Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Studija pokazala da tamni način rada može produžiti trajanje baterije vašeg mobitela, ali postoji kvaka

Foto: Pixabay

Sigurno ste svi već čuli da korištenje tamnog načina rada na mobitelu može produžiti trajanje baterije.

Prema istraživačima sa Sveučilišta Purdue, produženje trajanja baterije nije toliko veliko kao što smo mislili. Osim toga, čista crna pozadina ne donosi mnogo prednosti u odnosu na tamno sivu pozadinu koja se nalazi u većini aplikacija kada je omogućen tamni način rada. Studija je otkrila da omogućavanje tamnog moda ne daje veće dobitke u pogledu trajanja baterije, ako ne gledate iz posebnih scenarija. Najveće povećanje u trajanju baterije zabilježeno je pri prelasku iz light načina rada pri punoj osvijetljenosti u tamni način rada.

U studiji Purdue (putem Android Authority-a), istraživači su promatrali potrošnju energije u tamnom načinu rada iz šest različitih aplikacija. Kalkulator, Google kalendar, Google karte, Google vijesti, Google Phone i YouTube su testirani na Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 i Pixel 5 – svi mobiteli s OLED zaslonima. Istraživači su testirali potrošnju energije pri pokretanju svake od ovih aplikacija u tamnom načinu rada 60 sekundi. Također, istraživači su objasnili da su izgradili skup alata za precizno mjerenje potrošnje energije u pikselima, prenosi Xda-developers.

S oko 30%-50% osvijetljenosti, istraživači su otkrili da je prelaskom iz svijetlog u tamni način rada, u prosjeku ušteđeno samo između 3% i 9% energije. Međutim, prebacivanje sa 100% osvijetljenosti može uštedjeti u prosjeku 47% energije baterije.

Foto: : Purdue University / John Underwood

Bilo je i drugih zanimljivih otkrića, uključujući to da upotreba aplikacije Google Vijesti u light modu pri 20% osvijetljenosti na Pixel 5 mobitelu troši istu količinu energije kao i kad je mobitel pri 50% osvijetljenosti u tamnom načinu rada. Studija također spominje da detalji o potrošnji baterije Androida ne uzimaju u obzir tamni način rada pa je tim razvio alat pod nazivom “Android Battery+” koji to čini. Istraživači žele Android Battery+ dodati u AOSP (Android Open Source Project).

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Pažljivo korištenje i održavanje laptopa u pravilu rezultira njegovim višegodišnjim služenjem svrsi. Kako bi se to i dogodilo, evo što trebate izbjegavati: Pregrijavanje Visoke...

Tehnologija

Radite li i vi neku od ovih grešaka?

Tehnologija

Pametnim telefonima, bez kojih više gotovo i ne možemo, baterija je jedna od glavnih boljki. Brzo se isprazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet...

Tehnologija

Malo (paničarskih) upozorenja