Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Sudbine najpoznatijih svjetskih hakera

Jesu li baš svi završili “radeći za FBI”?

Vjerojatno već znate da hakeri mogu biti “crni” i “bijeli” ovisno o tome jesu li zlonamjerni ili ne. Ono što možda niste znali iz svijeta hakiranja i krekiranja su nasumične zanimljivosti, poput one da postoji i unosno zanimanje zvano etički haker, ali i podatka da je čuveni “nigerijski princ” nedavno dolijao. Ako zaobiđemo poznate hakerske skupine, poput Anonymousa i Guccifera 2.0, zanimljiva je ostavština najpoznatijih pojedinaca hakera dosad, jer su nam njihove sudbine već poznate:

Kevin Mitnick

POZNATIJI KAO – “najtraženiji računalni kriminalac u povijesti SAD-a”, barem ako pitate njihovo ministarstvo pravosuđa.

GRIJESI – hakirao u mrežu kompanije Digital Equipment Corporation. To ga je koštalo godine dana oduzete slobode. Kad je izašao onda je trogodišnji nadzor upropastio zbog serije hakerskih napada u trajanju od duge 2 i pol godine (vojni obrambeni sustavi i korporacijske tajne). Nakon duge potjere je konačno osuđen na petogodišnji zatvor.

SUDBINA – o njemu je snimljen film Takedown. Postao je konzultant i govornik o temama računalne sigurnosti. Danas vodi kompaniju Mitnick Security Consulting.

Jonathan James

POZNATIJI KAO – c0mrade.

GRIJESI – još od mladih dana je upadao u komercijalne i državne mreže, što je uslijedilo smještanjem iza rešetaka. Poslije je upao u NASA-inu mrežu i preuzeo dovoljno izvornog računalnog koda (vrijednog 1,7 milijuna dolara) s kojim je naučio kako radi Međunarodna svemirska postaja. NASA-u je koštao još dodatnih 41 tisuću dolara zbog zatvaranja mreže na 3 tjedna zbog istrage. Poslije svega toga je nekoliko poznatih kompanija postalo žrtvom mnogobrojnih zlonamjernih mrežnih napada.

SUDBINA – život mu nije ispao poput priče iz hollywoodskog scenarija, nego tragično. Poricao je većinu zločina koje su mu pripisivali i naposljetku se odlučio za samoubojstvo uvjeren kako će odrobijati ono što nije počinio.

Kevin Poulsen

POZNATIJI KAO – Dark Dante. Mediji su ga bili nazivali i “Hannibalom Lecterom računalnih zločina”.

GRIJESI – slavu je stekao koristeći se velikim poznavanje telefonskih sustava. Jednom je tako osvojio i novi Porsche namjestivši si dobitni poziv. Na FBI-ev popis traženih je dospio nakon hakiranja sustava američkih saveznih vlasti i krađe informacija o prisluškivanju. Zbog toga je bio osuđen na 51 mjesec zatvora i 56 tisuća dolara globe.

SUDBINA – Nakon izlaska iz zatvora 1995. je počeo raditi kao novinar. Zatim je postao urednik Wireda. 2006. je pomogao vlastima u identificiranju 744 seksualna prijestupnika na MySpaceu.

Robert Tappan Morris

POZNATIJI KAO – tvorac prvog poznatog računalnog crva (Morris Worm)

GRIJESI – od oca Roberta Morrisa, računalnog znanstvenika, je pokupio znanja o računalima. Dok je krajem osamdesetih studirao na Cornellu, izradio je program koji je trebao izmjeriti internet. Program je, ipak, imao veliku manu: računala su mogla biti zaražena i više puta, a svaka zaraza je dodatno usporavala računala. Nastradalo je 6 tisuća računala. Zatvorski staž nije prikupio, jer je osuđen samo na trogodišnju uvjetnu kaznu, 400 sati društveno korisnog rada i novčanu globu od 10.050 dolara.

SUDBINA – Osnovao startup inkubator Y Combinator, a predstojnik je i jedne katedre na MIT-u.

Loyd Blankenship

POZNATIJI KAO – The Mentor, tako su ga zvali u hakerskim krugovima.  Najpoznatija od njegovih brojnih hakerskih skupina je Legion of Doom.

GRIJESI – njegov esej Mentor’s Last Words (poznat i pod nazivima Conscience of a Hacker i Hacker Manifesto), kojeg je napisao nakon uhićenja 1986. je postao jedan od kamena temeljaca hakerske kulture. Steve Jackson Games su ga 1989. angažirali na razvoju pravila i mehanike (GURPS Cyberpunk). Američka tajna služba mu je konfiscirala knjigu s pravilima, nazivajući ju “priručnikom za računalne zločine”.

SUDBINA – posve je odustao od hakiranja. Živi od glazbe i razvoja igara.

Gary McKinnon

POZNATIJI KAO – Solo, a osim tog nadimka su ga nazivali i “koordinatorom najvećeg vojnog hakiranja ikad”.

GRIJESI – Tijekom 13 mjeseci je 2001. i 2002. ilegalno upadao u 97 računala američkih oružanih snaga i NASA-e.  Tvrdio je da je samo tražio informacije o zataškavanju besplatne energije i NLO-ima. Američke vlasti mu nisu povjerovale pa su ga optužile za brisanje hrpe ključnih datoteka i izbacivanje više od 300 računala iz stroja (što im je prouzročilo 700 tisuća dolara štete).

SUDBINA – Kako je škotskog porijekla i operirao direktno iz Velike Britanije, s uspjehom je izbjegavao američke vlasti sve do 2005. Tada se pojavilo pitanje izručenja. Nekoliko žalbi poslije je premijerka Theresa May blokirala izručenje zbog toga što se protivi ljudskim pravima izručiti osobu koja pati od teških bolesti (depresija i Aspergerov sindrom).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Crypto

Čak 34 mjenjačnice su nestale bez ikakvog objašnjenja, a neke su zatvorene od strane matičnih vlada.

Web & IT

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi s cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta.

Web & IT

Velike tvrtke sad imaju još više razloga za strah, jer bi suradnje ovih grupa mogle dovesti do efikasnijih napada.

Web & IT

U najvećem broju slučajeva, hakeri su pokušali phishing metodom doći do pristupnih podataka.