađena čipa za rudarenje, koji rade SHA-256 algoritam. To znači da je riječ o ASIC hardveru, posebno dizajniranom za rudarenje BitCoina. Sa ovim uređajem ne možete rudariti druge digitalne valute. U3 može rudariti samostalno ili u nekoj mreži (pool). Naš uređaj smo testirali u mreži, što nam je otvorilo oči i pokazalo realno stanje i snagu hardvera. Dakle, da bi osjetili uspjeha u rudarenju, 63.0GH/s nije snaga kojom se možete pohvaliti. Većina poznatih mreža za rudarenje koristi mnogo jače, profesionalne mašine, tako da vama sa 63.0GH/s ostaju tek mrvice.

SlushPool

Mi smo se prijavili na SlushPool, koji radi dosta dobro, lako se konfigurira i ima preglednu analitiku. Trebate kreirati SlushPool račun, i kasnije prijaviti vaš Antminer U3, ili neki drugi uređaj za rudarenje.

Softver koji smo koristili je CGminer 4.9.0. Postoje mnoge verzije, ali je nama najbolje radila verzija 4.9.0. Isprobajte neke druge, ako želite, čisto da vidite rezultate. Važno je da softver može da izvuče maksimalno iz hardvera. Naš U3 miner je radio na 55GH/s i više. Zapravo, bio je uvijek blizu 60GH/s, što je sasvim OK, posebno za potrebe testiranja i recenzije koju pišemo.

Rezultati rudarenja za Antminer U3 + CGminer 4.9.0

Reward

Već na prvi pogled možete zaključiti da U3 nema snage za neki profit. Jednostavno je slab u mreži uređaja koji rudare.

U našem slučaju, Antminer U3 je radio skoro 3 dana, i uspio je “zaraditi” 0.00000129BTC što je u tom periodu vrijedilo 0.013USD. Jako malo za 3 dana rudarenja.

Za isplatu, SlushPool daje minimalni iznos od 0.001BTC, što je od prilike 10$, pa sada sami izračunajte koliki vremenski period vaš uređaj treba raditi, samo da uspijete unovčiti sav taj trud.

Kratki zaključak, prije kraja; uređaj koji smo isprobali radi, i jako je dobar za potrebe testiranja, i za amaterski ulazak u svijet rudarenja. Sa druge strane, Antminer U3 nema snage da ostvari neki značajan profit. Nikako ne treba očekivati zaradu koristeći ovaj model. Antminer je inače jako poznat brend uređaja za rudarenje, pa tako imaju u ponudi profesionalne modele. Pogledajte koji su to, provjerite cijene, i vidjet ćete koliko ozbiljan ulog treba biti da bi očekivali ozbiljnu zaradu od rudarenja digitalnih valuta.

Napajanje koje smo koristili

Strujno napajanje

Koristili smo napajanje JLV-12150K, koje je kompaktno, a opet dovoljno jako da stavi u rad ASIC Antminer U3. Ako i sami krenete u ovu avanturu, predlažemo da napajanje kupite odvojeno, i odaberete neko slično ovome. Napajanje se lako spoji na potrošača, ili više njih, uz pomoć električne sheme označene na izlazima.

Napajanje 12V 12.5A 150W

Koristili smo napajanje neko vrijeme, i nismo osjetili jače zagrijavanje ili gubitak napona.

Par riječi za kraj – Antminer U3

Antminer U3 je zanimljiv, ali nikako profitabilan ASIC uređaj za rudarenje. Nije skup, zbog čega je zanimljiv, ali samo za potrebe testiranja, ili učenja o rudarenju.

Za početnike može biti dobar, tek toliko da naučite neke osnovne stvari o rudarenju, virtualnim valutama i hardveru koji radi kompleksne proračune, na osnovu kojih ostvaruje neki mogući profit. BitCoin rudarenje sve je više interesantna tema, u kontekstu čega nam je zanimljiva kompletna tehnologija koja pokreće revoluciju digitalnog novca. Ako se želite i sami uvjeriti kako sve to funkcionira, svakako kupite Antminer U3, jer je povoljan i lako se stavi u rad. Svi koji se žele profesionalno baviti rudarenjem, znaju već i sami da je ovo hardver koji se ne isplati kupiti.

