Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Što učiniti ako Mac ne prikazuje, prepoznaje ili učitava SD karticu?

SD kartice
Foto: Pixabay

Tehnologija nam danas uvelike olakšava život, ali ponekad možemo naići i na poneki problem kojem ne znamo rješenje. Na jedan od takvih problema nailaze oni koji koriste Mac te ne mogu na njemu prepoznati i koristiti svoju SD karticu. Srećom, za to postoje mnoga rješenja koja vam donosimo u nastavku.

Kako pronaći i otvoriti SD karticu na Macu

Nakon što umetnete SD karticu u Mac, pronađite gdje se ona prikazuje na Macu i pristupite podacima na njoj.

Ako vidite ikonu kartice na zaslonu Maca, dva puta kliknite na nju da je otvorite.

Alternativno, otvorite Finder aplikaciju i vidjet ćete SD karticu pod Locations (starije verzije operacijskog sustava će je prikazati pod Devices) u lijevom okviru. Kliknite na SD karticu da bi ste vidjeli sadržaj kartice u desnom okviru. Tada možete slobodno kopirati, premjestiti, izbrisati ili podijeliti video zapise i slike sa SD kartice.

Zašto Mac ne prikazuje, prepoznaje ili učitava SD karticu?

Ako koristite SanDisk SD karticu mogli biste se susresti sa sljedećim situacijama:

Umetnuo sam svoju SanDisk SD karticu kako bih prebacio neke potrebne datoteke i mape, ali MacBook Pro ne prepoznaje moju karticu. Provjerio sam karticu i spojio je na prijateljev uređaj, ali ni njegov Mac nije je prepoznao. Možda je problem u mojoj SD kartici? Postoji li rješenje za taj problem?

Pitate se zašto vaš Mac ne učitava SD karticu? Ovo su šest najčešćih razloga zašto SD kartica ne radi na Macu.

 • USB port ne radi ili je oštećen.
 • Čitač SD kartice je pokvaren.
 • SD kartica je nepravilno formatirana (podatkovni sistem nije kompatibilan s macOS-om).
 • Driver čitača kartice je zastario.
 • SD kartica ima logički kvar.
 • SD kartica je fizički oštećena.

Znači li to da ste zauvijek izgubili svoje fotografije, video zapise i druge važne datoteke? Ne, ovaj odlomak će vam pomoći da oporavite svoje podatke sa SD kartice na Mac te će vam također pomoći s problemom neprepoznavanja SD kartice.

Drugim riječima, morat će te provjeriti jesu li vaši problemi sa SD karticom nastali zbog kvara čitača kartica, logičkog kvara ili fizičkog oštećenja. Ako SD kartica nije fizički oštećena, možete je pokušati popraviti pomoću rješenja u ovom članku, inače ćete morati potražiti pomoć stručnjaka.

Rješenja za problem SD kartice koju Mac ne prikazuje, učitava ili prepoznaje

Da bismo vam pomogli riješiti problem, predstavljamo nekoliko mogućih brzih rješenja.

Rješenje 1: Provjerite priključak i ponovno pokrenite Mac
Rješenje 2: Provjerite postavke radne površine i Finder aplikacije
Rješenje 3: Provjerite je li SD kartica zaključana ili oštećena
Rješenje 4: Provjerite radi li čitač SD kartica
Rješenje 5: Montirajte SD karticu u Disk Utility
Rješenje 6: Ponovno pokrenite NVRAM/PRAM
Rješenje 7: Popravite SD karticu s First Aid alatom
Rješenje 8: Oporavite podatke i formatirajte SD karticu
Rješenje 9: Nadogradite driver za čitač SD kartica na Macu

Rješenje 1: Provjerite priključak i ponovno pokrenite Mac

Ako se vaša kartica ne prikazuje nakon što je umetnete, prvo što trebate napraviti je provjeriti priključak.

