Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Što je super-app i zašto je Elon Musk želi napraviti?

Foto: Pixabay

Zašto je super-app odjednom Muskova želja i što to uopće znači?

Ovo pitanje pojavilo se u utorak nakon što je Elon Musk odlučio da ipak želi kupiti Twitter prema prvotnom sporazumu. Musk bi sada trebao kupiti Twitter za 44 milijarde dolara, a utorak nešto kasnije objavio je tvit sljedećeg sadržaja: “Kupnja Twittera će ubrzati stvaranje X-a, everything app-a”.

Koncept everything app-a, koja se često naziva i “super-app”, vrlo je popularan u Aziji, a tehnološke tvrtke diljem svijeta pokušale su ga replicirati.

Što je super-app?

Što je švicarski nož u svijetu noževa, to je super-app u svijetu aplikacija. Super-app, super aplikacija ili kako je Musk naziva “everything app” je aplikacija koja nudi cijeli paket usluga za slanje poruka, plaćanje, kupovinu i slično.

Takva vrsta aplikacije najviše se koristi u Aziji jer je mobitel glavni oblik pristupa internetu za mnoge ljude u tom području.

Možda najpoznatiji primjer super aplikacije je kineska aplikacija WeChat koja ima više od milijardu mjesečnih korisnika, a prema jednoj procjeni, postala je sveprisutan dio svakodnevnog živa u Kini. Korisnici putem WeChat super aplikacije mogu pozvati taxi, poslati novac prijateljima i obitelji, izvršiti plaćanja u trgovinama i još mnogo mnogo toga. O popularnosti i djelotvornosti WeChat super aplikacije najbolje govori činjenica da su u 2018. godini određeni kineski gradovi počeli testirati elektronički sustav identifikacije koji bi bio vezan za WeChat račune korisnika, prenosi Reuters.

Drugi primjer uspješne super aplikacije je Grab, vodeća super-app koja se koristi u jugoistočnoj Aziji, a nudi dostavu hrane, paketa, financijske usluge i ulaganje, taxi i slične usluge.

Zašto Musk želi napraviti vlastitu super aplikaciju?

Tijekom razgovora sa zaposlenicima Twittera u lipnju, Musk je primijetio da ne postoji super-app kao što je WeChat izvan Azije, dodajući da u toj situaciji vidi priliku za stvaranje takve aplikacije.

Implementacija dodatnih alata i usluga u Twitter mogla bi omogućiti Musku postizanje tog cilja, a nije zanemariva ni činjenica da je Musk najavio da želi Twitter podići na novu razinu, odnosno da broj od 237 milijuna korisnika želi podići na najmanje milijardu.

Osim toga, Musk i bliski mu suradnici više su puta govorili o ideji dodavanja digitalnog plaćanja na Twitter.

Jesu li druge američke tehnološke tvrtke već probale napraviti vlastitu super aplikaciju?

Odgovor je – jesu!

Prvi primjer je tvrtka Snap koja je uvela svojevremeno peer-to-peer plaćanja pod nazivom Snapcash, ali je tu značajku ukinula 2018. godine. Također, tvrtka je ušla i u svijet mobilnog gaminga, ali je nedavno taj pothvat okončala kao dio planova za smanjenje troškova.

Još jedan primjer je tvrtka Meta, koja se s Facebook i Instagram platformama pokušala proširiti izvan domene društvenih mreža.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...