Jedna mogućnost zarade ipak postoji. Napisali smo u tekstu već, Antminer U3 može raditi samostalno, izvan mreže (pool-a, bazena), i jak je dovoljno za zaraditi vrijednost jednog BitCoina, ALI samo ako vam se posreći. Ova mogućnost je veličine dobitka na lutriji, da vaš hardver dobije tako vrijedan zadatak između tolikog broja uređaja koji danas rudare.

Nastavi čitati

Crypto

Nove tehnologije koje će revolucionirati svijet u bliskoj budućnosti

Objavljeno

-

Objavio

Tehnologija se mijenja cijelo vrijeme. To joj je u prirodi i jedino što ostatak čovječanstva doista može učiniti je nositi se s tim promjenama. Naravno, promjene u tehnologiji također su dovele do renesanse u inovativnim čudesima koji su apsolutno preoblikovali način na koji je svijet radio. Uskoro će izaći nove tehnologije koje će imati veliki utjecaj na svijet. Danas ćemo gledati koje od njih vrijedi spomenuti.

5G povezivost

Kada je 4G bežično povezivanje otkriveno svijetu prije gotovo deset godina, sve se promijenilo. Odjednom, bilo je moguće učiniti praktički sve što je učinjeno na prijenosnim i stolnim računalima s mobilnim uređajima. Sve od online kupovine do poslovnih transakcija može se obaviti dok ste na putu i bilo gdje u svijetu.

Očekuje se da će 5G učiniti isto, ali na mnogo višoj razini. 5G bi trebao imati veliki utjecaj na brojne druge tehnologije, uključujući VR, cloud procesiranje, blockchain i kripto transakcije, samo da spomenemo nekoliko. Događa se da će sve ove tehnologije imati i svoju ulogu u godinama koje slijede, pa će utjecaj 5G povezivanja imati značajan domino efekt.

Automatizacija / Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija će gurati automatizaciju što je poplava koja se očekuje da će promijeniti cijeli svijet. Niti jedna industrija, tržište, regija ili sustav neće je moći izbjeći jer automatizacija utječe praktički na svaki aspekt života. To će promijeniti proizvodnju, servisnu industriju, hranu, piće, svjetske financije i naravno – kompjutersku industriju. Na primjer, jedna od mnogih stvari gdje se automatizacija koristi skupa sa neuralnim mrežama je generiranje klikova i posjećenosti za web stranice. Posebni servisi – kliknite ovdje, koriste vrlo napredne skripte koji oponašaju ljudske posjetitelje. Automatizacija takvih servisa – posjetite ovdje, došla je do tolikog nivoa da možete namještati i interese kakve želite da vaši virtualni posjetitelji imaju.

Očekuje se da će i medicinska industrija isto biti preoblikovana pomoću automatizacije, a liječnici i kirurzi iznenada osjećaju pritisak zbog njihovih robotskih kolega. Iako se očekuje da će medicinski stručnjaci još uvijek biti potrebni upravo sada, to možda neće biti slučaj u nadolazećim desetljećima.

Složenije pametne asistente

Ovih dana gotovo skoro je svatko svjestan postojanja pametnih asistenata. Siri, Cortana, Google pomoćnik i Alexa samo su neki od tih titanskih imena koja se dodjeljuju strojevima koji počinju igrati veću ulogu u svakodnevnom životu korisnika. U idućim godinama, međutim, ovi se pametni asistenti očekuju da će postati još složeniji. Svatko tko je gledao ili pročitao prezentaciju o Google Duplexu gdje su pametni asistenti tvrtke napravili rezervacije s restoranom i salonom odmah će shvatiti kamo ide taj trend. U nekom trenutku, Google pomoćnik ili bilo koji drugi pametni pomoćnik postat će tako sofisticiran, da se praktički ne mogu razlikovati od ljudi u smislu kako razgovaraju.

Zaključak

U pogledu čistog utjecaja, to su tehnologije na koje vrijedi pripaziti. Na jedan ili drugi način, od njih se očekuje da promijene svijet a što će se točno desiti ne znamo.

Nastavi čitati

Preporučeno