Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

SwifDoo PDF je jednostavan i učinkovit PDF editor [RECENZIJA]

Na recenziji imam SwifDoo PDF, alat za uređivanje i konverziju pdf dokumenata. Pdf zapisi su među najkorištenijim digitalnim formatima. Zapravo, većinu dokumentacije za bilo koji softver ili proizvod naći ćete u ovom formatu. Portable Document Format, ili kraće pdf, nastao je prije tri desetljeća i već je odavna standard u digitanom svijetu. Izvanredno je prilagodljiv i svestran, pa tako može sadržavati tekst, slike, poveznice na drugi sadržaj, a podržava čak video i audio zapise. Većina nas je u određenom trenutku morala urediti pdf zapis, što smo činili različitim alatima koje smo našli online.

Sjećam se muke koju sam prolazio kad sam pokušao promijeniti nešto u pdf-u, a nisam mogao naći alat s kojim bih to mogao jednostavno napraviti. Za bilo kakvo uređivanje morao sam ili platiti, ili pristati na preuzimanja nekakvog dodatnog softvera, koji je pritom bio prilično sumnjiv. Sada je to puno jednostavnije jer postoji SwifDoo PDF, aplikacija kojom se ne samo uređuje pdf zapis, nego ga može konvertirati ili spajati s drugim pdf-ovima.

To je tek dio korisnih i naprednih funkcija koje SwifDoo PDF nudi, najveći dio njih čak i u besplatnoj verziji. Tu je i ekstrakcija podataka, izmjena fonta i njegove boje, zaštita PDF dokumenta putem dvoslojne lozinke, dodavanje e-potpisa, kompresija datoteka i druge korisne mogućnosti.

SwifDoo PDF je jednostavan za upotrebu

Iz vlastitog iskustva mogu reći da više volim raditi s programima koji su jasni i jednostavni za rad. Uzalud aplikacije koje pršte mogućnostima, ako su zbunjujuće i komplicirane za korištenje. Pretpostavljam da i vi mislite slično, zbog čega ćete cijeniti SwifDoo PDF. Njegov forte nisu njegove široke mogućnosti nego pregledno sučelje, zbog čega ga je lako koristiti. Više sam puta susretao programe koji su svojim mogućnostima značajno nadilazili konkurenciju, ali su se u praksi pokazali noćnom morom za upotrebu i zahtijevali su dugo razdoblje učenja. SwifDoo PDF ovakvih problema nema, jer je kreiran s namjerom što lakšeg snalaženja i korištenja kroz najmanji mogući broj klikova. Ovakav pristup znači kako će upoznavanje s programom ići jako brzo i već ćete nakon nekoliko trenutaka biti u stanju uređivati pdf dokumente i mijenjati im značajke.

Početni zaslon donosi jasne i velike ikone koje jasno kažu čemu služe (Edit PDF, PDF to Word, PDF to Image, PDF Merge, PDF Split, Compress PDF). Odmah ispod toga su opcije za otvaranje dokumenata s vašeg lokalnog diska te vodič za korištenje. U pdf-u, naravno. U mini-izborniku s lijeve strane su mogućnosti za kreiranje novog pdf dokumenta, za otvaranje postojećeg te postavke. Kao što vidite, nećete morati rudariti kroz menije da biste našli opciju koja vam je potrebna. Isto sučelje i isti princip rada očekuje vas bez obzira na operativni sustav, pri čemu je važno istaknuti kako SwifDoo PDF možete instalirati čak i na dobrom, starom Windows XP. Podrška za sve Windows operativne sustave koji su se u međuvremenu pojavili se podrazumijeva, uključujući i Windows 11.

Rad u SwifDoo PDF programu

Već sam istaknuo kako je jednostavno raditi u SwifDoo PDF programu, pa bi bio red da to dokažem na djelu. Za uređivanje pdf dokumenta potrebno je izabrati dokument, učitati ga u SwifDoo PDF te izabrati opciju ‘Edit’ na vrhu ekrana. Za potrebe ove recenzije učitao sam SwifDoo PDF-ov vlastiti vodič za korištenje i odabrao dugme za editiranje. Napominjem kako ćete na ovaj način uređivati pdf zapis kao dokument u Wordu, dakle brisat ćete ili dodavati tekst, mijenjati font, njegovu veličinu ili boju. Također možete dodavati ili izrezivati čitave stranice. Na sličan se način mogu uređivati fotografije unutar pdf-a i to tako da samo kliknete na fotku, nakon čega će iskočiti prozorčić s opcijama. Tada im možete promijeniti veličinu, orijentaciju, zamijeniti fotografiju nekom drugom ili joj odrediti prozirnost. Meni je osobno vrlo korisna funkkcija je OCR, pomoću koje se mogu uređivati i oni pdf dokumenti koji su skenirani.

