Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

Što je Ethereum i zbog čega se izdvaja od drugih kriptovaluta?

U zadnjih nekoliko godina, a posebice u zadnjih godinu dana, svijet kriptovaluta naglo se popularizirao. Samim time, i sve vezano uz njega postalo je izuzetno zanimljivo široj publici. Buđenjem interesa za svijet kriptovaluta našli ste se u moru raznih informacija, što je razumljivo dovelo do svojevrsne konfuzije i mnogobrojnih pitanja. Jedno od njih je i ono navedeno u naslovu ovog članka – Što je Ethereum? Kao jedna od prvih kriptovaluta koje su se pojavile, Ethereum je već poznato ime, te se trenutno nalazi na drugom mjestu prema ukupnoj tržišnoj vrijednosti.

Povijest Ethereuma

Tko uopće stoji iza stvaranja Ethereuma? Ethereum je stvoren od strane Vitalika Buterina krajem 2013., koji je svoj početni koncept – tj. ideju podijelio s nekolicinom prijatelja. Svjestan ‘’curenja’’ informacija Buterin je očekivao kritiku, no ipak se to nikada nije dogodilo. Velika zahvala stvaranju Ethereuma ide i Vitalikovom ocu, koji ga je od malena uveo u svijet kriptovaluta i već 2012. ga je upoznao s Bitcoinom… Sam projekt javno je predstavljen u siječnju 2014. godine, te tada počinje za javnost interesantna priča o Ethereumu i svemu što sa sobom nosi. Što je Ethereum zapravo i koja je njegova funkcija u svijetu kriptovaluta saznajte u nastavku teksta.

Što je Ethereum i kako funkcionira?

Za početak, kako bi mogli razumjeti Ethereum, njegove mogućnosti i njegov mogući utjecaj na kompletno društvo, važno je upoznati njegove osnovne značajke i shvatiti kako se iste zapravo razlikuju od standardnog pristupa. Pitanje što je Ethereum je veoma opširno, a kratak odgovor na to bio bi blockchain mreža koja je omogućuje svima stvaranje decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora.
Ono što svakako morate znati, jest činjenica da je Ethereum decentralizirani sistem, što znači da nije kontroliran od strane bilo kojeg vladajućeg tijela. Velika većina online usluga, poslova i tvrtki bazira se na centraliziranom sistemu kontroliranom od strane već spomenutog vladajućeg tijela. Decentraliziranost i je sama ključna ideja kriptovaluta i blockchaina.
Iako je vrijeme već mnogo puta pokazalo da centraliziran sustav ima mnogo mana, on se i dalje koristi, te je neophodan u situacijama gdje uključene strane nemaju povjerenja jedna u drugu. Centralizirani sistem podrazumijeva i centraliziranu kontrolu, što također znači i veću ranjivost aplikacija i online servisa koji koriste taj način rada. Spomenuti su naime podložniji hakerskim napadima, te iznenadnim nestašicama struje. Još jedna od stavki koja ne ide u korist centraliziranom sustavu poslovanja jest i potreba za određenom količinom osobnih podataka. Uzmimo za primjer sveprisutne društvene mreže, na kojima se uvijek traže osobni podaci ili pak pristup podacima iz vašeg mobilnog telefona. Kasnije isti mogu s lakoćom biti ukradeni od strane samih radnika, suradnika ili pak hakera. To je svojevrsna invazija privatnosti na koju smo nažalost navikli, no ne mora sve funkcionirati na taj način.


Ovdje se u priču na velika vrata vraća sama tema ovog članka – Ethereum. Budući je Ethereum decentralizirani sistem, rekli smo da ne podliježe ničijoj kontroli, potpuno je autonoman, te funkcionira sam za sebe. Samim time, on nema niti ono što zovemo klasična slaba točka, a prisutno je kod gore pomenutih centralnih sustava. Ethereum platformu naime vodi tisuće volontera diljem svijeta, sto zapravo znači da se sustav nikada ne gasi, uvijek postoji netko tko je u određenom trenutku aktivan.

Što je još važnije, sve privatne informacije, ostaju poznate samo vlasniku istih, dok sadržaji poput aplikacija, videa i sl; ostaju pod potpunom kontrolom onoga tko ih je i napravio. Na ovaj način nismo prinuđeni složiti se s raznim pravilima dijeljenja i korištenja nametnutim od strane servisa kao što su primjerice YouTube ili App store.

