Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Što možemo očekivati od Microsoftovog Surface i AI događaja?

microsoft surface
Foto: Shutterstock

Microsoft će ovog tjedna u New Yorku održati “poseban događaj” na kojem se očekuje da će predstaviti tri nova Surface uređaja i AI potpomognute značajke za Windows, Office, Bing, Surface i još mnogo toga.

Događaj će se održati samo nekoliko dana nakon što je Panos Panay, bivši šef Windowsa i Surfacea u Microsoftu, dao iznenađujuću ostavku. Sada ćemo vidjeti kako novi lideri Windowsa i Surfacea provode Microsoftove velike planove za AI.

Informacije o događaju Microsofta

Tiskovna konferencija održat će se u četvrtak, 21. rujna, čime će postati prvi Surface događaj uživo od početka pandemije. Bivši šef Windowsa i Surfacea, Panos Panay, neće biti prisutan, ali vjerojatno ćemo vidjeti Yusufa Mehdija, šefa odjela za potrošački marketing. CEO Microsofta, Satya Nadella, također će se pojaviti. Događaj će se održati u New Yorku.

Tri nova Surface uređaja

Šuška se da će Microsoft lansirati tri nova Surface uređaja na svom događaju. Surface Laptop Studio 2 već je procurio, s Intelovim procesorima 13. generacije, Nvidia RTX 4060, utorom za microSD karticu i USB-A priključkom. Surface Laptop Studio 2 izgleda slično kao original, s ekranom koji se može izvući kako bi se transformirao iz laptopa u tablet.

WinFuture je izvijestio prošlog tjedna da će to biti prvi Surface uređaj koji će se isporučivati sa 64 GB RAM-a. Čini se da Microsoft većinom poboljšava internu tehničku specifikaciju, dok dodaje USB-A priključak za postojeće periferne uređaje i utor za microSD karticu za proširenje pohrane. Šuška se da će Microsoft početi isporučivati Surface Laptop Studio 2 početkom listopada.

Surface Laptop Studio 2 možda će biti zvijezda programa na strani Surfacea, ali očekuje se i da će biti najavljeni Surface Go 4 i Surface Laptop Go 3. WinFuture je izvijestio prošlog tjedna da će Surface Go 4 biti isporučen s Intel N200 procesorom, nakon što je Microsoft navodno odgodio verziju tableta s Arm procesorom u korist Intelove verzije.

Slike Surface Go 4 još nisu procurile, ali očekuje se da će zadržati sličan dizajn kao prethodni model Surface Go 3. Govoreći o procurenim informacijama, slike Surface Laptop Go 3 također su se pojavile na Internetu. Izgleda vrlo slično kao Surface Laptop Go 2, ali novi model navodno dolazi s Intelovim procesorima 12. generacije i očekuje se da će biti isporučen početkom listopada.

microsoft surface
Foto: Shutterstock

Značajke Windows AI

Microsoft će početi otkrivati više AI potpomognutih značajki za Windows tijekom svog posebnog događaja. Proizvođač softvera radio je na ažuriranju za Windows 11 (23H2) koje uključuje Windows Copilot, AI “osobnog asistenta”. Očekuje se da će se ovo ažuriranje isporučiti do kraja rujna s nizom poboljšanja za Windows 11.

Očekuje se i da će Microsoft detaljnije predstaviti druge značajke. Postoji sve više AI potpomognutih značajki u Windows aplikacijama, s testnim verzijama alata za snimanje zaslona i aplikacije Photos, koje su ažurirane s korisnim značajkama za kopiranje teksta s ekrana i dodavanje zamućenja pozadine fotografijama.

Također se priča da će se Paint uskoro nadograditi AI tehnologijom s mogućnostima za automatsko generiranje slika na temelju teksta. Photos također navodno dobiva novu značajku za identifikaciju osoba ili objekata na fotografijama, a zatim njihovo izrezivanje i premještanje na drugo mjesto.

Malo je vjerojatno da ćemo vidjeti Microsoftove planove za AI potpomognute značajke u Windows 12, koji se očekuje iduće godine, ali mnoge od novih Surface i Windows AI značajki postavit će temelje za Microsoftov fokus na AI u sustavu Windows. “AI će preoblikovati način na koji radite sve na Windowsu, doslovno”, rekao je Panay ranije ove godine, pa ćemo vjerojatno čuti početak Microsoftovog rada na tom preoblikovanju.

Značajke Surface AI

AI “će potencijalno duboko utjecati na način na koji koristite svoje računalo i na način na koji će se essencijalno razvijati u pogledu svojeg oblika”, rekao je Steven Bathiche, šef Microsoftove grupe za primijenjene znanosti, u intervjuu za The Verge prošle godine.

Tim Surfacea već godinama radi na AI značajkama, kao što su Windows Studio Effects. Te značajke prvi su put postale dostupne na Surface Pro X 2020. godine, s funkcijom koja automatski prilagođava vaše oči tijekom video poziva kako bi izgledalo kao da uvijek održavate kontakt očima putem kamere.

Ove AI značajke ovise o posebnoj neuronalnom procesorskoj jedinici (NPU), čipu koji preuzima zadatke obrade AI i koji je dosad bio dostupan samo u uređajima na bazi Arma. Microsoft je prošle godine isporučio Surface Pro 9 Arm verziju s NPU-om, a Windows Central navodi da bi Surface Laptop Studio 2 čak mogao imati vlastitu posebnu NPU.

AMD-ovi mobilni procesori Ryzen 7000 bili su prvi x86 mobilni čipovi koji sadrže posebni AI motor koji može podržavati Windows Studio Effects tvrtke Microsoft, uključujući kontakt očima i uklanjanje pozadinske buke. Očekuje se da će budući čipovi Intel Meteor Lake također uključivati slične AI sposobnosti. Još nije jasno koji NPU Microsoft navodno koristi u Surface Laptop Studio 2, ali to bi moglo postaviti temelje za dodatna AI iskustva koja Microsoft planira za Windows 11 i dalje.

Microsoft se također nedavno okrenuo umjetnoj inteligenciji kako bi pomogao napajanju pametne kamere Surfacea, pa postoji šansa da ćemo vidjeti i druge dodatke koji iskorištavaju AI sposobnosti za Surface.

Značajke Officea i Bing AI

Poseban događaj Microsofta neće biti samo o Surfaceu i Windowsu. Očekuje se da ćemo čuti više o Microsoftovim planovima za Copilot u Microsoft 365 i Office aplikacijama. Microsoft je u srpnju postavio visoku cijenu za Copilot, pa je vrijeme da saznamo datum izlaska kada će korisnici u poduzećima dobiti pristup ovoj AI potpomognutoj budućnosti dokumenata u Officeu.

Copilot u Office aplikacijama omogućit će tvrtkama da odmah sažmu dokumente, generiraju e-mailove i ubrzaju analizu Excela. Ovo je Microsoftova prilika da pokuša svladati konkurenciju sa sličnim AI potpomognutim značajkama za Google Workspace, Zoom i Slack.

Microsoft je također dopustio prvi pogled na Bing Chat Enterprise ranije ove godine, što je u osnovi isti Bing Chat koji je dostupan potrošačima, ali s dodatnom zaštitom komercijalnih podataka. Očekujemo da ćemo možda čuti kada Bing Chat Enterprise izlazi iz faze pregleda i kada dolaze neke dodatne značajke za Bing Chat verzije za potrošače i poduzeća.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...