SwifDoo PDF

Ako je potrebno zatamniti određene dijelove pdf-a, izaberite opciju ‘White-out’. Pokazat će vam se izbornik u kojem ćete izabrati boju i način zatamnjenja izabranog dijela dokumenta. Nakon što snimite promjene, nitko drugi neće moći vidjeti skriveni tekst, niti vratiti promjene koje ste vi napravili.

Više s Geek.hr: Kako postati programer?

Moguće je dodavanje vanjskih poveznica, izrezivanje dijela sadržaja ili dodavanja vodenog žiga. Ova posljednja opcija krije se pod oznakom ‘Annotate’, koja pruža alate za jednostavno umetanje komentara. Uz ovdje dostupne mogućnosti svoj ćete pdf pretvoriti u pravi interaktivni dokument.

Konverzije sa SwifDoo PDF

Jedna od osnovnih mogućnosti koje su potrebne prilikom baratanja s pdf zapisima jest konverzija. Svejedno, brojni alati za konverziju mogu to učiniti tek s polovičnim uspjehom. Ili još bolje, preusmjere vas na online servis za konverziju, što je prilično upitna metoda sa sigurnosnog stajališta. A SwifDoo PDF će vas riješiti nelagode uploada osjetljivih podataka i downloada potencijalno malicioznog softvera.

SwifDoo PDF

Svoj ćete dokument iz originala u trenu promijeniti u Word, Excel, fotografiju, OCR, PPT, CAD ili HTML. Također ću još jednom istaknuti mogućnost enkripcije vašeg dokumenta. Iako na prvi pogled beznačajna opcija, za sve one koji rade u osjetljivim djelatnostima poput financijskog sektora ovo je itekako korisna funkcija. Dovoljno je izabrati opciju za enkripciju, dodati dokument i unijeti lozinku. Nakon toga vaš će dokument biti zaštićen, a vi bez bojazni da će neželjene oči vidjeti njegov sadržaj.

Isplati li se kupiti ovaj softver?

Ako vam je potreban kvalitetan program za obradu pdf dokumenata u Windows okruženju, teško ćete naći odgovarajuće besplatno rješenje. Takvi programi nude vrlo malo opcija i donose više muke nego koristi, što sam iskusio na vlastitoj koži. Investicije u razvikana rješenja poput onih koje nudi Adobe traže da temeljito ispraznite novčanik, zbog čega je SwifDoo PDF bolji izbor. Nudi praktički sve što treba za rad s pdf dokumentima, a košta samo djelić onoga što traže slični komercijalni programi. Ujedno u probnoj verziji daje kompletnu funkcionalnost na rok od 30 dana, što će dobro doći onima koji traže jednokratno rješenje.

Između ponuđenih opcija za kupnju putem ovog linka, najisplativija je trajna odnosno doživotna opcija. Primijetite kako je potrebno platiti 20 dolara na mjesečnoj bazi, dok godišnja licenca iznosi 69 dolara. S druge strane, jednokratno plaćenih 159 dolara donosi doživotnu licencu za moćan i svestran program. Za više informacija posjetite službenu stranicu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Potreba za memorijskim prostorom sve je veća. Početkom 2000-ih imali smo računala čiji je hard disk rijetko prelazio 40 GB kapaciteta. Ako se danas...

Aplikacije i softver

Naši Apple uređaji pohranjuju sve, od lozinki naših bankovnih računa do dragocjenih obiteljskih fotografija s rođendana, vjenčanja i drugih proslava. Zato je uznemirujuće kad...

Aplikacije i softver

Iako Apple uređaji slove za vrlo kvalitetne uređaje, većina iPhone ili iPad korisnika tijekom svog života susrela se s bar jednim od sljedećih problema:...

Aplikacije i softver

PDF je akronim koji označava format datoteke “Portable Document Format”. U prijevodu na hrvatski to bi značilo da se radi o prijenosnom formatu dokumenta,...

Aplikacije i softver

Osobna računala danas se nalaze praktički u svakom domu. Od nekadašnje luksuzne igračke prerasli su u nezaobilazan i nezamjenjiv alat, kojem je potrebna briga...

Aplikacije i softver

Wondershare Recoverit je program za spašavanje podataka i vrlo je jednostavan za korištenje. Dostupan je kako za Windows okružje, tako i za MacOS uključujući...

Aplikacije i softver

Mnogi od nas svakodnevno koriste kamere za snimanje zanimljivih i bitnih trenutaka. Naši smartfoni su prepuni fotki i videa, koje zatim čuvamo ili dijelimo...

Aplikacije i softver

Prva briga svakog roditelja je njegovo dijete. S obzirom kako danas oba roditelja rade na poslovima koji se obično ne poklapaju s vremenom kad...