Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Što stoji iza iznenadne nove popularnosti Pokemon karata

Foto: Pixabay

Na početku tisućljeća zajedno s Magic the Gathering, Pokemon karte su bile iznimno popularne. Iako nikad nisu ni prestale privlačiti korisnike, prošla je godina donijela ponovno vraćanje na stare staze velike popularnosti, koja sad čak i nadmašuje zlatne dane malih čudovišta.

Što je najviše doprinijelo novom naletu interesa za Pikachua i društvo? Glavnu ulogu u novo nađenom interesu za Pokemon karte odigrale su društvene mreže, a uz TikTok i Instagram, YouTuberi su najveći inicijatori Pokemon ludila koje je zahvatilo svijet.

Sulude cijene za originale iz ranih dana

Uz to što se u ringu suprotstavlja jednom od najvećih boksača svih vremena Floydu Mayweatheru, YouTube zvijezda Logan Paul skočio je na Pokemon vlak i navodno platio preko 200000 dolara za prvo izdanje paketa koje je PSA ocijenio s 10-kom, a komplet je sadržavao Charizard Pokemona. 

Da bi stvar bila gora, u Europi i Americi nastala je nestašica karata slična krizi u Japanu od prije par godina. Preprodavači su namirisali trend i pohrlili u trgovine te kupili ogromne količine Pokemon karata i preprodavali ih korisnicima za sulude cifre. 

Pokemon karte nisu samo za skupljanje

Iako im je vrijednost ogromna i u SAD-u se u stotinama tisuća šalju agencijama za procjenu vrijednosti, Pokemon karte namijenjene su za igranje. Svako malo čudovište ima svoje posebne mogućnosti i kada se složi pravi špil karata, moguće je uz malo znanja pobijediti i nadmoćnijeg protivnika.

Iako će mnogi zagriženi sakupljači prije posegnuti za nepresušnom ponudom online kartaških igara, ima onih koji će svoje vještine ipak brusiti kartajući se protiv drugih igrača, oni koji neće svoje Charizard i Pikachu karte čuvati na sigurnom, omotane u plastični omot na polici. Istina da će im na taj način ubrzo srozati vrijednost, no neki su tu prije svega zbog igre, dok će drugi posegnuti za novijim edicijama karata koje nisu ni približno vrijedne kako bi očuvali svoje unikate.

Koliko su vrijedne Pokemon karte

Vrijednost novih karata nije toliko izražena koliko prva izdanja i paketi s rijetkim Pokemonima. Njihova vrijednost rate iz dana u dan, pogotovo nakon što je niz Youtubera počeo otpakiravati u streamovima pakete Pokemon karata. 

Kako bi stavili stvari u perspektivu, treba reći kako paket Pokemon karata iz kasnih 90-tih može doseći do 50 tisuća dolara što su nevjerojatni iznosi ako znamo da je originalni paket tada koštao oko 100 dolara. Pokemon karte su doživjele nevjerojatan skok prodaje, preko 500%, što je i dovelo do cijena koje na prvi pogled nisu baš najuobičajenije. 

Neki od primjera pokazuju kako postoje iznimno bogati kolekcionari. Krajem 2020. godine zlatni Charizard iz prvog seta Pokemon karata dostigao je cijenu od 369 tisuća dolara. Dva mjeseca kasnije rijetka Pikachu karta prodana je za 375 tisuća dolara. Sličan je iznos izdvojen za Blastoise Pokemona iz serije karata Wizards of the Coasts. 

Ne samo da su Pokemon karte osvojile svijet nanovo, nego su se mala čudovišta iz japanske video igre i animiranog filma probile i u svijet NFT-a. Kolekcionari su počeli investirati i u digitalne Pokemon karte.

Procjena karata

Nisu sve karte jednako vrijedne. Na vrhu su one prve i rijetka izdanja. Naravno, izuzetno je bitno u kakvom su stanju karte, pa brojni kolekcionari u Sjevernoj Americi šalju svoje Pokemone na procjenu. Tri su glavne agencije koje su zadnju godinu pretrpane poslom, a radi se o PSA, CGC i BGA tvrtkama koje procjenjuju u kakvom su stanju kolekcionarske karte.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Prvi tjedan Student Esports Tournamenta je iza nas, i odigrane su sve partije u Counter Strike Global Offensiveu za Ligu S. Ekipa Tehničkog veleučilišta...

Igre i gaming

Studentska esport natjecanja među timovima koji brane boje svojih fakulteta postaju sve popularnija u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Tom trendu se...

Igre i gaming

Nakon molbe ukrajinskog potpredsjednika vlade Mihaila Fedorova da gaming tvrtke prestanu s radom u Rusiji i Bjelorusiji, Niantic je najavio da će ukinuti podršku...

Igre i gaming

Japanski studio za igre zaključio je jednotjedno odbrojavanje u ponedjeljak ujutro objavom Street Fighter 6 30-sekundnog teaser videa. Video se fokusira na dva glavna...