Provjerite ovdje kako umetnuti SD karticu u svoj Mac:

Ako vaš Mac ima ugrađen čitač SD kartica, možete umetnuti kompatibilnu SD karticu. Pritom imajte na umu ove detalje:

 • Izbjegavajte korištenje SD kartica s debljinom većom od 2.1mm.
 • Pripazite da metalni konektori budu okrenuti prema dolje i prema uređaju dok umećete SD karticu.
 • Ako je vaša SD kartica adapter za microSD, pobrinite se da je microSD kartica pravilno umetnuta u adapter. Ako problem potraje, zamijenite adapter drugim adapterom.
 • Nemojte na silu gurati karticu u čitač kartica ako osjetite da ne ide lagano. Umjesto toga, izvucite SD karticu ili microSD adapter i provjerite postoje li oštećenja na kartici ili utoru za karticu.

Uglavnom, jednostavno ponovno pokretanje može popraviti problem u 80-90% slučajeva. Ovo također radi kad se vanjski čitači kartica ne pojavljuju na Macu. Dakle, ako vaš Mac uređaj poput MacBooka ne učitava SD karticu, možete pokušati izvaditi karticu i ugasiti uređaj. Pričekajte nekoliko minuta, upalite uređaj i pokušajte ponovno.

Vaš bi uređaj tada trebao prepoznati SD karticu umetnutu u čitač kartica i omogućiti vam da pristupite podacima na njoj.

Ako se vaša kartica i dalje ne pojavljuje, preuzmite iBoysoft Data Recovery na vaš Mac i provjerite prepoznaje li iBoysoft Data Recovery aplikacija vašu SD karticu.

Ako iBoysoft Data Recovery prepoznaje vašu SD karticu, slijedite upute čarobnjaka za oporavak datoteka i nakon toga formatirajte SD karticu. Ako iBoysoft Data Recovery ne prepoznaje vašu SD karticu, pošaljite karticu stručnjaku za popravak i oporavak datoteka.

Rješenje 2: Provjerite postavke radne površine i Finder aplikacije

Obično, prenosiva memorija bi se trebala pojaviti na radnoj površini ili Finder aplikaciji. No u rijetkim slučajevima, postavke radne površine i Finder aplikacije mogu biti razlog zašto se vaša SD kartica ne pojavljuje na Macu. Pogledajmo što učiniti kako bi se vaša SD kartica pojavila na Macovoj radnoj površini i Finderu.

1. Otvorite Finder > Preferences > General, i provjerite je li “External disks” opcija označena. Ova opcija će prikazati SD karticu na radnoj površini.

2. Odaberite Sidebar karticu na vrhu, te se pobrinite da “External disks” opcija pod “Locations” također bude označena.
3. Idite na radnu površinu i provjerite pojavljuje li se sada vaša SD kartica.

Rješenje 3: Provjerite je li SD kartica zaključana ili oštećena

Jedan od razloga zašto Mac ne učitava SD karticu jest da je SD kartica zaštićena od pisanja. Da biste mogli koristiti karticu, morate ju sigurno ukloniti iz uređaja i otključati je. Nakon toga ponovno umetnite karticu u čitač.

Ako se kartica i dalje ne učitava, možete testirati SD karticu na drugim uređajima poput mobitela, digitalnih kamera i računala kako biste provjerili je li kartica oštećena.

Na primjer, možete izvaditi SD karticu iz Maca i staviti je u digitalnu kameru. Ako se SD kartica ne detektira ili radi u kameri, onda postoji mogućnost da je kartica oštećena, ili trebate koristiti sljedeća rješenja.

Rješenje 4: Provjerite radi li čitač SD kartica

Često, noviji modeli Mac uređaja nemaju ugrađeni čitač SD kartica. Bit će vam potreban prenosivi čitač kartica za MacBook Pro kako bi ste mogli učitati SD karticu. Kad vaš Mac ne prepoznaje SD karticu, potrebno je provjeriti radi li čitač kartica ili ne.

Nije važno pristupate li svojoj SD kartici preko ugrađenog čitača ili prenosivog čitača kartica (ili adaptera). Samo slijedite ove upute kako biste provjerili je li čitač SD kartica prepoznat ili nije.

 • Kliknite Apple Menu > About This Mac > System Report
 • Pronađite čitač kartica (Card Reader) pod Hardware listom.
 • Ako čitač kartica radi, vidjet će te njegov Vendor ID i nekoliko drugih informacija o uređaju.
 • Kad je vaša SD kartica umetnuta, trebala bi se također pojaviti u desnom okviru sa specifikacijama.

