Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

Subnautica: Below Zero – nastavak lutanja morskim dubinama

subnautica: below zero
Foto: Unknown Worlds Entertainment

Često znamo reći kako nekada nema smisla istraživati svemir, kada ne znamo niti što se nalazi u morskim dubinama našeg planeta. Iako njezina radnja nije smještena na Zemlji, za one koji bi htjeli saznati kako izgledaju neistražene morske dubine kreirana je video igra pod imenom Subnautica, a zatim i njezin nastavak Subnautica: Below Zero.

Što su Subnautica i Subnautica: Below Zero?

Subnautica i Subnautica: Below Zero su video igre koje je kreirala tvrtka Unknown Worlds Entertainment. One omogućuju igraču da istraži nepoznati vanzemaljski planet pod imenom Planet 4546B, a to može učiniti ronjenjem i vožnjom u futurističkim vodenim vozilima. Površina planeta je gotovo u cijelosti vodena, što znači da igrač mora roniti kako bi prikupio gotovo sve bitne resurse.

Može se reći da ova igra objedinjuje žanrove kao što su igre preživljavanja i istraživanja. Prvi se dio po prvi puta pojavio na platformi Steam 16. prosinca 2014. godine u vidu ranog pristupa. Njegova puna verzija došla je tek 23. siječnja 2018. godine. Nastavak je izašao 21. svibnja 2021. godine.

Cilj igre Subnautica: Below Zero

Subnautica: Below Zero
Foto: Screenshot

Subnautica: Below Zero spada u kategoriju avanturističkih igara preživljavanja smještenih u okruženje otvorenog svijeta te se igra iz perspektive prvog lica. Igračev je cilj istražiti okolinu i preživjeti na vanzemaljskom planetu, a da se pritom ispunjavaju neke od misija.

Igrači skupljaju resurse, konstruiraju alate, grade baze i podmornice te mogu komunicirati s divljim životinjama planeta. Kako bi preživio i ispunio misije, igrač mora skupljati sirovine iz okoliša i izraditi opremu, vozila, skloništa i hranu. Svaki dio opreme izrađuje se na drukčiji način, a potrebni se dijelovi mogu pronaći samo u dalekim i dubokim kutovima svijeta igre. Budući da postoji velik broj lokacija na kojima postoje resursi, igračima mogu poslužiti i mape s lokacijama resursa kakve se mogu pronaći na Internetu.

Strukture igraču pružaju sklonište te spremište za opremu i prikupljene resurse. Unutar struktura, igrač također može izraditi neke predmete kao što su kreveti ili stolovi, iako oni nisu bitni za radnju igre. Igrač uči kako izrađivati nove stvari, a uz resurse, pronalazak novih tehnologija za izradu je glavni razlog zašto uopće istraživati.

Subnautica: Below Zero
Foto: Screenshot

Subnautica: Below Zero od igrača zahtijeva da posjeti sve dublje dijelove svijeta kako bi pronašao egzotične resurse, tehnologije i ispunio misije. Konačni cilj igre zapravo se nalazi na najdubljoj točki planeta igre, ali igrač mora prije toga steći puno znanja i kreirati odgovarajuću opremu kako bi do njega došao.

Popularnost igre

Popularnost igre Subnautica: Below Zero
Foto: Shutterstock

Subnautica: Below Zero je odmah po svojem izlasku na svim platformama postala vrlo popularna, a to potvrđuju i neke od njezinih osvojenih nagrada te recenzija popularnih gejmerskih portala i časopisa. Najvrjednija nagrada došla je od strane udruženja pod imenom National Academy of Video Game Trade Reviewers (NAVGTR), koje je ovom naslovu dodijelilo nagradu za posebnu klasu igre, dok je bila nominirana za nagrade u kategorijama najboljeg umjetničkog dizajna, inženjeringa igre, te općenitog dizajna igre.

Časopisi i magazini kao IGN i Game Informer ovoj su igri dali visoku ocjenu 9/10, dok su i ostali poput PC Gamersa, Destructoida i Nintendo Lifea svoje ocjene dali u intervalu od 8/10 do 9/10.

Ono što je također danas vrlo bitno pri podizanju popularnosti neke igre je koliko se streama na nekim od popularnih platformi. Ako uzmemo u obzir da je Twitch najpopularnija platforma za streamanje igara danas, Subnautica i Subnautica: Below Zero često se nalaze među top 100, a ponekad i top 50 najčešće igranih igara po mjesecima. Može se reći da će u tom rangu ostati i neko duže vrijeme jer radi se o relativno novim naslovima koje mnogi igrači još uvijek nisu niti otkrili.

No, u konačnici nam ne preostaje ništa drugo nego pratiti kako će se kretati popularnost ove igre.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...