Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Stručna praksa za studente: Ovo je top 5 IT tvrtki gdje ju možeš odraditi

Stručna praksa se nudi u brojnim IT tvrtkama, gdje se usavršava znanje stečeno na fakultetu. Ovo je popis najboljih među njima.

Ako studiraš FER, FOI, FERIT ili sličan fakultet, najbolji način za usavršiti stečeno znanje je putem studentske prakse. Brojne domaće IT tvrtke nude neki oblik prakse za studente. Negdje je to studentska praksa, negdje stručna praksa, a negdje je riječ o akademiji. Bez obzira na naziv, u svakoj IT tvrtci možete odraditi stručnu praksu koja je na većini fakulteta obvezna. Tvrtke koje nude ovakve akademije, bootcampove ili studentske prakse jednako tako nude i stručnu praksu. Razlike u principu nema i sve se svodi pod zajednički nazivnik. Razlog tome je što tvrtke jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta da pokriju sve nabrojane opcije, pa se pod akademijom često računa i stručna praksa, a vrijedi i obrnuto.

Na stručnoj praksi se studenti upoznaju s konkretnim projektnim zadacima i usavršavaju tehnologije koje su na fakultetima tek zagrebali. To je win-win situacija, jer je i IT tvrtkama puno lakše doći do novih zaposlenika na taj način. Osim toga, dobivaju kvalitetne ljude koje plaćaju manje nego mid ili senior level developere. Studenti, s druge strane, obično ostanu raditi u onim tvrtkama u kojima su obavili praksu. Upoznali su ljude, sprijateljili se s mentorima i radili s tehnologijama s kojima žele raditi. Zato im je jednostavnije ostati u poznatoj okolini, nego tražiti nešto novo. Nije lako naći IT tvrtku u kojoj će se stručna praksa kvalitetno obaviti, zato evo top 5 najboljih.

Infinum

Infinum je tvrtka koja gotovo cijelo desetljeće školuje studente na ljetnoj akademiji. S obzirom na višegodišnje iskustvo i odlične recenzije samih studenata, ovo je stručna praksa koju treba uzeti u obzir. Akademija se sastoji od tri tečaja – Android, iOS i Java. Na svaki tečaj se prima po 15 polaznika, od kojih svaki dobiva vlastiti projekt.

stručna praksa

Polaznike mentoriraju iskusni stručnjaci i prate njihov rad. Akademiji prethodi prijemni ispit, gdje se ujedno stječe precizna slika o znanju svakog polaznika. Ukoliko vam je potrebna stručna praksa umjesto akademije, naglasite to prilikom razgovora.

Infobip

Kao jedna od najpropulzivnijih domaćih IT kompanija, Infobip već niz godina uspješno mentorira studente kroz internship program. Primaju dvadesetak studenata koji prolaze kroz elementarnu edukaciju o Infobipu, nakon čega se posvećuju real-life projektima temeljenim na Javi i Spring Bootu.

stručna praksa

Frontend se odrađuje s Javascript frameworcima, primarno React i Vue. Internship traje cijelo ljeto (srpanj i kolovoz), ali se prijaviti treba znatno ranije, do sredine svibnja. Kao i u prethodnom slučaju, naglasite kako vam je potrebna stručna praksa.

OG-CS

Stručna praksa za studente održava se tijekom ljeta, dok su prijave moguće tijekom cijele godine. Nema inicijalnog testiranja, nego studenti prolaze razgovor na kojem se upoznaju s mentorima i projektom. U OG-CS akademiji se radi napredan stack koji uz Javu, Spring Boot te frontend frameworke (polaznici biraju između React, Vue, Angular) uključuje Docker, SQL odnosno NoSQL te Atlassian alate.

stručna praksa

Polaznici se organiziraju u tim gdje se studentima viših godina nudi pozicija team leada. Zadatak je podijeljen na sprintove, čime se simulira Agile princip rada baš kao na pravom projektu.

CROZ

Studenti se primaju na ljetnu praksu nakon prolaska kroz selekciju koja obuhvaća rješavanje testnog zadatka i informativnog razgovora. Tzv. ljetni akcelerator se održava u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku, a studenti mogu birati između Full-stack, System DevOps, Data engineer ili Machine Learning prakse.

stručna praksa

Stack se stoga razlikuje od tečaja do tečaja, ali generalno se svodi na posljednje verzije raširenih tehnologija poput Jave, Reacta ili Dockera. Studentima su na raspolaganju mentori, koji ih vode kroz projekt i pomažu u lakšem svladavanju novih tehnologija. Kao i u prethodnim slučajevima, prilikom inicijalnog razgovora istaknite da je u vašem slučaju potrebna stručna praksa.

Sofascore

U ponudi Sofascore akademije je pet smjerova: backend, frontend, Android, iOS i Data Science. Svaki smjer ima vlastiti stack koji se temelji na predznanju s fakulteta, koji se potom nadopunjuje projektnim zadacima i domaćim zadaćama.

stručna praksa

Ovo je najduži ciklus, jer traje tri mjeseca i to po dva školska sata tjedno. Odvija se online te dijelom iz Sofascore ureda, a studenti se dijele u male grupe kako bi se postigla što veća interakcija između članova tima. Prijave se primaju krajem godine, dok akademija počinje već u veljači. Prilikom prijave navedite kako vam je potrebna stručna praksa, kako biste ispunili svoje obaveze prema fakultetu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...