Usporedba Ethereuma i Bitcoina

Nadalje, kada govorimo o vezi Bitcoina i Etheruma; važno je razumjeti da iako se provlače stalne usporedbe između dvoje spomenutih, radi se o dvjema potpuno različitim projektima, koji su stvoreni s potpuno različitim ciljem.
Bitcoin je prva kriptovaluta na svijetu, te sistem transfera novca, izgrađen na temelju i poduprt od strane inovativne tehnologije zvane blockchain. On spada u kriptovalutu prve generacije. Ethereum je pak preuzeo tehnologiju koja se krije iza samog Bitcoina, i razgranao njene mogućnosti.

Radi se o potpuno novoj mreži sa vlastitim internet pretraživačem, kodnim jezikom i načinom plaćanja. Ipak, možda i najvažnija stavka cijele price jest to što korisnici mogu izrađivati decentralizirane aplikacije na Ethereumovom blockchainu. Kada govorimo o aplikacijama, one mogu biti potpuno nove, ili pak prerađeni centralizirani već postojeći projekti. To je zapravo ono sto iz cijele priče isključuje treću stranu i sve dodatne troškove i komplikacije koje ista donosi.

Kako bi vam olakšali poslužiti ćemo se primjerom Facebooka. Svi lajkovi i shareovi od strane korisnika bilo da se radi o spotovima i pjesmama najdražih pjevača ili slikama najdražih glumaca, donose izravan profit kompaniji Facebook; dakle radi se o jednostranoj prednosti.

Sada se vratimo na Ethereum i moguću verziju spomenute društvene mreže na njihovoj mreži. U takvom bi slučaju profit bio obostran, dakle i korisnici društvene mreže i umjetnici bi imali određene pogodnosti u vidu nagrada za širenje pozitivne komunikacije i potporu. Sada se jasnije vidi kakve prednosti donosi Ethereum i na njemu bazirane aplikacije, potpuna sloboda kreativnosti i isključivanje bilo kakve treće strane iz cijele priče.

Da li je Ethereum kriptovaluta?

Jedna od neizostavnih nedoumica vezanih za Ethereum jest i pitanje ima li on zapravo svojstva kriptovalute? Budući se radi o decentraliziranoj platformi, koja tezi ponašanju decentralizirane mreže za izradu aplikacija i decentralizirane internetske mreže, logično je da se pojavljuje potreba za valutom koja će financirati radnje vezane uz održavanje platforme.

Tu na scenu stupa Ether. Ether je svojevrsna digitalna imovina, koja ne zahtjeva prisustvo treće strane prilikom plaćanja, što nas opet vraća na samu srž Ethereumova postojanja. Međutim Ether se ne ponaša samo kao digitalna valuta, već i kao svojevrsno gorivo za same aplikacije koje su dio Ethereum mreže. Matematika je vrlo jednostavna; ukoliko korisnik želi napraviti određene promjene na nekoj od aplikacija Ethereum platforme, mora platiti određenu pristojbu koju zatim plaća u Etheru. Pristojbe se izračunavaju na temelju složenosti promjene koju korisnik želi izvršiti na nekoj od aplikacija; dakle koliko će energije i vremena iziskivati spomenuta promjena.

Kako kupiti Ethereum?

Budući da je Ethereum jedna od najstarijih kriptovaluta, možete ga kupiti na svakoj Bitcoin mjenjačnici ili burzi, a sam postupak je veoma jednostavan. Nakon registracije na neku mjenjačnicu (CoinBase je jedna od najpoznatijih), morate potvrditi svoj identitet, nakon čega na mjenjačnici možete jednostavno s karticom kupiti jednu od četiri kriptovaluta koje trenutno nude: Bitcoin, Ethereum, Litecoin i Bitcoin Cash.

Investiranje u Ethereum

Sada kada ste saznali što je Ethereum vjerujemo da sami možete vidjeti da se u njemu krije puno potencijala. Ethereum je danas jako bitan i na njemu i njegovom blockchainu temelji se mnogo aplikacija. Same kriptovalute i blockchain tehnologija su tek u fazi razvoja i sasvim očekivano bi bilo da ukoliko krenu u masovnu upotrebu i donesu novu tehnologiju ljudima njihova cijena raste. Nažalost, nitko sa sigurnošću ne može znati hoće li cijena neke kriptovalute rasti ili ne, te je upravo zbog toga investiranje u kriptovalute veoma rizično. Nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti.

Vjerujemo da sada već možete zaključiti kako su primjene i namjene Ethereuma zaista mnogobrojne i raznolike. Nadamo se da smo vam bar djelomično razjasnili priču koja se krije iza projekta pod imenom Ethereum i da ćete sada ukoliko vas netko pita što je Ethereum znati dati dobar odgovor na pitanje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...