Ako, na žalost, čitač SD kartica ne radi, moglo bi se raditi o hardverskom problemu ili problemu sa SD karticom. Za pokvareni ugrađeni čitač kartica na vašem MacBooku, uređaj morate poslati u Apple trgovinu na popravak, ali SD karticu i dalje možete koristiti pomoću prenosivog čitača dok se ugrađeni ne popravi. Pokvareni prenosivi čitač SD kartica možete jednostavno zamijeniti novim.

Rješenje 5: Montirajte SD karticu u Disk Utility

Ako vaš Mac ne može učitati i prepoznati SD karticu, trebali bi ste otići u Disk Utility i provjeriti je li SD kartica tamo prikazana. Samo otvorite Finder > Applications > Utilities > Disk Utility.

Ako je vaša SD kartica prikazana u Disk Utility, ali je obojana sivom bojom, to znači da SD kartica nije montirana na Mac. Jednostavno odaberite Mount opciju da vidite može li se kartica montirati i pojaviti u Finderu i na radnoj površini.

Ako se vaša SD kartica ne može montirati, ona vjerojatno ima oštećenje memorije i vrijeme je da besplatno preuzmete iBoysoft Data Recovery na vaš Mac i oporavite podatke sa SD kartice. Nakon oporavka samo formatirajte karticu i ona će ponovno raditi.

Ako ne možete pronaći svoju SD karticu u Disk Utility, SD kartica vjerojatno ima neke hardverske probleme. Pokušajte sa sljedećim rješenjima.

Rješenje 6: Resetirajte NVRAM/PRAM

NVRAM/PRAM, čip u Macu baziranom na Intelu, koristi se kako bi se zapamtile osnovne postavke za vaš uređaj, poput glasnoće zvuka, rezolucije zaslona, odabranog diska za pokretanje uređaja, perifernih uređaja i još mnogo toga. Vrijedi resetirati NVRAM/PRAM svaki put kada se hardver vašeg uređaja ponaša na neki neočekivani način. Na primjer, kada se vaša SD kartica ne prikazuje na vašem Macu.

Da bi ste resetirali NVRAM, trebate ugasiti vaš Mac, ponovno ga upaliti i odmah pritisnuti i držati Option + Command + P + R. Držite pritisnute te tipke otprilike 20 sekundi.

Nakon toga pustite tipke i dozvolite Macu da se normalno pokrene.

Rješenje 7: Popravite SD karticu s First Aid alatom

Vaš Mac i dalje ne prikazuje vašu SD karticu? Ako ne možete montirati svoju SD karticu u Disk Utility, SD kartica je možda pokvarena i treba je popraviti. Svi prenosivi uređaji imaju određeni životni vijek jer stalno korištenje može rezultirati lošim sektorima u memoriji.

Na sreću, macOS ima ugrađeni alat za popravak – First Aid, koji vam omogućava da popravite pogreške na vašoj SD kartici i učinite je ponovno vidljivom na Macu.

Iako je First Ait alat za popravak podatkovnog sustava, može izazvati gubitak podataka dok popravlja pogreške podatkovnog sustava. Zbog toga je sigurnosna kopija podataka pomoću iBoysoft Data Recovery programa jako preporučljiva.

Koraci za popravak SD kartice pomoću First Aid alata:

 1. Otvorite Applications > Utilities > Disk Utility.
 2. Odaberite pokvarenu SD karticu i kliknite na First Aid na vrhu.
 3. Pričekajte da proces popravka završi.

Tada možete pokušati ponovno montirati SD karticu kako biste ispravili problem s neprepoznavanjem SD kartice. Ako se vaša SD kartica ne može popraviti s First Aid alatom i ako već niste napravili sigurnosnu kopiju podataka uz iBoysoft, onda je vrijeme da preuzmete i instalirate iBoysoft Data Recovery na vaš Mac i oporavite podatke sa SD kartice. Nakon oporavka podataka, samo ponovno formatirajte karticu kako bi ponovno radila.

Rješenje 8: Oporavite podatke i formatirajte SD karticu

Kad koristite First Aid, možete dobiti poruke poput: Disk Utility ne može popraviti ovaj disk. Napravite sigurnosnu kopiju što je moguće više vaših podataka, formatirajte disk i oporavite svoje sigurnosne kopije. Nakon pokretanja First Aida, SD kartica možda i dalje ne može biti montirana.

