Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Sustavi za prepoznavanje lica sve su bolji u prepoznavanju lica pod maskom

Objavljeni rezultati pokazali su da je u zadnjih šest mjeseci napravljen značajan pomak na tom polju.

Foto: Pixabay

Prema podacima koje u utorak objavio Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST), algoritmi koji služe za prepoznavanje lica postaju sve bolji. Potreba za nošenjem maski na javnim mjestima postavila je nove izazove pred sustave za prepoznavanje lica. NIST je testirao više od 150 različitih sustava za prepoznavanje lica, a rezultati pokazuju da su znatno uspješniji u tom poslu nego što se u početku mislilo, piše The Verge.

Test je proveden na način da su proizvođači dobrovoljno predali NIST-u svoje algoritme za prepoznavanje lica, u okviru Facial Recognition Vendor Test-a (FRVT). Objavljeni rezultati pokazali su da je u zadnjih šest mjeseci napravljen značajan pomak na tom polju. Kad je tijekom srpnja izveden prvi test, tad se pokazalo da algoritmi nisu bilo dobri u prepoznavanju lica ispod maski, a postotak grešaka varirao je između 5 i 50 posto ovisno o testiranom algoritmu.

U međuvremenu, proizvođači su se usredotočili na taj problem, a novi test je pokazao veliki napredak. Postotak greške bez upotrebe maske je ostao isti, oko 0,3 posto, no znatno je poboljšano pravilno prepoznavanje lica s maskama. Sad je prosječna greška oko 5 posto.

Istraživači su za testiranje koristili realne izvore – slike s putovnica putnika koji su prelazili američke granice, koje su se uparivale s fotografijama snimljenim na graničnim prijelazima. Kako su korištene stare snimke, istraživači su na tim slikama digitalno dodavali različite vrste maski (od običnih kirurških pa sve do ručno napravljenih dizajniranih), kako bi simulirali što realniju situaciju na terenu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Web & IT

Lee Luda nije prvi chatbot koji je od ljudi naučio govor mržnje.

Hi-tech

Ova AI voditeljica se zapravo temelji na ljudskoj voditeljici koja također radi za MBN i zove se Jim Ju-ha.

Gaming

Istraživanje je pokazalo da oni koji igraju video igre duže vrijeme, češće su sretni od onih koji to ne rade. Istraživanje Oxford Internet Instituta...

Geek

BEST Zagreb u suradnji s partnerima već petu godinu organizira hackathon u području umjetne inteligencije – AI BattleGround, najveće natjecanje tog tipa koje studenti...