Ove situacije pokazuju da je podatkovni sustav na vašoj SD kartici ozbiljno oštećen. To je također razlog zašto se vaša SD kartica ne pokazuje ili nije prepoznata na Macu. Da bi ste popravili problem, morate formatirati vašu SD karticu.

Međutim, formatiranje SD kartice će izbrisati sve podatke na kartici. Stoga je važno prvo napraviti oporavak podataka prije formatiranja pokvarene SD kartice da bi se izbjegao trajni gubitak podataka.

Korak 1: Oporavak podataka sa SD kartice

Da bi ste oporavili podatke sa SD kartice s oštećenjem podatkovnog sustava na Macu, potreban vam je program za oporavak podataka kao što je iBoysoft Mac Data Recovery.

Ovaj program za Mac omogućava oporavak podataka s nemontiranih, pokvarenih, nečitljivih i nepristupačnih ugrađenih i prenosivih uređaja poput tvrdih diskova, SD kartica i USB uređaja.

Bez puno priče, pogledajte ovaj video – vodič korak po korak za oporavak podataka sa SD kartice.

Ovo su detaljni koraci za oporavak podataka sa SD kartice:

 1. Preuzmite (besplatno) i instalirajte iBoysoft Data Recovery for Mac na vaš Mac.
 2. Umetnite vašu SD karticu u čitač kartica na Macu.
 3. Pokrenite iBoysoft Data Recovery for Mac i skenirajte vašu SD karticu.
 4. Kliknite Preview da provjerite datoteke na SD kartici.
 5. Kliknite Recovery da oporavite podatke.
 6. Nakon oporavka podataka možete nastaviti popravljati vašu SD karticu.

Korak 2: Formatirajte vašu SD karticu uz Disk Utility

Koraci za formatiranje SD kartice na Macu:

 1. Odaberite SD karticu iz lijevog okvira u Disk Utility.
 2. Kliknite Erase na vrhu.
 3. Odaberite ime za vašu SD karticu, te odaberite podatkovni sustav i Scheme.
 4. Kliknite Erase i pričekajte da SD kartica bude formatirana.

Rješenje 9: Nadogradite driver za čitač SD kartica na Macu

Ako je problem i dalje prisutan, možete provjeriti jesu li driveri na vašem Macu najnovijih verzija. Ako su driveri na vašem Macu zastarjeli, vaša SD kartica ili drugi prenosivi memorijski diskovi neće biti prepoznati.

Dodatno, za one čija SD kartica ne može biti učitana na M1 Pro ili M1 Max Mac nakon formatiranja, Apple obećava buduću nadogradnju koja će popraviti problem.

Dakle, nadogradnja vašeg Maca i drivera je neophodna. Možete slijediti ove korake kako bi ste nadogradili drivere na Macu:

 1. Ako ste nadograđeni na macOS Big Sur ili macOS Monterey, trebali biste odabrati System Preferences iz Apple izbornika, nakon toga kliknuti na Software Update da biste provjerili postoje li nadogradnje. Ako su nekakve nadogradnje dostupne, kliknite Update Now da ih instalirate.
 2. Ako koristite stariju verziju macOS-a, pokrenite Mac App Store. Kliknite na Updates karticu na vrhu i provjerite postoje li nadogradnje te ih instalirajte.

Zaključak

Problem SD kartice koja se ne pojavljuje na Macu ili je Mac ne prepoznaje i ne može učitati može lako biti popravljen korištenjem prikazanih efektivnih rješenja. Možete početi provjeravajući priključak i nakon toga pokušati popraviti pokvarenu SD karticu. Ako Mac i dalje ne prepoznaje vašu SD karticu, trebate je formatirati kako biste vidjeli hoće li to popraviti problem.

Ako tijekom ovog procesa izgubite podatke na kartici, dobra je vijest da vaši podaci i dalje mogu biti oporavljeni pomoću iBoysoft Data Recovery programa. Ovaj Mac program može oporaviti izbrisane/izgubljene podatke sa SD kartice vrlo brzo i jednostavno. iBoysoft Data Recovery je također kompatibilan s Apple Silicon M1 Mac i macOS 12 Monterey.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...